7016. Ezt a zöldséget ha most elveteted, utána kiirtani se tudod
Lassan véget ér a konyhakerti szezon, de ezt a zöldséget még most nyugodtan elvetheted.
Lassan véget ér a konyhakerti szezon, de ezt a zöldséget még most nyugodtan elvetheted.
Minden alkalom, amikor az ajándékozás szóba kerül, nagyon sok kérdés fogalmazódhat meg bennünk. Többek között az is, hogy mi legyen a meglepetés. Egyrészt azért, mert olyan dolgot szeretnénk adni, ami egyszerre értékes, hasznos, és biztosan örülni fog neki az ünnepelt. Másrészt azért is, hogy tényleg egy örök emléket adhassunk.
Az őszi kerti munkáknál ne feledkezzünk meg a bogyós gyümölcsökről, például a málna, a ribizli, az egres, és a szeder is meghálálja a törődést, metszésük fontos a növények egészsége és terméshozama miatt is. Az őszi metszéssel a növényt előkészítjük a következő évre, eltávolítjuk a beteg vagy elhalt ágakat, és segítjük a friss hajtások növekedését.
A Green Team új évadának 2. részében Szomoru Miklós és McMenemy Márk Kosztka Ernő gyümölcsösébe látogat, ahol kitanulhatjuk a gyümölcsfák metszésének csínját-bínját. Az itt elsajátítottokat Miki pilisi kertjében kamatoztatja a két műsorvezető.
A virágok kertünk szépségét emelik, és a virághagymák különösen népszerűek azok körében, akik hosszú távon szeretnék élvezni az évelő növények látványát. A virághagymák változatosságának köszönhetően minden évszakra találhatunk megfelelő növényeket, így egész évben biztosíthatjuk a színes virágzást a kertben. De hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb virághagymákat, és melyek a legnépszerűbbek? Ez a cikk segít eligazodni a virághagymák világában, hogy kertünk mindig virágzó legyen.
Az átültetésre jó esélyek vannak. Ha rendszeresen öntözött volt a terület, abban az esetben biztos hogy a növény gyökérzónája nincs túl mélyen. Érdemes kb. 50-60 cm-es földlabdával, egyenletes körben kiszedve kiemelni a növényt és így átültetni új helyére. Ha megtörtént az átültetés, úgy az utógondozást 2-3 hétig intenzív öntözéssel, majd ennek lassankénti csökkentésével segítsük elő a friss gyökérképződést. Az átültetés során keverjünk az ültetőgödör földjéhez tőzeget, valamint hosszú hatástartamú -pl. Scotts - műtrágyát is.
A Gönci és a Pannónia öntermékeny, a Budapest-nek jót tesz az idegen megporzás, amit a másik két fajta meg fog tenni. A szőlőnél használt szerek nem ártanak a kajszinak. Valami más baj lehet. A Budapest egyébként érzékeny a rákosodásra, de az a betegség nem így kezdődik. Viszont lehet verticilliumos fertőzés, ami legalább annyira veszélyes, és igazán nem is tudunk védekezni ellene. Remélem tévedek.
Védekezhetünk ellene a pocokjáratok betemetésével, csapdázással, a ragadozómadarak odacsalogatásával, T alakú lesőfák kihelyezésével. Bővebben az alábbi cikkben olvashatsz a mezei pockokról.
Egy módon lehet csak a növényt tönkretenni: ha túl gyakran öntözik, annyira, hogy a cserép alatti tálkában megáll a víz. Elegendő csupán akkor meglocsolni, ha a felső néhány centiméter föld teljesen száraz. Lakásban legyen világos helyen, akár napos ablak elé is kerülhet. Tavasztól őszig kint a kertben, laza lombú fa alatt is jól érzi magát. Már csak azért is célszerű nyáron a szabadban tartani, mert a télen rátelepedő kártevőket (pajzstetveket, üvegházi molylepkéket) a katicabogarak leeszik, és ezáltal megtisztul a növény. Ha egész évben lakásban van, időnként zuhanyrózsával át kell öblíteni a leveleit, hogy a portól és esetleges kártevőktől megszabaduljon a növény. Átültetni csupán akkor kell, amikor a palack és a cserép fala között már csak keskeny földcsík látszik. Tápoldatozni nem kell, de a földjét célszerű minden tavasszal felújítani: a felső réteget óvatosan le kell szedni, úgy, hogy a földfelszínhez közeli vékony gyökerek ne sérüljenek. Helyére kerüljön dús kerti föld néhány ujjnyi vastagon, de a palacktörzset nem szabad földdel betemetni, a fele álljon ki a cserépből!
Kertben termesztett hibiszkusz alkalmas tea készítésére. De a gyógynövényszaküzletekben, vagy gyógyszertárakban kapható hibiszkusz teát javasolnám teljes biztossánggal:) Forró vízbe 2-3 dl-ként egy kávéskanálnyi teát kell tenni, majd 2 percig tovább forralni. Ezután leszűrni és hagyni, hogy lehüljön. Tudta, hogy kiváló immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatása van? Fogyasszon naponta belőle.