7016. Ezt a zöldséget ha most elveteted, utána kiirtani se tudod
Lassan véget ér a konyhakerti szezon, de ezt a zöldséget még most nyugodtan elvetheted.
Lassan véget ér a konyhakerti szezon, de ezt a zöldséget még most nyugodtan elvetheted.
Minden alkalom, amikor az ajándékozás szóba kerül, nagyon sok kérdés fogalmazódhat meg bennünk. Többek között az is, hogy mi legyen a meglepetés. Egyrészt azért, mert olyan dolgot szeretnénk adni, ami egyszerre értékes, hasznos, és biztosan örülni fog neki az ünnepelt. Másrészt azért is, hogy tényleg egy örök emléket adhassunk.
Az őszi kerti munkáknál ne feledkezzünk meg a bogyós gyümölcsökről, például a málna, a ribizli, az egres, és a szeder is meghálálja a törődést, metszésük fontos a növények egészsége és terméshozama miatt is. Az őszi metszéssel a növényt előkészítjük a következő évre, eltávolítjuk a beteg vagy elhalt ágakat, és segítjük a friss hajtások növekedését.
A Green Team új évadának 2. részében Szomoru Miklós és McMenemy Márk Kosztka Ernő gyümölcsösébe látogat, ahol kitanulhatjuk a gyümölcsfák metszésének csínját-bínját. Az itt elsajátítottokat Miki pilisi kertjében kamatoztatja a két műsorvezető.
A virágok kertünk szépségét emelik, és a virághagymák különösen népszerűek azok körében, akik hosszú távon szeretnék élvezni az évelő növények látványát. A virághagymák változatosságának köszönhetően minden évszakra találhatunk megfelelő növényeket, így egész évben biztosíthatjuk a színes virágzást a kertben. De hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb virághagymákat, és melyek a legnépszerűbbek? Ez a cikk segít eligazodni a virághagymák világában, hogy kertünk mindig virágzó legyen.
Több minden is okozhatja a virág leveleinek az elsárgulását. Sok esetben ez a sárgulás akkor következik be, ha a virág földje túl meszes. Ilyen esetben ajánlott lágyított (akár ecetes) vízzel megöntözni a növényt.
A jól ismert padlizsán egy fajtája. A padlizsán - hívják törökparadicsomnak és tojásgyümölcsnek is -a csucsorfélék (Solanaceae) családjába tartozó, melegigényes növényfaj, a burgonya közeli rokona. Délkelet-Ázsiában őshonos, de egynyári növényként a mérsékelt égövön is régóta termesztik ehető terméséért. Termése tojás alakú, nagy, húsos színe a sötétlilától a vörösön át a sárgásig vagy a fehérig változik (a növény a fehér termés színéről és alakjáról kapta a tojásgyümölcs nevet), olykor csíkozott, külseje fényes. Gyakorlatilag végtelen számú felhasználási módja ismert.
Volt már rá példa, hogy többször termett. Ha elhullott a termése, akkor a környezettel lehet gond. Lehet, hogy kell neki egy nagyobb dézsa, vagy virágtartó. Válasszon neki egy déli fekvésű napos, meleg helyet a kertben, vagy teraszon. A lényeg, hogy rendszeresen öntözze a növényt, soha ne hagyja kiszáradni a földjét, de vigyázni kell, hogy ne legyen alatta pangó víz, hetente egyszer nyáron tápoldatozza speciális mediterrán tápoldattal!
Habár pontosabb diagnózist lehetne felállítani, ha láthatnánk is a növényt, de azért a levelek sárgulása általában ugyanazokat az okokat jelenti. Sok esetben a levelek sárgulása a túllocsolás következménye, viszont a leander (Nerium oleander) kimondottan vízigényes növény, ezért virágzása alatt nem okozhat problémát, ha tálkája többször is vízben áll. Időszakos vízhiány tápanyaghiánnyal kiegészítve viszont lehet okozója az alsó levelek elvesztésének. Nyár folyamán rendszeresen tápoldatozzuk. Július-augusztusban fejdugványról könnyen meggyökeresedik. Érdemes elolvasni még a mellékelt cikket is!
A sóérzékenység miatt is talán a gyakoribb, de kisebb adagú fejtrágyázás a javasolt. A kis adagokban való fejtrágyázás biztosítja, hogy a talaj tápanyagtartalma és a növény tápanyagellátása egyenletes maradjon.