7016. Ezt a zöldséget ha most elveteted, utána kiirtani se tudod
Lassan véget ér a konyhakerti szezon, de ezt a zöldséget még most nyugodtan elvetheted.
Lassan véget ér a konyhakerti szezon, de ezt a zöldséget még most nyugodtan elvetheted.
Minden alkalom, amikor az ajándékozás szóba kerül, nagyon sok kérdés fogalmazódhat meg bennünk. Többek között az is, hogy mi legyen a meglepetés. Egyrészt azért, mert olyan dolgot szeretnénk adni, ami egyszerre értékes, hasznos, és biztosan örülni fog neki az ünnepelt. Másrészt azért is, hogy tényleg egy örök emléket adhassunk.
Az őszi kerti munkáknál ne feledkezzünk meg a bogyós gyümölcsökről, például a málna, a ribizli, az egres, és a szeder is meghálálja a törődést, metszésük fontos a növények egészsége és terméshozama miatt is. Az őszi metszéssel a növényt előkészítjük a következő évre, eltávolítjuk a beteg vagy elhalt ágakat, és segítjük a friss hajtások növekedését.
A Green Team új évadának 2. részében Szomoru Miklós és McMenemy Márk Kosztka Ernő gyümölcsösébe látogat, ahol kitanulhatjuk a gyümölcsfák metszésének csínját-bínját. Az itt elsajátítottokat Miki pilisi kertjében kamatoztatja a két műsorvezető.
A virágok kertünk szépségét emelik, és a virághagymák különösen népszerűek azok körében, akik hosszú távon szeretnék élvezni az évelő növények látványát. A virághagymák változatosságának köszönhetően minden évszakra találhatunk megfelelő növényeket, így egész évben biztosíthatjuk a színes virágzást a kertben. De hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb virághagymákat, és melyek a legnépszerűbbek? Ez a cikk segít eligazodni a virághagymák világában, hogy kertünk mindig virágzó legyen.
A Babérsom a mínusz 10 C fokot már csak rövid ideig viseli el. A földlabdája azonban védelmet igényel. A kisméretű edényeket a peremig a földbe süllyeszthetjük, majd a növény tövét 5-8 centiméter magasan kupacoljuk fel mulccsal (lombbal, kéreggel, komposzttal). A nagyobb dézsákat több réteg légpárnás fóliával, vagy hullámpapírral burkoljuk. Szigetelőanyagnak használhatunk kukoricaszárat és szalmát is. A növények tövét ebben az esetben is mulccsal fedjük. Fagymentes napokon feltétlenül öntözzük, mert lombja napos időben erőteljesen párologtat, és pótolni kell a nedvességet.
A magról kelt növények csak 10—12 éves korukban teremnek. A kiültetett csemeték 10-18 hónap múlva virágoznak; a spontán virágképződés rendszertelen. A termések virágzás után mintegy 4 hónap múlva érnek meg. Régebben a termés kialakulása idején a „terméskorona", a rozetta csúcsi részét (szívét) kimetszették, hogy erős növekedését meggátolják, így a termések nagyobbra fejlődtek. A mesterséges virágzásserkentést üvegházban végezzük, abban az esetben, ha a növények már elérték a termőkort (20—30 nagy levél), és nem virágoznak. Az acetilén- és propilénkezelések mellett az indol-ecetsav és alfa-naftil-ecetsav 5—10 ezrelékes oldatával serkenhető a virágzás. Növényenként 25—50 ml oldatot juttatunk a levélrozettába. A tél végi kezelés hatására megjelenő virágzatokból a természetes körülményekhez viszonyítva hosszabb idő után (5—7 hónap) fejlődnek csak termések. Itthon nem nő fává, csak a természetes környezetében, ahol 1500 m magasságig is nőhet.
Üdvözlöm! A kínai legyezőpálma (Livistona chinensis) szaporítását csak magvetéssel tudom, hogy szaporítják! Az oka az, hogy nagyon könnyen csírázik és gyorsan nő. A magja, kb 1 cm-es, ezt áztatni kell pár napig, majd elültetni egy cserépbe, 2-3 cm földdel takarva. Szobahőmérsékleten 3 hónap alatt csírázik ki. Nagy fényigénye van és soha nem száradhat ki a növény, mert nagyon megsínyli! Ha esetleg sikerül sarjat leválasztani, akkor tegye vízbe, amíg láthatóvá válik pár gyökér, ami már biztosítja a növény életben maradását! Én a magvetést javaslom saját gyűjtésssel, vagy vásárolt maggal!
Laskagombának tűnik. Valahogy oda kerülhetett a gombacsíra. De fogyasztásra nem ajánlott.
A fás dugványok ősztől tavaszig gyakorlatilag bármikor megvághatóak, mert a megfelelő gyökeresedést nem a dugványvágás időpontja, hanem a vesszők szedésének időpontja határozza meg. Ha a megvágott dugványokat nem dugványozzuk azonnal, akkor tárolnunk kell őket. Legegyszerűbb a veremhez folyamodni, a dugványokat fűrészporral, homokkal takarni. A dugványozáshoz laza szerkezetű, könnyen felmelegedő talaj a legalkalmasabb. A dugványokat függőleges helyzetben tűzdeljük el. A dugványozáshoz szükséges rést ásóval nyitjuk. A dugványt úgy helyezzük a földbe, hogy a legfelső rügy a talaj felszíne felett legyen. A dugványokat földdel, homokkal takarjuk be. A dugványozás legmegfelelőbb ideje: tél vége és a nyári hónapok, mert a fiatal növénynek van ideje megerősödni télig.