7296. Miért fontos a megfelelő címkézés?
A modern világban kiemelt figyelmet kapnak a címkék, hiszen nem csupán az áruház polcain kiállított termékek felismerhetőségét teszik lehetővé, hanem sok esetben eligazítanak bennünket a választásnál.
A modern világban kiemelt figyelmet kapnak a címkék, hiszen nem csupán az áruház polcain kiállított termékek felismerhetőségét teszik lehetővé, hanem sok esetben eligazítanak bennünket a választásnál.
A mai világban, ahol a higiénia kiemelkedő szerepet kap, nem mindegy, milyen termékeket használunk a mindennapok során, legyen az otthon vagy akár egy nyilvános mosdóban. Miközben sokféle toalettpapír létezik, egyes márkák különösen kiemelkednek a többiek közül. Nézzük meg, miért válik egyre népszerűbbé a minőségi higiéniai papíráru.
A cukkini az egyik legkedveltebb nyári zöldség, mely gyors növekedése és bőséges terméshozama miatt a hobbikertészek nagy kedvence. Ahhoz, hogy egész nyáron szüretelhessük a zsenge terméseket, fontos tudnunk, mikor és hogyan kell vetni a cukkinit. Az alábbiakban minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk.
A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete 2025. május 30. és június 1. között rendezi meg a Tavaszi Országos Kaktuszkiállítását és Vásárát az ELTE Füvészkertben Az idei kiállítás középpontjában a különleges formájú és életmódú kaktuszok, valamint egyéb pozsgás növények állnak, emellett emlékkiállítással tisztelegnek a nemrég elhunyt Dr. Nemes Lajos, a debreceni Botanikus Kert volt igazgatója, elismert kaktusz szakértő, számos szakkönyv írója előtt.
A májusi fagyosszentek után érdemes kiültetni a paradicsompalántákat. Mutatunk egy jól bevált trükköt.
Tisztelt Vasvári Tibor! A datolyaszilva melegigényes növény, érzékeny a téli fagyokra. A túl nagy hőingadozást nem bírja és ezt száradással jelzi (a héj barnul, feketedik). Megoldás lehet, ha az új hajtások közül csak egyet hagyunk meg és azt törzsesen kineveljük. A növény törzsét télire szorosan takarjuk be szalmával. Tisztelettel: Mezős Balázs kertészmérnök, növényvédő szakmérnök www.aleonkert.hu
Kedves Olvaónk! Jó lenne egy fotó, mert látatlanban nehéz megmondani, hogy mi az, mivel a levél besodródását sokminden előidézheti: almafalisztharmat zöld alma levéltetű alma levélatka Almalisztharmat (Podosphaera leucotricha)Tünetek: egész vegetáció időszakban folyamatosan veszélyezteti a növényt. A hajtások rövid ízközűek, a levelek keskenyek, hullámosak. Legszembetűnőbb a friss hajtásokat borító fehér bevonat. A csúcsrügyek szétállnak, rojtosak. Később a fertőzött levelek sárgulhatnak. Védekezés: agrotechnikai: jó tápanyagellátás = ellenállóképesség (sok műtrágya nem jó) Mechanikai: fertőzött részek eltávolítása, 4-5 oldalrüggyel a csúcsot.
A szibériai mézbogyó vagy más néven kamcsatkai mézbogyó (Lonicera kamtschatica) a semleges, vagy kissé savanyú, szervesanyagban gazdag talajt kedveli, de megél a tápanyaggal jól ellátott középkötött öntéstalajon is. Közepesen vízigényes, elviseli a rövidebb aszályos periódusokat, de hosszan tartó aszály idején öntözni érdemes.
Kedves Érdeklődő! Nyáron a heti öntözés igen kevés, ez a növényke szomjazik... A vitorlavirág gondozása egyszerű, minimális törődést igényel. Fény és melegkedvelő növény, de nyáron a forró közvetlen napfényt nem bírja. Tavasszal és ősszel tartsuk félárnyékban. Télen közvetlenül is érheti fény és a hőmérsékletet tartsuk 10-12 fok felett. Az elnyíló virágokat és hervadó leveleket a szárak tövénél vágjuk le. Tavasszal ültessük át, amihez használjunk tőzegalapú, laza szerkezetű virágföldet. A vitorlavirágnak magas páratartalomra van szüksége, ezért különösen meleg időben a leveleket rendszeresen permetezzük vízzel, a cserepét állítsuk nedves kavicsra vagy a megfelelő páratartalom érdekében a cserepet helyezzük nagyobb tartóba, és a két edény közti teret töltsük ki tőzeggel. Öntözése – tápoldat A bőséges vízellátás a vitorlavirág leveleit egészségessé és fényessé teszi. Nyáron bőségesen, télen visszafogottan öntözzük, de vigyázzunk, hogy a növény földje soha ne száradjon ki. A leveleket rendszeresen permetezzük vízzel, arra viszont ügyeljünk, hogy a virágokat ne érje víz, mert rothadásnak indulhatnak. Márciustól szeptemberig 10 naponta öntözzük hagyományos tápoldattal.
Kedves Olvasó! A leggyakoribb ok, a hibás metszés. Természetes koronaformája a fölfelé törő kúp alak. Ennek megfelelően, a hagyományos koronaformában ágcsoportos sugaras vagy kombinált formát alakítsunk ki a körtefán. Szabályok: - Domináns vezérág (ne metsszük) - Metsszük vissza az ehhez hasonló másodlagos vezérágakat. - Metsszük vissza a befelé növő ágakat, ill. az egymáshoz súrlódó ágakat. - Vágjuk le a mélyen elágazó, laza szövetű ágakat. - Vágjuk le a vízhajtásokat. - Vágjuk le a törött, vihartépte ágakat. - Távolítsuk el a sarjhajtásokat. - Vágjuk le a nagyobb lelógó ágakat. - Vágjuk le az idősebb ágakat tövig, helyet adva az új hajtásoknak. - A metszési felület enyhén ferde legyen, a vesszőn a rügy felett néhány milliméterre, a rügytől lefelé lejtsen. Hogyha kifejlett ágat metszünk vissza, ne hagyjunk csonkot! Aranyszabály, hogy a nagyobb fertőzésveszély miatt viszonylag kevés sebzéssel dolgozzunk, sebkezelő anyaggal feltétlenül ápoljuk le! - Az elhalt ill. beteg ágakat/gallyakat távolítsuk el minél hamarabb. - Először az egymást keresztező, befelé növő ágakat kell tőből kimetszeni vagy kifűrészelni. Ne hagyjuk meg a törött, sérült, felkopaszodott ágakat sem! Ha ezeket kivágjuk, akkor a megmaradó termőrészek kedvezőbb helyzetbe kerülnek, a rajtuk levő gyümölcsök biztosabban megtermékenyülnek. A körte, az igényes gyümölcsfajok közé tartozik. Éves csapadékigényük, 700-800 mm, amit a természet nem mindig tud biztosítani, ezért a nyári öntözés szükséges, a sikeres termesztés érdekében. Az intenzív vízellátás, főleg a gyümölcs növekedésénél nagyon fontos. A kiegyenlített klímát kedveli, korai virágzása miatt, fagykárosodást is szenvedhet. Egyes körtefajok (Diel vajkörte, Conference), csak hűvös, párás klímában érzik jól magukat. Kevesebb fényre van szükségük, mint az almáknak. A körtefa, középkötött, mélyrétegű, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag, vályog és agyagos talajokban fejlődik legszebben. Gyenge minőségű talajokon, a gyümölcsök apróbbak maradnak, a gyümölcs húsában kő sejtek fejlődnek, ami az élvezeti értékét csökkenti.