71. Idén a monília áll nyerésre
A hűvös, havas, csapadékos áprilisban a gyümölcsösben kárt tevő gombák remekül érzik magukat. A legfontosabbak: a monília, tafrina és a varasodás.
A hűvös, havas, csapadékos áprilisban a gyümölcsösben kárt tevő gombák remekül érzik magukat. A legfontosabbak: a monília, tafrina és a varasodás.
Kevés olyan barátom van, aki ne imádná a kajszit és az őszibarackot! Nem tudatosan eszik, szimplán kedvelik az ízét. Pedig hihetetlenül hosszú a jótékony hatásaikról szóló lista, szemezgessünk belőle párat!
Régebben az ősz volt a fák és cserjék fő ültetési szezonja, mert a szabadgyökerű és földlabdás növények voltak túlsúlyban a kereskedelmi forgalomban. A mai konténeres növények viszont szinte bármikor telepíthetők, de természetesen biológiai tényezők is befolyásolják a helyes időpont kiválasztását.
Zamatos íze, édes illata, sokoldalú felhasználási lehetősége és számtalan jótékony hatása mellett nem véletlen, hogy egész évben az egyik legkedveltebb gyümölcs. Kiváló választás, akár önmagában, akár salátába darabolva vagy pikáns kiegészítőjeként a főfogásnak. Ugyan már beköszöntött a hűvösebb idő, de befőttként, kompótként eltéve bármikor élvezhetjük jótékony hatásait.
Ha szeretnéd a hagyományos vörös bort és pezsgőt valamilyen egzotikus itallal helyettesíteni, akkor olyan ízes koktél recepteket javaslunk, amelyekkel felpezsdítheted a hideg téli estéket.
Mivel Katalin nevű fehérhúhú őszibarack fajtát nem találtam, könnyen mondhatom, hogy valószínű nem ilyen fajtájú barackja van. A felsorolt tulajdonságok legjobban az augusztus közepén érő Michelini fajtára illenek: fehér alapszín, csíkozott piros fedőszín, mag körül pirosas hús szín, magvaváló, jó ízű, alakja gömbölyű.
A Vegesol R-t őszibaracknál csak virágzásáig szabad csak felhasználni 3 liter/ha töménységben, ez 30 ml/10 litert jelent. A tavaszi permetezés nem elég pontos kifejezés, a növény fejlődési állapotához szoktuk viszonyítani: tehát rügypattanáskor még igen, amíg a virágzás meg nem indul. Lemosó permetezéshez használható szerek listája: Ezek közül a lemosó permetszerek közül válogathatunk Kell-e lemosó permetezést végeznem? Megtalálható-e a fámon a kártevő, kórokozó? Őszibaracknál különösen figyeljünk majd: A hűvös, esős idő segíti a tafrina terjedését
Sajnos nem világos a helyzet. A nagyon gyenge hajtásnövekedés azt mondja, hogy nagyon sanyarú sorsuk van a fáknak, amelyek mélyen gyökeresednek, valami nagy baj van a talajjal. Viszont a sekélyen gyökeresedő, és eléggé vízigényes málna és társai jól élnek. Azt gondolom, hogy nem maga a sovány homok a baj okozója, valószínűleg a mélyebb rétegében van olyan anyag, amely nagyon rosszat tesz a gyökereknek. Hogy pontosan miről van szó azt sajnos nem tudom, csak eddig tart a tudományom. Talán az adhat valamilyen útbaigazítást, ha vesznek mintát a 40-60 cm-es rétegből, a fák mellől, és vetnek bele borsó, vagy saláta magot. Ha igaz a feltételezésem, akkor a kikelő növények megmutatják. Ha jól fejlődnek, akkor nincs több ötletem.
A gyümölcsfajok lyukacsosságát nem azonos dolog okozza. Az almánál nem is nagyon láttam olyat, hacsak állat nem rágja ki. Az őszibarack, szilva, cseresznyénél gombás eredetűek a levél-lyukak. Feltünő a kártételük, de általában nem szükséges ellene permetezni. A Kasumin-t baktériumos betegségekre alkalmazzák, ilyen van az almafájánál? Jelenleg már kivonták a forgalomból, nem is tudja megvásárolni. Általában 0,1-0,2 %-os töménységben ajánlott alkalmazása, azaz 10 liter vízhez 10-20 gr. A Sherpa élelmezésügyi várakozási ideje 14 nap, eddig van szermaradványa a gyümölcsben, de védő, rovarölő hatása nem hosszabb 8-10 napnál. A hatástartamát az eső és a magas hőmérséklet csökkenti.
A szilvafája szilvahimlő betegség tüneteit mutatja. A Plum pox virus fertőzése okozza a betegséget, a vírustól a fát mentesíteni nem lehet. Levéltetűvel és pollennal más csonthájasokat (őszibarack, kajszibarack, mandula) is megfertőzheti, ezért az ilyen fertőzött fákat érdemes mielőbb kivágni. A beteg fák terméseinek íze eltér az egészségestől (kevesebb a cukor és víztartalma), és számos fajtánál érés előtt a termések lehullanak. Az államilag ellenőrzött oltványok vírusfertőzöttségét az előállítás során folyamatosan ellenőrzik, az árusításnál az oltványokra rögzített növény-útlevél ezt az adatot is tartalmazza.