1036. Hogyan készítsünk felfújtat?- Pár recept ínyenceknek
A körte ízéről, zamatáról, már Hemingway is hosszan írt, és közkedvelt gyümölcs. Ennek ellenére alig akad körtés sütemény recept. Íme itt egy nagyon finom édesség!
A körte ízéről, zamatáról, már Hemingway is hosszan írt, és közkedvelt gyümölcs. Ennek ellenére alig akad körtés sütemény recept. Íme itt egy nagyon finom édesség!
Az aszalt gyümölcsök süteményben való felhasználási lehetősége szinte határtalan. Íme egy nagyon finom variáció...
Nyári zápor, frissen nyírott fű, fenyő. Ki ne szeretné az illatát? De a fiatalságnak, az anyaságnak, sőt az érzéseinknek is van illata... Ez itt nem egy Hollywood-i csodafilm sokatmondó felvezetése, mert valóban léteznek illatkompozíciók, amiket házilag is elkészíthetünk otthon. Nos, kedves szerelemre, nosztalgiára vágyó sorstársak, felkeltettük az érdeklődésüket?
Nem szabad összetéveszteni a curry elnevezést, mert eredetileg két, egymástól különböző növényt jelent, egymástól független indiai kifejezésből is "honosították" a britek. A kari egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény (Murraya koenigii, régebbi nevén Chalcas koenigii), a Távol-Keleten honos citrusféle cserje, amelynek levelét használják fűszerezésre, Indiában főleg vegetáriánus ételekhez. A curry pedig egy fűszerkeverék.
Lassan, de biztosan közeledik az ősz. Ha több a termésünk, mint amit biztonsággal tudunk tárolni a spájzban, vagy ha a szőlőnk oltott vesszőit lenne fontos teleltetni, a legjobb megoldás, ha vermelünk. Ennek több módja is lehetséges. Lássuk, melyik verem mikor és mire jó...
A perlit önmagában nagyon jó ültető- és gyökereztető közeg. A vermikulitot kiváltja. Ez utóbbi valóban nem egészséges, szálas szerkezetű és belélegezve lerakódik a tűdőben. Az interneten 1-2 helyen azért be lehet szerezni, de elég drága.
Az orchideák, így az oncidiumok bulbái is tápanyagraktározó szerepet töltenek be. Ezek a már elvirágzott bulbák táplálják a már meglévő vagy leendő sarjakat. Ahogy fogy a tápanyagkészlet, úgy lesz a bulba egyre ráncosabb, majd miután szerepét betöltötte, szép lassan el fog halni. Ez egy természetes folyamat, ha már régi bulbáról beszélünk. Ha a bulba még fiatal és ráncos, akkor valószínű, hogy vagy kevés a tápanyag vagy a túlöntözéstől elhaltak a gyökerek. Tartásmódja: Nem túl meleg helyet kedvel, sok fénnyel (nem tűző napfény!). Talaja legyen szellős,(nagyon durva fakéreg), nyáron akár naponta lehet esővizzel öntözni, de ügyelni kell, hogy a gyökerei mihamarabb felszáradjanak, ugyanis a pangó víz elpusztítja a gyökereit. Télen hűvös helyen sok fénnyel és nagyon kevés öntözéssel tartható.
Valószinű, hogy nem pihente ki magát a növény, ha igen, akkor ez tápanyaghiányra vall. Hetente egyszer tápoldatos vízbe kell áztatni és a leveleit lombtrágyás vízzel kell permetezni (csak nappal, oly módon, hogy éjszakára leszáradjon!) különben legyengül.
A Jacobinea könnyen tartható szobanövény, közepes fény és vízigényű. Visszavágni csak akkor kell, ha kinőtte a rendelkezésére álló helyet. Gyorsan nő, gazdagon virágzik, könnyű szaporítani. Min. 10 °C fokon, világos helyen áttelel.
Növénye a Crassulaceae (Varjúhájfélék) családba tartozik és valószinűleg Pachyphytum oviferum. Ha megnézi Petra korábbi kérdéséhez kapcsolódó növényt, akkor láthatja, milyen nagy a formai hasonlóság, de a kettő mégsem egy. Északi fekvésű szoba ablakában télen biztosan kevés fényt fog kapni. Ilyen helyen én sem javaslok havi egy locsolásnál többet. Cél az lenne, hogy télire a növekedését leállítsuk. Ezt elérhetjük, ha hűvös helyen tartja és nagyon ritkán öntözi (havonta egyszer). Ha 20 °C feletti hőmérsékleten tudja csak tartani, de minél világosabb helyen, akkor egy-két hetente öntözze meg, de csak kisebb vízadagokkal.