1036. Hogyan készítsünk felfújtat?- Pár recept ínyenceknek
A körte ízéről, zamatáról, már Hemingway is hosszan írt, és közkedvelt gyümölcs. Ennek ellenére alig akad körtés sütemény recept. Íme itt egy nagyon finom édesség!
A körte ízéről, zamatáról, már Hemingway is hosszan írt, és közkedvelt gyümölcs. Ennek ellenére alig akad körtés sütemény recept. Íme itt egy nagyon finom édesség!
Az aszalt gyümölcsök süteményben való felhasználási lehetősége szinte határtalan. Íme egy nagyon finom variáció...
Nyári zápor, frissen nyírott fű, fenyő. Ki ne szeretné az illatát? De a fiatalságnak, az anyaságnak, sőt az érzéseinknek is van illata... Ez itt nem egy Hollywood-i csodafilm sokatmondó felvezetése, mert valóban léteznek illatkompozíciók, amiket házilag is elkészíthetünk otthon. Nos, kedves szerelemre, nosztalgiára vágyó sorstársak, felkeltettük az érdeklődésüket?
Nem szabad összetéveszteni a curry elnevezést, mert eredetileg két, egymástól különböző növényt jelent, egymástól független indiai kifejezésből is "honosították" a britek. A kari egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény (Murraya koenigii, régebbi nevén Chalcas koenigii), a Távol-Keleten honos citrusféle cserje, amelynek levelét használják fűszerezésre, Indiában főleg vegetáriánus ételekhez. A curry pedig egy fűszerkeverék.
Lassan, de biztosan közeledik az ősz. Ha több a termésünk, mint amit biztonsággal tudunk tárolni a spájzban, vagy ha a szőlőnk oltott vesszőit lenne fontos teleltetni, a legjobb megoldás, ha vermelünk. Ennek több módja is lehetséges. Lássuk, melyik verem mikor és mire jó...
Készítsen permetlevet Decis vagy Fendona nevű rovarölő szerből. Keverjen hozzá szappanlevet is, ami gátolja a tapadást, ezzel permetezze meg a növényt. Zuhanyoztatni sem árt és tápoldatra is szüksége lesz, a virágzás beindítása miatt.
Üdvözlöm! Az encián (Solanum rantonettii) tavasztól-őszig szaporítható, hajtásdugványozással. A kb. 5-10 cm-es dugványokat úgy kell a szaporító közegbe rakni, hogy a szár magvastagodott része (nódusz) alatt fél cm-el készítsünk metszlapot éles késsel, vagy ollóval. Az alsó levelekek csípjük le, és esetleg a vágásokat gyökeresedési hormonba márthatjuk, ami bárhol beszerezhető (alfa naftil ecetsav). A dugványokat tőzegbe, vagy perlit-tőzeg keverékébe tegye, és mindig legyen nedves a közeg. 25 °C-fok körül néhány hét alatt kigyökeresednek a dugványok. A már kész növénykéket el lehet ültetni kb. 10 cm-es cserépbe. A növény minden része egyébként mérgező!
Ennek nagyon kell örüli! Mert szobai körülmények között általában nem virágzik, így levéldísznövényként szülőhazáján kívül az "esernyőfa" nevet ragasztották rá. A levélnyeleken a kéz ujjaihoz hasonló, ernyőszerűen elhelyezkedő levelei fényesek, bőrszerűek, sötétzöldek vagy sárgán foltosak. A fiatal növényeken 4-5 levélke, míg az idős, fejlett példányokon 12 vagy több levélke ül.
Ha a szavatossága még nem járt le, akor igen.
Üdvözlöm! Én úgy érzem, hogy a talaj lehet a fő okozója a tüneteknek. Szerintem Ön agyagos, kötöttebb talajú helyen lakik, mert ez a talajtípus produkál ilyen tüneteket. Az ibolyafa (Tibouchina urvilleana) egyébként is laza és savanyú talajt igényel. Azt javaslom, hogy ássa körbe legalább 20-25 cm szélesen a gyökérlabda körül és töltse fel tőzeg és komposztált marhatrágya keverékével. A kötött talajon egyébként a gyökerek el kezdenek rothadni, illetve gombásodni. A tőzeg 3-4 szer annyi legyen, mint a trágya. Minden nap kell öntözni, főleg nyáron, de ne álljon vízben! Tavasszal alaposan vágja vissza, amint a rügyek el kezdtek hajtani. Jövőre biztosan rende fog jönni!