1036. Hogyan készítsünk felfújtat?- Pár recept ínyenceknek
A körte ízéről, zamatáról, már Hemingway is hosszan írt, és közkedvelt gyümölcs. Ennek ellenére alig akad körtés sütemény recept. Íme itt egy nagyon finom édesség!
A körte ízéről, zamatáról, már Hemingway is hosszan írt, és közkedvelt gyümölcs. Ennek ellenére alig akad körtés sütemény recept. Íme itt egy nagyon finom édesség!
Az aszalt gyümölcsök süteményben való felhasználási lehetősége szinte határtalan. Íme egy nagyon finom variáció...
Nyári zápor, frissen nyírott fű, fenyő. Ki ne szeretné az illatát? De a fiatalságnak, az anyaságnak, sőt az érzéseinknek is van illata... Ez itt nem egy Hollywood-i csodafilm sokatmondó felvezetése, mert valóban léteznek illatkompozíciók, amiket házilag is elkészíthetünk otthon. Nos, kedves szerelemre, nosztalgiára vágyó sorstársak, felkeltettük az érdeklődésüket?
Nem szabad összetéveszteni a curry elnevezést, mert eredetileg két, egymástól különböző növényt jelent, egymástól független indiai kifejezésből is "honosították" a britek. A kari egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény (Murraya koenigii, régebbi nevén Chalcas koenigii), a Távol-Keleten honos citrusféle cserje, amelynek levelét használják fűszerezésre, Indiában főleg vegetáriánus ételekhez. A curry pedig egy fűszerkeverék.
Lassan, de biztosan közeledik az ősz. Ha több a termésünk, mint amit biztonsággal tudunk tárolni a spájzban, vagy ha a szőlőnk oltott vesszőit lenne fontos teleltetni, a legjobb megoldás, ha vermelünk. Ennek több módja is lehetséges. Lássuk, melyik verem mikor és mire jó...
A növényt, hivatalos nevén Solanum muricatum, nagy valószínűség szerint takácsatka támadás érte, innen a pókhálószerű anyag. Ezek a kártevők nagyon gyorsan szaporodnak, és egyik növényről átmásznak a másikra, rendkívül nagy étvágyúak, és nem válogatósak. Fejlődésüknek kedvez a túl magas hőmérséklet, a túl száraz levegő és a túltrágyázás. Rendszerint a levelek fonákán, az erek mellett helyezkednek el, és a növényi nedveket szívogatják. VÉDEKEZÉS: Növelje a levegő páratartalmát, mert az atkák nem bírják a páradús környezetet, azonnal elpusztulnak. Langyos vízzel többször zuhanyoztassa le a növényt. Ha csak lehet ne használjon kémiai alapanyagú rovarirtót szert. Arra ügyeljen, hogy jó alapossan mosson kezet, valahányszor a növény leveleihez ért. Kapcsolódó cikkek: Miért figyeljünk a takácsatkák elszaporodására? Honnan tudjuk, hogy a növényeinket takácsatka károsítja?
Kedves eni! A gyomokat kézzel és vegyszerrel is kell irtani. Lehet kontakt szerekkel (pl.: Glialka, Glifogan) is permetezni, mert csak azt öli meg, ahová fújja. Ezek totális gyomirtók, tehát a dísznövényekre vigyázzon. Azokat a részeket, ahová nem tudott fújni, kézzel érdemes kigyomlálni. A tapasztalataim szerint a mulcsozás nem megoldás. A geotextília sem megoldás, akárki, akármit mond.
Üdvözlöm! A sárga nyalókavirág (Pachistahis lutea) egy eléggé igényes növény. A kiszáradás és a túlöntözés is gond lehet. Nagyon szereti a párát, de a túlöntözéstől elpusztulhat. A visszavágást jól tette, mert tavasszal amúgy is érdemes visszavágni minden évben. Szerintem ki fog hajtani, és még bokrosabb lesz!
A következő weboldalt tudnám ajánlani: www.tulipanvilag.hu Ez Magyarország egyik legnagyobb és legmegbízhatóbb oldala, ami a hagymás növényeket illeti.
A Granny Smith almafák ajánlott porzófái a következők: Cox Orange, Delicious, Jonathan, Golden klónok, Starking. A lényeg, hogy a két fa fajta virágzási ideje nagyjából ugyanakkorra essen.