1036. Hogyan készítsünk felfújtat?- Pár recept ínyenceknek
A körte ízéről, zamatáról, már Hemingway is hosszan írt, és közkedvelt gyümölcs. Ennek ellenére alig akad körtés sütemény recept. Íme itt egy nagyon finom édesség!
A körte ízéről, zamatáról, már Hemingway is hosszan írt, és közkedvelt gyümölcs. Ennek ellenére alig akad körtés sütemény recept. Íme itt egy nagyon finom édesség!
Az aszalt gyümölcsök süteményben való felhasználási lehetősége szinte határtalan. Íme egy nagyon finom variáció...
Nyári zápor, frissen nyírott fű, fenyő. Ki ne szeretné az illatát? De a fiatalságnak, az anyaságnak, sőt az érzéseinknek is van illata... Ez itt nem egy Hollywood-i csodafilm sokatmondó felvezetése, mert valóban léteznek illatkompozíciók, amiket házilag is elkészíthetünk otthon. Nos, kedves szerelemre, nosztalgiára vágyó sorstársak, felkeltettük az érdeklődésüket?
Nem szabad összetéveszteni a curry elnevezést, mert eredetileg két, egymástól különböző növényt jelent, egymástól független indiai kifejezésből is "honosították" a britek. A kari egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény (Murraya koenigii, régebbi nevén Chalcas koenigii), a Távol-Keleten honos citrusféle cserje, amelynek levelét használják fűszerezésre, Indiában főleg vegetáriánus ételekhez. A curry pedig egy fűszerkeverék.
Lassan, de biztosan közeledik az ősz. Ha több a termésünk, mint amit biztonsággal tudunk tárolni a spájzban, vagy ha a szőlőnk oltott vesszőit lenne fontos teleltetni, a legjobb megoldás, ha vermelünk. Ennek több módja is lehetséges. Lássuk, melyik verem mikor és mire jó...
Sajnos kép alapján szinte lehetetlenség megállapítani a hamisciprusok fajtáját, de a faiskolában elvileg meg kell tudniuk mondani, (ha nem is az összes eladónak) hogy melyik fajtát tartanak.
1-2 sárguló levél szerencsére még nem nagy gond, s mivel a cserép mohásodik valószínű, hogy ez a túlzott locsolás következménye. Öntözni inkább a cserép alá tett tálcába ajánlom, úgy, hogy ne álljon hosszan vízben a cserép. Tehát ha kb. fél óra alatt nem szívja fel a vizet, azt ki kell önteni, mivel a növény gyökerei berohadhatnak. Tél közeledtével csökkenthető a locsolás mennyisége és gyakorisága is.
Amikor kellően megszínesedett, ezeket a dísztököket le lehet szedni. Száraz meleg szobában pár hónap alatt kiszáradnak. Ha esetleg romlásnak indulnak, a következő évben - magjait megmentve- újra vethető és szüretelhető a változatos töktermés. <p>Nádat télire érdemes még meghagyni, s csak az erős fagyok elmúltával levágni.<p> A margaréta és a levendula fagytűrő növény, ha cserépben vannak, csak attól kell megvédeni őket, hogy cserepük teljesen át ne fagyjon, az extrém hideg téli hetekben. (vagy földbe kell ásni vagy betakarni szövettel stb.)
A felsorolt növények között van egyéves és évelő, fagyérzékeny és fagytűrő is, ezért legegyszerűb, ha a fűszernövényeket egy világos helyre - pl. konyhaablak - helyezi. A növényeknek jobb, ha ez egy hűvösebb hely (ami fagypont felett van, az már jó), mert így ők is tudnak télen pihenni.
A császárfa (Paulownia tomentosa) nagyon gyors növekedésű - főleg az eéső néhány évben - széles koronájú, hatalmas fa, viszont fiatal korában elég fagyérzékeny, ezért ősszel nem javaslom a visszametszését, inkább kora tavasszal. Virágai lombfakadás előtt nyílnak április-májusban, ősszel pedig termése díszít.