1201. Borostyánarália (Fatshedera lizei)
A borostyánarália két növény, - a Hedera és a Fatsia - hibridje. Könnyen nevelhető, ezért népszerű. 1912-ben, Franciaországban nemesítették.
A borostyánarália két növény, - a Hedera és a Fatsia - hibridje. Könnyen nevelhető, ezért népszerű. 1912-ben, Franciaországban nemesítették.
A Piri alma húsa zöldes-fehér, harmonikusan édes, gyengén savas, roppanó, de a szájban olvadó, bőlevű. Héja középvastag, de nem rágós. Eleinte száraz tapintású, a fedőszín teljes kifejlődése után viaszos. A csészecsatorna zárt, magházpenészedésre nem hajlamos. Ősszel érik.
Ámpolna növény a kúszó és csüngő növények gyűjtőneve. Edényeiket falra vagy a mennyezetre erősítik. Fő díszítőértéküket megjelenésük, valamint csüngő, lombzuhatag jellegű hajtásaik adják.
Őskori barlangrajzok tanúsága szerint a méhek és a méz már több évezrede megjelentek az ember életében. A keleti kultúrákban a méz egyedülálló módon a mai napig kettős szerepet tölt be: gyógyszer és egyben élelmiszer is. Az európai országokban szintén kedvelt fogyasztási cikk: az átlagos mézfogyasztás eléri az évi 1,7-2,5 kg-ot. Németország, illetve a skandináv országok egyaránt nagy mézfogyasztó nemzetnek számítanak. Hazánkban az éves fogyasztás jelenleg sajnos igen csekély: 0,5 kg/év/fő.
A Victoria amazonica már gyermekkoromban elbűvölt, amikor először olvastam róla. A leírásból talán az ragadta meg a leginkább képzeletemet, hogy a tündérrózsák családjába tartozó vízinövény levele olyan hatalmas és szilárd, hogy - mintha egy kerek, lapos gumimatrac lenne - képes egy nagyobb gyermeket is a víz színén tartani.
Kedves László! Kérem, hogy készítsen, vagy kérjen meg valakit, hogy készítsen a növényről néhány képet. (Minél tisztább a kép, annál jobb). Így látatlanban elég nehéz megállapítani, hogy melyik hagymás lehet. Várjuk hát a képeket!
Gyümölcs és díszfáknál a metszést nyugalmi időszakban kell/lehet elvégezni, időjárástól függően március végéig. A 3 ágból egyet érdemes meghagyni, és a megfelelő magasságban visszametszeni úgy, hogy a szemek alakíthatóak legyenek. További jó kertészkedést!
Most jelent meg egy cikkünk, amiben felsoroltunk néhány zöldséget, amelyeket nyugodtan termeszthet árnyékban, mérsékelt napfényben. Amúgy a legtöbb zöldség megél kevés napfénnyel is, hátránya ennek az, hogy nem képesek rendesen kifejlődni (valamivel gyengébbek maradnak, fakóbb színek, kisebb méret, stb.). A szóban forgó cikk: Konyhakert kialakítása kevés napfényben
Kedves Beáta! A képen a virágzás utáni mag tokok láthatók. Ez természetes folyamat, bár az elvirágzott részeket le szokták vágni, hogy a hagyma elől ne vesszen pocsékba a magérlelésre szánt energia. Vágja vissza az egész növényt, és szedje ki a földből úgy, hogy ne maradjon rajta föld. Ezután a hagymát sötét, száraz és szellős helyen, el kell rakni őszig, amikoris újra el kell ültetni. Íly módon újra fog virágozni.
Üdvözlöm! Nehéz kérdés ez így. Kéne tudni a környezetet, ahol tartja, fény viszonyok, víz, huzat stb. Szerintem ez a túlzott tápanyag ellátás, vagy tápanyag hiány lehet. Ne adjon semmilyen tápanyagot és mérsékelten öntözze, akkor kiderül, ha esetleg sok a tápanyag, ha ezek után is ugyan olyan, akkor próbálja növelni az adagot, ha semmilyen megoldás nem használ, kérem írjon és írja le, a összes környezeti tényezőt!