1586. Egy téli kertépítés története
December elején járunk és az idő még mindig kedvező a kerti munkálatok végzéséhez. Alapos kerttisztítás és metszés után jöhet a kert építése, a régi cölöpök cseréje után.
December elején járunk és az idő még mindig kedvező a kerti munkálatok végzéséhez. Alapos kerttisztítás és metszés után jöhet a kert építése, a régi cölöpök cseréje után.
Hosszú telünk volt - gyönyörű, fehér hótakaró borította kertjeinket, sok év után elővehettük a szánkókat és ismét elgyönyörködhettünk a téli természet csodáiban. Ám azt is be kell látnunk: minél hidegebb a telünk, és minél tovább tart, mi annál jobban várjuk, hogy kertjeink ismét zöldek legyenek - gyümölcsfáink, virágaink virágba boruljanak. A tavaszi kert csodáját előlegezi meg a Magyar Orchidea Társaság tavaszi Orchidea- és Bromélia Kiállítása, melyet ezúttal is a Gardenexpóval karöltve szervez meg a Papp László Budapest Sportarénában.
Spenótkrém: 20 dkg spenót, 20 dkg krémsajt (vagy natúr vajkrém), 6dkg reszelt parmezán, 6 nagy gerezd fokhagyma reszelt szerecsendió, só, bors. Kevés olívaolajon héjastul megsütjük a fokhagymát. Amikor már jól megsült, a belsejét kinyomkodjuk. A spenótot kevés olívaolajon megfonnyasztjuk. Aprítógépe tesszük a krémsajtot, spenótot, sült fokhagymát, reszelt parmezánt és simára pürésítjük. Sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.
A lestyán (Levisticum officinale Koch. - Apiaceae) egy évelő fűszernövény, amit gyógynövényként is be lehet vetni. Így gondozd!
Annak ellenére hogy a paradicsom a legnépszerűbb zöldségek közé tartozik, a gondozása igen összetett folyamatot igényel. Több kártevő és betegség támadásának van kitéve, és elég sok tennivalónk akad vele, mielőtt megkóstolhatnánk. Lássuk, mit kell tennünk a paradicsomunk megóvása érdekében!
Valószínű, hogy túl száraz levegőjű helyen tartja szobapáfrányát. Javaslom, hogy permetezéssel naponta párásítsa a növény környezetét, mivel elég páraigényes. Ha kéthetente tápoldatozza, az is segíthet. <br>Gondozásáról többet is megtudhat alábbi cikkünkből.
A licsi Kínából származó örökzöld növény. Ma már Nyugat-Indiában és Ausztráliában is elterjedt. <p>Sárgás virágai vannak. A termése piros, gömbölyded alakú, kissé szamócára hasonlít. A gyümölcshéj alatt fehér, zselés állagú hús van, ami édes-savanyú ízű, fűszeres illatú. A hús belsejében fényes, barna, ehetetlen mag rejtőzik, ami könnyen elválasztható.<p>Fogyasztják nyersen, párolva, aszalva, de öntetet is lehet készíteni belőle.
Többféle oka lehet a növények száradásának pl. a túlöntözés, a száraz levegő. Vannak olyanok, amelyeket a hirtelen hőmérsékletváltozás, (pl. huzatos szoba) visel meg. A tápanyaghiányból is adódhatnak hasonló probélmák. Arra kell törekedni, hogy minden növénynek ismerjük az igényeit és ahhoz alakítsuk a környezeti feltételeket. A karácsonyi kaktusz például érzékeny a túlöntözésre.
A birs a középkötött jó vízgazdálkodású, levegős talajokon termeszthető. Száraz viszonyok között, meszes talajon a gyümölcse nem fejlődik rendesen. Ez lehet az egyik ok, a másik, hogy a birs önmeddő (néhány fajta gyengén öntermékeny), ezért magányosan álló fákon nem nagyon tudnak a virágok megtermékenyülni.
A madarak elleni védelem valóban nem egyszerű, a falvakban sok helyen látható madárijesztő sem túl hatékony. Én az Ön helyében kihelyeznék pár madáretetőt a fákra, gazdagon megtöltve élelemmel, hogy "eltereljem a madarak figyelmét".<p>A vetést lehetőleg szélcsendes időben végezze, majd gereblyével kicsit dolgozza be a talajba a magvakat, ezzel is megakadályozva, hogy a madarak könnyen kicsipegessék őket. A vetés után pedig hengerrel tömörítse és öntözze meg a talajt!<br>Fűmagvetéssel kapcsolatosan még több hasznos információt talál cikkeinkben.