1586. Egy téli kertépítés története
December elején járunk és az idő még mindig kedvező a kerti munkálatok végzéséhez. Alapos kerttisztítás és metszés után jöhet a kert építése, a régi cölöpök cseréje után.
December elején járunk és az idő még mindig kedvező a kerti munkálatok végzéséhez. Alapos kerttisztítás és metszés után jöhet a kert építése, a régi cölöpök cseréje után.
Hosszú telünk volt - gyönyörű, fehér hótakaró borította kertjeinket, sok év után elővehettük a szánkókat és ismét elgyönyörködhettünk a téli természet csodáiban. Ám azt is be kell látnunk: minél hidegebb a telünk, és minél tovább tart, mi annál jobban várjuk, hogy kertjeink ismét zöldek legyenek - gyümölcsfáink, virágaink virágba boruljanak. A tavaszi kert csodáját előlegezi meg a Magyar Orchidea Társaság tavaszi Orchidea- és Bromélia Kiállítása, melyet ezúttal is a Gardenexpóval karöltve szervez meg a Papp László Budapest Sportarénában.
Spenótkrém: 20 dkg spenót, 20 dkg krémsajt (vagy natúr vajkrém), 6dkg reszelt parmezán, 6 nagy gerezd fokhagyma reszelt szerecsendió, só, bors. Kevés olívaolajon héjastul megsütjük a fokhagymát. Amikor már jól megsült, a belsejét kinyomkodjuk. A spenótot kevés olívaolajon megfonnyasztjuk. Aprítógépe tesszük a krémsajtot, spenótot, sült fokhagymát, reszelt parmezánt és simára pürésítjük. Sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.
A lestyán (Levisticum officinale Koch. - Apiaceae) egy évelő fűszernövény, amit gyógynövényként is be lehet vetni. Így gondozd!
Annak ellenére hogy a paradicsom a legnépszerűbb zöldségek közé tartozik, a gondozása igen összetett folyamatot igényel. Több kártevő és betegség támadásának van kitéve, és elég sok tennivalónk akad vele, mielőtt megkóstolhatnánk. Lássuk, mit kell tennünk a paradicsomunk megóvása érdekében!
Több minden is okozhatja a virág leveleinek az elsárgulását. Sok esetben ez a sárgulás akkor következik be, ha a virág földje túl meszes. Ilyen esetben ajánlott lágyított (akár ecetes) vízzel megöntözni a növényt.
A jól ismert padlizsán egy fajtája. A padlizsán - hívják törökparadicsomnak és tojásgyümölcsnek is -a csucsorfélék (Solanaceae) családjába tartozó, melegigényes növényfaj, a burgonya közeli rokona. Délkelet-Ázsiában őshonos, de egynyári növényként a mérsékelt égövön is régóta termesztik ehető terméséért. Termése tojás alakú, nagy, húsos színe a sötétlilától a vörösön át a sárgásig vagy a fehérig változik (a növény a fehér termés színéről és alakjáról kapta a tojásgyümölcs nevet), olykor csíkozott, külseje fényes. Gyakorlatilag végtelen számú felhasználási módja ismert.
Volt már rá példa, hogy többször termett. Ha elhullott a termése, akkor a környezettel lehet gond. Lehet, hogy kell neki egy nagyobb dézsa, vagy virágtartó. Válasszon neki egy déli fekvésű napos, meleg helyet a kertben, vagy teraszon. A lényeg, hogy rendszeresen öntözze a növényt, soha ne hagyja kiszáradni a földjét, de vigyázni kell, hogy ne legyen alatta pangó víz, hetente egyszer nyáron tápoldatozza speciális mediterrán tápoldattal!
Habár pontosabb diagnózist lehetne felállítani, ha láthatnánk is a növényt, de azért a levelek sárgulása általában ugyanazokat az okokat jelenti. Sok esetben a levelek sárgulása a túllocsolás következménye, viszont a leander (Nerium oleander) kimondottan vízigényes növény, ezért virágzása alatt nem okozhat problémát, ha tálkája többször is vízben áll. Időszakos vízhiány tápanyaghiánnyal kiegészítve viszont lehet okozója az alsó levelek elvesztésének. Nyár folyamán rendszeresen tápoldatozzuk. Július-augusztusban fejdugványról könnyen meggyökeresedik. Érdemes elolvasni még a mellékelt cikket is!
A sóérzékenység miatt is talán a gyakoribb, de kisebb adagú fejtrágyázás a javasolt. A kis adagokban való fejtrágyázás biztosítja, hogy a talaj tápanyagtartalma és a növény tápanyagellátása egyenletes maradjon.