1586. Egy téli kertépítés története
December elején járunk és az idő még mindig kedvező a kerti munkálatok végzéséhez. Alapos kerttisztítás és metszés után jöhet a kert építése, a régi cölöpök cseréje után.
December elején járunk és az idő még mindig kedvező a kerti munkálatok végzéséhez. Alapos kerttisztítás és metszés után jöhet a kert építése, a régi cölöpök cseréje után.
Hosszú telünk volt - gyönyörű, fehér hótakaró borította kertjeinket, sok év után elővehettük a szánkókat és ismét elgyönyörködhettünk a téli természet csodáiban. Ám azt is be kell látnunk: minél hidegebb a telünk, és minél tovább tart, mi annál jobban várjuk, hogy kertjeink ismét zöldek legyenek - gyümölcsfáink, virágaink virágba boruljanak. A tavaszi kert csodáját előlegezi meg a Magyar Orchidea Társaság tavaszi Orchidea- és Bromélia Kiállítása, melyet ezúttal is a Gardenexpóval karöltve szervez meg a Papp László Budapest Sportarénában.
Spenótkrém: 20 dkg spenót, 20 dkg krémsajt (vagy natúr vajkrém), 6dkg reszelt parmezán, 6 nagy gerezd fokhagyma reszelt szerecsendió, só, bors. Kevés olívaolajon héjastul megsütjük a fokhagymát. Amikor már jól megsült, a belsejét kinyomkodjuk. A spenótot kevés olívaolajon megfonnyasztjuk. Aprítógépe tesszük a krémsajtot, spenótot, sült fokhagymát, reszelt parmezánt és simára pürésítjük. Sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.
A lestyán (Levisticum officinale Koch. - Apiaceae) egy évelő fűszernövény, amit gyógynövényként is be lehet vetni. Így gondozd!
Annak ellenére hogy a paradicsom a legnépszerűbb zöldségek közé tartozik, a gondozása igen összetett folyamatot igényel. Több kártevő és betegség támadásának van kitéve, és elég sok tennivalónk akad vele, mielőtt megkóstolhatnánk. Lássuk, mit kell tennünk a paradicsomunk megóvása érdekében!
Üdvözlöm! A vitorlavirág (Spathiphyllum) eléggé páraigényes növény, és ez szokta okozni az Ön által említett "tüneteket". Javaslom, hogy jó vízgazdálkodású talajba ültesse át (tőzeg, virágföld 1:1 arányú keveréke) és utána tegye átlátszó zsákba és párásítsa be, majd hagyja két napig benne, azután vegye ki, és világos helyre tegye, mert a virágzást ez szokta befolyásolni. A közvetlen napfénytől óvni kell, de szeri a világos helyet, de fényszegény helyen is el van, de nem virágzik - legalábbis kevesebbet, vagy semmennyit - nem szereti a meleget, 18-28 °C között a legideálisabb neki, de fagyérzékeny is. A levélbarnulásra a párás "dunsztolást" ajánlom, azután folyamatosan kézi permetezővel kell párásítani (ekkor viszont tetves lehet, de ACTARA nevű szerrel le kell fújni és megöntözni vele a növényt), a virágzásához pedig fény kell.
Kedves Horváthné! Az éti csigából (Helix pomatia) Idén 2000 tonnát lehetett gyűjteni Magyarországon. A gyűjtési szezon április 1-től június 15-ig tart. Éticsigát begyűjteni a korlátozás alá nem eső területeken lehet. A csigáknak 30 mm-nél nagyobb átmérőjűeknek kell lenniük - tájékoztatott Dr. Pacs István, az Éticsiga Terméktanács elnöke. Magyarországon 1500 felvásárló telep van, az Önhöz legközelebbit kéne kiderítenie, egyébként feldolgozóüzem csak Vaján és Zalaszentgróton van.
Üdvözlöm! A kép alapján én Impatiens namchabarwensis (kék nebáncsvirágra) gondolok.Napos vagy félárnyékos helyre tegyük, bőven locsoljuk. Fagyra nagyon érzékeny! Hajtásdugványozással jól szaporítható. Gyorsan fejlődik, igénytelen dísznövény.Nyáron a nagy melegben rendszeres akár napi öntözést igényel, ám tavasszal vagy esős hűvösebb időszakban óvatosan öntözzük a földjét.Az öntözővízbe hetente egyszer adjunk egy kevés tápoldatot, így szinte egész nyáron át virágokkal hálálja meg a törődést.
Kedves SZG! Ezekből az új generációs szerekből már van esély, hogy ennyi idő alatt is jut be annyi amennyi a hatás kifejtéséhez szükséges. Üdvözlettel: Növényorvos
Üdvözlöm! A retkek a vetés, illetve az ültetés után 50–60 napra virágoznak. A virágzás időtartama 30–35 nap. Ennek megfelelően az érés július végén, augusztus elején várható. Ez természetesen a fajta függvénye. Nem pereg, ezért teljes érésben aratunk. Ezt a szár és a becők világosbarna színeződése jelzi. Metszőollóval finoman le kell vágni, és utána kicsépelni a magvakat..