1586. Egy téli kertépítés története
December elején járunk és az idő még mindig kedvező a kerti munkálatok végzéséhez. Alapos kerttisztítás és metszés után jöhet a kert építése, a régi cölöpök cseréje után.
December elején járunk és az idő még mindig kedvező a kerti munkálatok végzéséhez. Alapos kerttisztítás és metszés után jöhet a kert építése, a régi cölöpök cseréje után.
Hosszú telünk volt - gyönyörű, fehér hótakaró borította kertjeinket, sok év után elővehettük a szánkókat és ismét elgyönyörködhettünk a téli természet csodáiban. Ám azt is be kell látnunk: minél hidegebb a telünk, és minél tovább tart, mi annál jobban várjuk, hogy kertjeink ismét zöldek legyenek - gyümölcsfáink, virágaink virágba boruljanak. A tavaszi kert csodáját előlegezi meg a Magyar Orchidea Társaság tavaszi Orchidea- és Bromélia Kiállítása, melyet ezúttal is a Gardenexpóval karöltve szervez meg a Papp László Budapest Sportarénában.
Spenótkrém: 20 dkg spenót, 20 dkg krémsajt (vagy natúr vajkrém), 6dkg reszelt parmezán, 6 nagy gerezd fokhagyma reszelt szerecsendió, só, bors. Kevés olívaolajon héjastul megsütjük a fokhagymát. Amikor már jól megsült, a belsejét kinyomkodjuk. A spenótot kevés olívaolajon megfonnyasztjuk. Aprítógépe tesszük a krémsajtot, spenótot, sült fokhagymát, reszelt parmezánt és simára pürésítjük. Sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.
A lestyán (Levisticum officinale Koch. - Apiaceae) egy évelő fűszernövény, amit gyógynövényként is be lehet vetni. Így gondozd!
Annak ellenére hogy a paradicsom a legnépszerűbb zöldségek közé tartozik, a gondozása igen összetett folyamatot igényel. Több kártevő és betegség támadásának van kitéve, és elég sok tennivalónk akad vele, mielőtt megkóstolhatnánk. Lássuk, mit kell tennünk a paradicsomunk megóvása érdekében!
Kedves Érdeklődő, MIvel 30 éves fenyőkről van szó és csak most jött elő a betegség, akkor bizonyára nem a rossz talaj vagy az elégtelen ásványi anyag utánpótlásról van szó. Sajnos elég távoli a kép, így kétféle betegség is szóba jöhet: Lucfenyő tűkarc gombaGazdanövények: lucfenyő, ezüstfenyő és egyéb fenyők.Tünet leírása: az idősebb tűlevelek sárgulnak, barnulnak, majd lehullanak.Kórokozó: mikroszkopikus gomba. A fertőzés kialakulásának kedvez a sűrű és nedves körülmény és a fák legyengült (tápanyaghiányos) állapota.Hatása a növényre: tűlevélhullás, csökkenő hajtás kialakulás. Ez a korona ritkulását eredményezi.Védelem: permetezéssel és tápanyag utánpótlással. Fenyő rozsdaGazdanövények: fenyő félék.Tünet leírása: nyár folyamán sárga csíkok jelennek meg a tűleveleken.Kórokozó: rozsdagomba.Hatása a növényre: a tűlevelek sárgulása, növekedéslassulás. A fiatal növények többszöri fertőzés estén kipusztulhatnak.Védelem: gombaölő szerekkel permetezés.
Kedves Francesco! Nem nagyon szoktak itthon golgotavirágot magról szaporítani, itthon én még csak bujtásról és dugványozásról hallottam. Egyes golgotafajok termése éretten fogyasztható gyümölcs. Csak teljes szineződés után fogyasztható. Szobahőmérsékleten is sokáig eltartható. A gyümölcsök magas A-vitamin, nikotinsav tartalommal rendelkeznek ezen kívül foszfort, kálciumot, és vasat is tartalmaznak. Sajnos nem tudom, hogy az Öné milyen fajtájú, így inkább nem javaslom a fogyasztását.
KEdves József, A levélkék végének elhalása általában valamilyen tápanyaghiány következménye. Szélsőséges esetben a cinkhiány okoz a fiatal leveleknél elhalást, de a fénykép alapján itt sokkal inkább tartástechnológiai probléma van, mint hiánybetegség. Egy átlagos lakásban a téli időszakban nem áll a növény rendelkezésére annyi fény, hogy egészséges leveleket fejlesszen. A fényhiánytól megnyúlt levelek sokszor erőtlenek, és télen a fűtött szobában tartott növény sokkal érzékenyebben reagál hideg öntözővízre vagy a huzatra is. A leírt folyamatot visszafordítani nem nagyon lehet, viszont a jövőben megelőzni igen: a Cycas télen legyen hűvös és világos helyiségben, így a növény csak a tavasz végén ill. nyáron fejleszt új leveleket, amikor a növény már a szabadban, vagy legalábbis kellően világos helyen tartható.
A tuják pikkelyleveleinek barnulása gyakori. A tuják sekélyen gyökeresedő, vízigényes növények, ezért folyamatosan öntözni kell őket (de azért nem naponta). A kiszáradás jelei a kezdetben sárguló, majd barnára váltó levelek, amik először a csúcsi részen jönnek, majd fokozatosan az alsóbb részeken a növény külsejétől befelé haladva. Télen a napégés és a fagy is okozhat barnulást. Napégés csak a növény déli oldalán mutatkozik, ahol az ágvégek barnulnak. Gyakran a nem megfelelően kijuttatott, vagy nagy adagban adott gyomirtó szerek is okozhatnak barnulást a tujákon. Ha atka, gomba, vagy tetű lenne, akkor a friss hajtásoktól kezdve, befelé barnulnának a levelek. Tápoldatot javasolok első körben, és rendszeres locsolást. Ha a földje jó és elegendő vizet kap, magához fog térni. A beteg részek könnyen lepotyognak, érdemes lerázni és eltüzelni azokat, mielőtt fertőzési forrássá válnának. A legkíméletesebb eljárás a kézi leszedés, de több növénynél ez sok időt igényel, ezért cirokseprűvel óvatosan az ágak közé hatolva gyorsítható a munka. Kíméletes és a gyors módszer a nagy erejű vízsugárral való eltávolítás, amely során lehetőleg lefelé irányuló szögben kimosathatók a könnyen leváló, elpusztult részek. Persze ez nem mindenütt lehetséges. Furcsa, mert nem szoktunk hozzá; a tujákat is permetezni kell. Júliustól októberig kéthetente permetezni kell a tujákat kaptán, mankoceb, kresoxim-metil, miklobutanil vagy tribázikus rézszulfát hatóanyagú szerekkel. Az áruházakban tudnak felvilágosítást adni, h pontosan mely szerek tartalmazzák ezeket az anyagokat.
A virágboltban kapható azáleákat gyakran "eldobhatós" virágnak veszik, amely az elnyílás után hamar tönkremegy. Azonban ha a virágzás után jól bánunk vele - hűvös de világos helyen tartjuk, tápláljuk - akkor túléli az évet, és következő tavasszal is virágba borul. Az azáleát nyáron a szabadban, például az erkélyen is (de nem a tűző napon) tarthatjuk. Arra azonban ügyeljünk, hogy amikor ősszel beköltöztetjük, akkor ne érje hősokk, azaz lassan szoktassuk a szoba melegéhez (először csak az előszobába vagy konyhába tegyük, ahol hűvösebb van). bővebben >>