2031. Ez a 11 legjobb. legfinomabb körtefajta
Összegyűjtöttük a legfinomabb körtefajtákat. Mutatjuk a képeket és a leírásokat!
Összegyűjtöttük a legfinomabb körtefajtákat. Mutatjuk a képeket és a leírásokat!
A körte különleges zamatú, ásványi anyagokban gazdag gyümölcs. Az első nemesített köte fajtákat a görögök kísérletezték kb. háromezer évvel ezelőtt. A középkorban a körtéket mindig megfőzték, mert a nyers körtét rossznak, sőt mérgezőnek tartották. Ám a Napkirály, XIV. Lajos korában a gyümölcs már uralkodói ínyencségnek számított. Ahogy mai is rengeteg finomság, étel, ital készíthető belőle. Lássunk egyet!
Az okra vagy más néven Bámia, vagy Gombo egy trópusi zöldség, azonban északi kertekben, akár Magyarországon is termeszthető. Összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni!
Azok számára, akik otthon is szeretnének csokoládét készíteni, eláruljuk az öntő forma készítésének lépéseit. A formák lehetnek bármilyen alakzatúak és méretűek, tehát gyakorlatilag bármit használhatunk erre a célra. Igaz, ez nem azt jelenti, hogy veszünk egy játékot, ráöntjük a csokoládét és bedobjuk a mélyhűtőbe:)
A kúszó, csüngő Callisia levelei és hajtásai húsosak, a növény a pletyka (Tradescantia) közeli rokona, és ahhoz hasonlóan egyszerűen tartható. A Kúszó törpepletykának is nevezett növény világoszöld, apró levelei sűrűn nőnek a sötétvörös hajtásokon. Kiválóan alkalmas függőkosarakba, kaspókba, akár 60-100 cm hosszú hajtásaik is fejlődhetnek! Ha kerekded formát szeretnénk adni a növénynek, akkor a hajtásait rendszeresen csípjük vissza.
Az új földréteg felhordása előtt győzödjön meg róla, hogy az előző gyepszőnyeg nem gyomosodott-e el! Ha gyomnövények is vannak benne, akkor inkább távolítsa el. A gyepesítésnél figyeljen oda, hogy kellően tömörödött legyen a talaj, hogy ne süllyedjen újra be!
Bár a képen nem lástszik tökéletesen, én egy új, az utóbbi időben nagyon kedvelt Ficus fajra gondolok. Ficus deltoideának hívják. A növény bokortermetű, bőrnemű, sötétzöld levelei vannak. Egész évben hozza apró, olivabogyóra emlékeztető, kezdetben zöld, majd bepirosodó terméseit.
A tárolt gyümölcsön keletkező foltok okát a nem megfelelő víz- és tápanyagellátásban kell keresnünk. Különösen a kalcium-hiány okozhat ilyen tüneteket. A magasabb hőmérsékleten való tárolás miatt a gyümölcs gyorsabban öregszik, hajlamosabb a betegségre.<p>Megoldásként azt javaslom, hogy a következő évben terméskötődés után permetezze le fáit kalciumtartalmú szerrel illetve tárolja a gyümölcsöt hűvösebb, de ne nedves helyen!
A selyemmályvát nyáron védeni kell az erős napfénytől, bőven kell öntözni (de kerüljük a pangó vizet), kéthetente lehet tápoldatozni. Télen mérsékeljük az öntözést. Tavasszal érdemes a fiatal hajtásokat visszametszeni, így szebben bokrosodik. Télen javasolt egy erős visszavágás, fele hosszúságúra. A téli 10-12 ° C-os helyiség megfelelő neki, csak ügyeljen arra, hogy ne legyen huzatos! Szaporítani fejdugványokkal, a hibrideket magvakkal is lehet.<p>A Plumbago (fokföldi ólomvirág) nyáron napos és meleg, de széltől védett helyet (ágai könnyen törnek) szereti. Télen világos 4-8 ° C-os helyen kell tartani. Nyáron bőségesen, télen mérsékelten öntözze! Augusztusig hetente kell tápoldatozni. Az elnyílt virágokat rendszeresen vágja le! Télen pedig az elszáradt leveleket szedje le, mert ezek nem hullnak le. Félfás dugványukkal szaporítjuk, lehetőleg nyáron.<p>Az enciánfa napos-félárnyékos helyet kedvel. Nyáron szabadban is tartható. A növekedés idején bőségesen kell öntözni. Hetente tápoldatozza! A teleltetés előtt a cserép szélétől számítva mintegy 50 cm-re vissza kell vágni a hajtásait. Az enciánfát is félfás dugványokkal szaporítjuk, tavasszal.
Sajnos a kertjéről küldött fotóját nem lehet rendesen látni, ezért annak elrendezésében nem tudok tanácsot adni. Ha kicsit vastagabban húzná meg a vonalakat és sötétebb tollal írna, akkor talán jobban látható lenne. Gyermeke miatt olyan fajokat válogattam, melyek nem tövisesek.<p>Magas cserjék: aranyvessző, orgona, nyáriorgona, gyöngyvessző, viráglonc.<br>Alacsony cserjék: gyöngyvirágcserje, hóbogyó, cserjés pimpó. <br>Néhány örökzöld faj: puszpáng, törpelonc, babérmeggy, örökzöld mirtuszlonc.