2656. Termesszük meg a saját paradicsomunkat! - 2. rész
A paradicsom termesztéséhez nemcsak a megfelelő hely kiválasztása a fontos, hanem a jó vízelvezetés is. Nézzük meg, hogy hogyan gondoskodhatunk megfelelő vízelvezetésről!
A paradicsom termesztéséhez nemcsak a megfelelő hely kiválasztása a fontos, hanem a jó vízelvezetés is. Nézzük meg, hogy hogyan gondoskodhatunk megfelelő vízelvezetésről!
Egy újabb unalmas ing, egy ezredik bögre vagy egy buta csecsebecse helyett miért ne ajándékozhatnánk el az anyaföld ajándékait. Ha a családtagjainkat vagy barátainkat megajándékozzuk a kertünk egy darabjával, az nagyszerű jelkép lehet bármilyen ünnepségen vagy családi összejövetelen.
A friss eper elmaradhatatlan nyári finomság, akár egyenesen a kertből, házilag készített fagylaltban, hagyományos epres tésztában, zselé, lekvár vagy más édesség formájában fogyasztjuk.
Olyan eper palántákat vegyünk, amelyek még nincsenek cserépben, ezzel pénzt takarítunk meg, és könnyebben el lehet ültetni őket.
Ha egy olyan kellemes illat és serkentő ragyogás után vágyakozunk, amelyet csak a trópusi virágok adhatnak, akkor húzzuk fel a kertész kesztyűnket és vegyük elő a kis kapát.
Nem tudom kitől kapta a "megfelelő" közeg tippet, de én úgy látom, hogy a növény valamilyen homokos kaktuszföldszerűségben van. Sajnos nem ez a megfelelő közeg a növénynek, de mivel már elsárgult, így csak egy gyors mentési kísérletként: azonnal kiszedni a talajból, lemosni a gyökeréről mindent, megszárítani a növényt, majd gombaölőszerrel lepermetezni! Ezután párás helyen, de szárazon tartani legalább 2-3 napig, és csak utána ültetni egy sokkal szellősebb, darabosabb ültetőközegbe, amely ne tartalmazzon virágföldet.
Jó lett volna télire világos, de hűvös - 10 °C körüli - helyen elhelyezni. A fűtött lakás túl meleg volt számára, és emiatt valószínüleg több locsolást igényelt volna. A túl laza, tőzeges föld is okozhatta a növény halálát: a fűtött lakásban nem tartotta a vizet a növény igényeinek megfelelően, és valószínűleg az már nem él. Gergely Díszfaiskola Gödöllő
Tudomásom szerint a növény levélnyelét fogyasztják, sütemény, kompót, leves formájában. Magát a levelet csak kora tavasszal, mert később a sok oxálsav miatt hashajtó hatású. Üdvözlettel: Növényorvos
Kedves Evika! A képen egy koreai labdarózsa (viburnum carlesii) látható.
Kedves Érdeklődő! A csúcsok leveleit meg kell vizsgálni, szét kell hajtani, hogy látható-e bennük levéltetű. A tetvek jelenlétét jelzi az is, ha hangyákkal találkozunk a hajtásokon. A kórokozók ellen rovarölő szerekkel lehet védekezni.