2711. Hogyan készítsünk zöldteás fürdősót?
A zöldtea kiválóan alkalmas bőrápolásra. Antioxidáns és antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően valóban természetes és gyengéd módon tisztítja a bőrt.
A zöldtea kiválóan alkalmas bőrápolásra. Antioxidáns és antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően valóban természetes és gyengéd módon tisztítja a bőrt.
Patiszon, ahogy az olaszok szeretik: 2 nagy patiszon, 15-20 dkg liszt, 15-20 dkg durva zsemlemorzsa, 4 tojás, 4 dl tejföl (2 pohár), 2 ev?kanál túró, 10 dkg kecskesajt, só, olaj. A patiszont meghámozzuk, kockára vágjuk, megsózzuk, bepanírozzuk. Ezután olajban kisütjük. Elkészítjük hozzá a mártást. A tejfölt egy tálba öntjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a villával összetört túrót és sót. Jól összekeverjük. Fél órára h?t?be tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Fagylalkehelybe öntjük a mártást, és egy nagy tányér közepére helyezzük. A pohár köré halmozzuk a patiszonokat, és már fogyasztható is. Kiváló vendégváró, nagy sikere van bulikon, összejöveteleken is.
Az elmúlt több mint 2500 évben a kínai és indiai Ájurvéda gyógyászatban számos olyan adaptogén növényt használtak, amely vitalitásnövekedést és élethosszabbodást eredményezett.
A hagyományos kínai orvostudomány számos olyan adaptogén öregedésgátló növényt ismer, amelyet biztonságosan lehet használni a fiatalság és életkedv megőrzésére. Ilyen a reishi gomba is.
Tisztelt Uram / Hölgyem! Hallott már a kőutánzó növényekről? Pedig Dél-Afrikában a kősivatagok színes ékkövei! Apropó! Most kezdenek virágba borulni. Már emiatt is érdemes ellátogatnia a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete által szervezett őszi kiállításra. Egyesületünk nevéből nem derül ki, de tagjaink számos olyan növényt gyűjtenek, amik egyáltalán nem szúrnak. Mégis van egy közös vonásuk, hogy valamennyien szárazságtűrőek. De lássuk a részleteket!
Több minden is okozhatja a virág leveleinek az elsárgulását. Sok esetben ez a sárgulás akkor következik be, ha a virág földje túl meszes. Ilyen esetben ajánlott lágyított (akár ecetes) vízzel megöntözni a növényt.
A jól ismert padlizsán egy fajtája. A padlizsán - hívják törökparadicsomnak és tojásgyümölcsnek is -a csucsorfélék (Solanaceae) családjába tartozó, melegigényes növényfaj, a burgonya közeli rokona. Délkelet-Ázsiában őshonos, de egynyári növényként a mérsékelt égövön is régóta termesztik ehető terméséért. Termése tojás alakú, nagy, húsos színe a sötétlilától a vörösön át a sárgásig vagy a fehérig változik (a növény a fehér termés színéről és alakjáról kapta a tojásgyümölcs nevet), olykor csíkozott, külseje fényes. Gyakorlatilag végtelen számú felhasználási módja ismert.
Volt már rá példa, hogy többször termett. Ha elhullott a termése, akkor a környezettel lehet gond. Lehet, hogy kell neki egy nagyobb dézsa, vagy virágtartó. Válasszon neki egy déli fekvésű napos, meleg helyet a kertben, vagy teraszon. A lényeg, hogy rendszeresen öntözze a növényt, soha ne hagyja kiszáradni a földjét, de vigyázni kell, hogy ne legyen alatta pangó víz, hetente egyszer nyáron tápoldatozza speciális mediterrán tápoldattal!
Habár pontosabb diagnózist lehetne felállítani, ha láthatnánk is a növényt, de azért a levelek sárgulása általában ugyanazokat az okokat jelenti. Sok esetben a levelek sárgulása a túllocsolás következménye, viszont a leander (Nerium oleander) kimondottan vízigényes növény, ezért virágzása alatt nem okozhat problémát, ha tálkája többször is vízben áll. Időszakos vízhiány tápanyaghiánnyal kiegészítve viszont lehet okozója az alsó levelek elvesztésének. Nyár folyamán rendszeresen tápoldatozzuk. Július-augusztusban fejdugványról könnyen meggyökeresedik. Érdemes elolvasni még a mellékelt cikket is!
A sóérzékenység miatt is talán a gyakoribb, de kisebb adagú fejtrágyázás a javasolt. A kis adagokban való fejtrágyázás biztosítja, hogy a talaj tápanyagtartalma és a növény tápanyagellátása egyenletes maradjon.