2811. A kert komposztálása és trágyázása - 4. rész
A szerves trágyáknak több időre van szükségük, hogy a növények által igényelt egyszerű kémiai anyagokra bomoljanak.
A szerves trágyáknak több időre van szükségük, hogy a növények által igényelt egyszerű kémiai anyagokra bomoljanak.
A veteményeskert megtervezése a kertészkedés legfontosabb eleme. Egy dústermő kert létrehozásánál kulcsszerepet játszik annak mérete, elhelyezkedése, illetve a növények nemesítése.
Ebben a cikkben többek között egy listát is találunk, amely a leggyakoribb zöldségek terméshozamát is tartalmazza. Nézzük, hogy mit érdemes kertünkbe vetni.
A paszternáknak édes, mogyorós íze van. A friss paszternáknak főzésnél lágy az állaga, de a túlérett paszternák rostos és keserű.
Az olaj alapú rovarirtók nem csupán hatásosak, de környezetkímélő megoldást is nyújtanak a kártevők elpusztításával szemben, és egyes betegségek megelőzésében.
Az átültetést október közepe - vége felé kell elvégezni úgy, hogy a lehető legnagyobb földlabdával - amit a terület és persze fizikai állapotunk megenged - kerüljön új helyére a fa. Az ültetőgödör kialakításánál ügyeljünk arra, hogy tőzeggel kevert laza ültetőközegbe kerüljön a növény, valamint gondoskodnunk kell hosszan felszívódó komplex tápanyag bekeveréséről is a közegbe. Erre legmegfelelőbb az Osmocote örökzöld tápanyag felhasználása. Az átültetést követően kissé metsszük vissza a fa ágait és csúcsát is, majd a metszési felületeket sebkezelő gyantával zárjuk le. Az ültetőgödörbe helyezést követően karózzuk ki a fát lehetőleg három irányból. A rendszeres öntözéséről se feledkezzünk meg.
Tisztelt Hölgyem! Mivel csak leírás van a kórképről, így pontos diagnózist felállítani nem igazán lehet. A metszés hatására a sérült hajtásokon akár valami kórokozó gomba vagy baktérium is bejuthatott, ebben az esetben a növények akár tönkre is mehetnek! A kórképet mutató hajtásból kellene levágni és gazdaboltban bemutatni, ott ez alapján tudnak segíteni permetszer kiválasztásában. Üdvözlettel: Kiss Krisztián
Tisztelt Uram! Sajnos bambusz elég sokféle van és hasonlóak is egymáshoz, fénykép alapján nehezen határozhatóak. Azt, hogy a rügye ehető e, nem tartom valószínűnek.
Valószínűleg valami élősködő gomba vagy baktérium károsítja a hibiszkuszát. Persze ezt így látatlanban nagyon nehéz lenne pontosan eldönteni. Felszívódó gombaölő permetezőszerrel kellene párszor lefújni a növényt, ez segithet. Sőt, a foltos levélből a gazdaboltosnak is kellene vinni, hogy segíthessen a megfelelő szer kiválasztásában. Üdv:Krisztián
Kérem, küldjön a dió termésen jelentkező betegségről értékelhető fényképet!