-
Traktoros
-
recepciós asszisztens magán egészségügyi intézményben
-
Bolti Eladó Pénztáros Állás
-
közjegyzőhelyettes
-
Bolti Eladó Pénztáros Állás
-
Kereskedelmi vezető, félpótkocsi értékesítő
-
Traktoros (tolólapos)
-
Targonca kezelő bizonyítvánnyal
2024. 07. 23
-
Gyártás előkészítő mérnök
2024. 07. 27
-
Csoportvezető | Győr
2024. 07. 25
-
Targoncás
2024. 07. 27
-
Számviteli ügyintéző-kontroller
2024. 07. 27
-
Raktáros / targoncás
2024. 07. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
![Termesszünk paszternákot!](https://www.edenkert.hu/zoldsegek/4094/kiskep/paszternak-termesztese-gondozasa.jpg)
A paszternák termesztése
- Tudományos elnevezés: Pastinaca sativa
- Fényigénye: A teljes napfényt kedveli
- Talajtípus: A jó vízelvezető képességű, szerves anyagban gazdag termőtalajt részesíti előnyben
- PH érték: 6,5
- Nedvesség/öntözés igénye: Szereti, ha nedves, de ne ússzon a vízben
- A növény teljes kifejlődési szakasza: 150 nap
- Közismert kártevői: cserebogár és pattanóbogár lárvái fogyasztják gyökereit,
![Paszetrnák virága Paszternák](https://www.edenkert.hu/zoldsegek/termesszunk-paszternakot/4094/f7_400/f7-400.jpg)
Általános tudnivalók a paszternákról
A paszternáknak édes, mogyorós íze van. A friss paszternáknak főzésnél lágy az állaga, de a túlérett paszternák rostos és keserű. A fehérebb paszternák általában a legzsengébb és szilárdsága a sárgarépáéhoz hasonló.
A paszternák rostban, folsavban, magnéziumban, káliumban, C és E vitaminokban, kalciumban, vasbans, tiaminban, riboflavinban, niacinban, valamint B6-ban gazdag növény. Színe azt bizonyítja, hogy nem tartalmaz béta-karotint. Meg lehet főzni, mint a sárgarépát, ha azonban túlfőzzük, olyan lesz, mint a puliszka.
![paszternak_levele paszternak_levele](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/4094/paszternak_levele.jpg)
A paszternák levele nem hasonlít a petrezselyemhez
A paszetrnák szaporítása
A paszternákmag nem áll el évekig, csirázóképességét 1-2 év alatt is elveszítheti, ezért kizárólag friss vetőmagot használjunk. Amint a föld művelhető, el kell vetni. 1 centiméter mélyre kell szórni, 45-60 centiméteres sorok közötti távolságra. Ritkítás után 3 cm-re kell lenniük egymástól. A megfelelő nedvesség és a 15-18°C fokos, hűvös talajhőmérséklet alapvető fontosságú a paszternák megfelelő csírázása érdekében, amely akár 21 napig is eltarthat.
![Paszternákmagok Paszternákmag](https://www.edenkert.hu/zoldsegek/termesszunk-paszternakot/4094/f6_400/f6-400.jpg)
Magja jóval nagyobb, mint a petrezselyemé
Társültetés
A paszternákot lehet bokorbab, fokhagyma, hagyma, borsó, paprika, burgonya, retek mellé ültetni.
A paszternák gondozása és termesztése
A paszternák a teljes napfényt, illetve a 6,5 pH-értékű talajt részesíti előnyben. Tápanyagban gazdag, jól megművelt talajra van szüksége, amelyet ültetés előtt komposzttal vagy jól megérett trágyával kell beszórni.
Betakarítás
A paszternákot bármikor le lehet szedni, amint a gyökerei elérik a megfelelő méretet. Ősszel zsengék és ízletesek. Néhány könnyű fagytól még ízletesebbé válik. Ugyanakkor a paszternákot mulcsozni is lehet; télen a földben hagyhatjuk és, amint az kiolvad, felássuk.