2811. A kert komposztálása és trágyázása - 4. rész
A szerves trágyáknak több időre van szükségük, hogy a növények által igényelt egyszerű kémiai anyagokra bomoljanak.
A szerves trágyáknak több időre van szükségük, hogy a növények által igényelt egyszerű kémiai anyagokra bomoljanak.
A veteményeskert megtervezése a kertészkedés legfontosabb eleme. Egy dústermő kert létrehozásánál kulcsszerepet játszik annak mérete, elhelyezkedése, illetve a növények nemesítése.
Ebben a cikkben többek között egy listát is találunk, amely a leggyakoribb zöldségek terméshozamát is tartalmazza. Nézzük, hogy mit érdemes kertünkbe vetni.
A paszternáknak édes, mogyorós íze van. A friss paszternáknak főzésnél lágy az állaga, de a túlérett paszternák rostos és keserű.
Az olaj alapú rovarirtók nem csupán hatásosak, de környezetkímélő megoldást is nyújtanak a kártevők elpusztításával szemben, és egyes betegségek megelőzésében.
Fiatal, tavaly ültetett selyemakác törzsén már a kezdetekben, s azóta is fekete foltok láthatók. Kérdésünk, hogy miként azonosítható ez, mi várható és főként, hogy mi a teendő? Mivel egy folt lehet árnyék, sérülés, betegség stb., ezért természetesen beszédesebb a lennebb látható néhány fotó. Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlöm, A fiatal selyemakác egyik leggyakoribb problémája a gombás eredetű betegségek kialakulása, amelyek a törzsön és a leveleken egyaránt megjelenhetnek. A fekete foltok gyakran a fekete foltbetegség jelei, amelyet különböző gombafajok okoznak, és a fiatal fák törzsén, hajtásain vagy a leveleken egyaránt előfordulhat. A fertőzés kezdeti stádiumában a foltok kicsik, sötétek és szabálytalan alakúak, de a betegség előrehaladtával a foltok terjednek, a fa kérge megbarnul, puhává vagy repedezetté válhat. A fertőzés első jeleinél érdemes eltávolítani a beteg részeket, majd a növényt gombaölő szerrel permetezni, hogy megakadályozzuk a betegség további terjedését. A növény általános erősítése, megfelelő tápanyagellátása és a sérült kérgek tisztán tartása szintén segít az egészséges fejlődés megőrzésében.