281. Így készíts birsalmalekvárt egyszerűen és tartósítószer nélkül
Ki ne imádná ezt a fajta birsalma lekvárt? Egyszerű elkészíteni, nincs benne tartósítószer, csak gyümölcs, citrom és egy kis cukor.
Ki ne imádná ezt a fajta birsalma lekvárt? Egyszerű elkészíteni, nincs benne tartósítószer, csak gyümölcs, citrom és egy kis cukor.
Ahogy már 23 évvel ezelőtt, idén is nagy várakozással telt november első hete a Magyar Bor Akadémián. Ekkor derül ki ugyanis, hogy ki lesz az az öt borász, akik közül decemberben valaki elnyeri a borászok idei Kossuth-díját, az „Év Bortermelője Magyarországon” díjat.
Sokak gondja a székrekedés, mely bizony megronthatja hétköznapjainkat… különösen igaz lehet akkor, ha aranyérprobléma is társul hozzá. Akár úgy, hogy már fennáll az aranyér, és még nagyobb kínokat áll ki a beteg, akár úgy, hogy maga a székrekedés, az erőlködés miatt alakul ki a mindennapokat megkeserítő aranyérbetegség… Lássuk, milyen megoldásokat kínál az étrend!
A befőzés mára már nem csak a tapasztalt könyhatündérek kiváltsága, bárki tehet el finom lekvárokat, befőtteket és szörpöket télire. Lássuk mikor, mit érdemes feldolgoznunk!
A magyar növényvédelmi hatóság tavaly a számos növényvédő szer engedélyének Európai Uniós visszavonása után és közben (a növényvédő szer visszavonások még nem fejeződtek be), komoly, a házikerti növnyvédő szer felhasználást segítő lépésre szánta el magát.
Budapesten a Rügyecskék alapítvány foglalkozik visszaváltható fenyőfák árusításával, karácsony előtt néhány nappal szoktak fákat árusítani Budapest nagyobb terein. Azt, hogy idén pontosan, hol s mikor lesznek, őket kell megkeresni. <p> Elérhetőségük: http://www.rugyecskek.hu/ <p>Mellékelem magazinunk élő karácsonyfákról szóló cikkét, amelyben hasznos tanácsokat talál, hogyan tartsa a fát, hogy jobb eséllyel túlélje az ünnepeket.
A gardenia igen szeszélyes növény. A virágbimbók kifejlődéséhez 16-18 °C-os éjszakai és 20-22 °C fokos nappali hőmérsékletre van szüksége. Egyenletes hőmérsékletet (télen 10-16 fok) és gondos öntözést igényel. <p>Kifejezetten utálja a kemény vizet, ha nincs ideje forralni neki vizet, állott vízzel locsolja. Télen vízigénye csökken, csak arról kell gondoskodnunk, hogy ki ne száradjon talaja. <p>A rovarok melyek megtámadták a növényeit valószínű, hogy liszteskék. Mellékelem a róla szóló leírást!
Már októberben befejeződött a szőlőszüret és méltatlan volna elégedetlenkednünk a terméssel: a szőlősgazdák jó közepes mennyiségű és jó minőségű szőlőt takaríthattak be. Nekem is módomban állott egy szép, derűs, október végi napon részt venni Tokaj-Hegyalján egy szüreten: élvezhettük a táj szépségét, a fürtökkel gazdagon megrakott szőlőtőkék és a szüretelő, vidám társaság hangulatát, meg a jól végzett munka után felszolgált kiváló ételek ízét, zamatát és a házigazdák vendégszeretetét. A szüretre készülve ismételten átlapoztam a Tokaj-hegyaljai Albumot, amely 1867-ben (a kiegyezés évében) jelent meg és ebből másoltam ki a következő mondatot: "A tokaj-hegyaljai bor termesztéséhez s hitele fenntartásához nem csak megért, de túlért szőlő kívántatik meg." Ezért szüretelnek itt akkor, amikor az ország többi borvidékén már fogyasztják is a jóféle újborokat.
A hagymás növények telepítésével nem késett el, még megteheti ezek ültetését, persze csak ha a hó nem borítja a kertet. A cserjék telepítésével azonban már érdemesebb megvárni a tavaszt. A kerítés eltakarására több növényfaj is alkalmas lehet 2-3 db/m sűrűségben kiültetve. Szóba jöhet az örökzöld borostyán, a gyönyörű őszi szineződésű vadszőlő. A virágosak közül pedig a magyar lonc és a clematis fajták. A felsorolt növények közül azonban csak a borostyán örökzöld. Az előre hajtatott jácintnak a legjobb helyet választotta, így sokáig tudja élvezni majd a virágát.
A helyzet megítéléséhez tudnom kellene, a tavalyi évben mekkora hajtásokat neveltek a fái.