3016. Rozmaring teleltetése cserépben: így biztosan túléli a hideget
A rozmaring egy olyan fűszernövény, amely egy kis odafigyeléssel könnyedén átteleltethető. Mutatjuk, mire kell figyelni, hogy túlélje a telet!
A rozmaring egy olyan fűszernövény, amely egy kis odafigyeléssel könnyedén átteleltethető. Mutatjuk, mire kell figyelni, hogy túlélje a telet!
Vessük el a mítoszokat, és térjünk az egészséges étkezés útjára. Hogyan legyünk vegetáriánusok? – ez a leggyakoribb kérdés, amit hallunk. Erre adjuk meg az alábbiakban a nagyon egyszerű, de célravezető választ.
November eleje sokunk számára az elhunyt szeretteink megemlékezéséről szól. Ilyenkor általában új, friss virágokkal tesszük szebbé a sírokat. Lássuk, milyen virágokat érdemes a sírkerteknél elhelyezni, amelyek a mostohább körülmények közepette is tovább megélnek!
Cikkünkben felfedjük a helyes almatárolás titkait.Az almáknak -1 és 3ºC közti hőmérsékletre van szükségük, és akár plusz 5ºC is elegendő, hogy kétszer gyorsabban romoljanak.
A rozmaring nemcsak fűszernövény, hanem egy sokoldalú gyógynövény, aminek minden fűszeres kertben ott van a helye.
A rügypattanás előtti rezes lemosó permetezés nagyon fontos. A gyümölcshullás leggyakoribb oka, legalábbis a kertjeinkben a gyümölcsök molyossága ("kukacossága"). A molyok által károsított gyümölcsök egyfajta kényszerérésen esnek át és spontán lehullásuk jóval (akár hetekkel is) megelőzheti egészséges társaikét. Ha a félbevágott hullott gyümölcsök többségének belseljében rágcsálékkal és ürülékkel szennyezett járatok vannak, akkor ez a gond. A megelőző védekezést a virágzás végével induló programszerű (2-3-szor ismételt) rovarölős permetezési programmal lehet megtenni, 2-3 hetes permetezési fordulókkal. Virágzáskor a méhek védelme érdekében mindenképp a méhekre teljesen veszélytelen Calypso 480 SC (II. forgalmi kategória) ajánlott, amely szer a virágzás utáni ismételt kezelésekre is alkalmas.
A gránátalma igénytelen, kertbe is kiültethető, vagy dézsában nevelhető. Magról szaporítva lassan nő és nem lesz jó minőségű a gyümölcse. Ezért dugványokkal szaporítsuk. A nyári (júliusi) vékonyabb félfás hajtásai igen jól gyökeresednek. De a fás 1-2 éves vesszői is jól gyökeresednek. Bujtással is megbízhatóan gyökeresedik. Az ily módon szaporított növények 3-4 éves kortól virágoznak. A szimpla virágú fajták teremnek is, a teltek nem szoktak.
Valószínű, hogy nem csak a nyári szeles időre van megsértődve a vadkakaó, hanem a télből és a meleg, száraz szobai körülményekből is elege van már. Erre utalnak a sárguló és folyamatosan hulló levelek is. Tápoldatozást elég lesz csak tavasztól kezdeni, az előírt koncentrációban; majd nyár elejétől fokozatosan szoktatva a kinti léthez újra kikerülhet a szabadba, de ezúttal vagy egy nehéz kaspóba kerüljön, ami megvédi a széltől. Bővebben olvasat a növényről az Édenkert.hu magazin cikkei közt.
Csak találgatni tudok mert a tartási leírás megfelelőnek tűnik. Ami biztos a desztvizet egyáltalán nem javaslom, hosszútávon nem jó öntözőanyag. Eső vagy lágyított (forralt és pihentetett csapvíz)lenne inkább a megfelelő.A virágzáshoz szükséges lenne a nappali és éjszakai között legalább 4-7 fokos hőmérsékletkülönbségre is. Kaphatnak az ajtónyitástól hirtelen hideget vagy huzatot is.Esetleg a spricceléskor a bimbók is kapnak vizet(azt ugyanis nem kellene)Vagy erős a tápkoncentrátum. Ezek közül kellene válogatni!
Mivel már itt a tavasz a nyakunkon, (remélhetőleg) én nem várnék tovább az átültetéssel és az esetleges kártevőtől való megszabadulással. Mossa le a föld nagy részét a növény gyökeréről, hogy biztosan megszabaduljunk a földlakótól és úgy ültesse óvatosan az új földbe.