341. Kofavizit II.: Őstermelő 0-24
Egy rendes városi piacon mindig vannak őstermelők. Egy Lehel piaci őstermelőt kérdeztünk arról, hogyan osztja be a napját kétszer 12 óra munkára.
Egy rendes városi piacon mindig vannak őstermelők. Egy Lehel piaci őstermelőt kérdeztünk arról, hogyan osztja be a napját kétszer 12 óra munkára.
Megnéztük, milyen újdonságok próbálnak betörni 2007-ben a hazai élelmiszerpiacra. Láttunk biogesztenye-pürét, pálmazsíros gombacsipszet és sok más izgalmas földi jót.
Ez itt nem a reklám helye, hanem egyszerűen kíváncsiak lettünk, mit kell tudnia egy Kiváló Áruda díjas faiskolai lerakatnak. Így megkérdeztünk egyet!
Pár éve már megkérdeztük Bálint gazdát, hogy mit okoz a kertben a szokatlanul enyhe tél. A sok kemény telet megélt kertész videóriportban mondja el megérzéseit.
Mindenre elszánt vásárlók a biopiaci séta helyett házhoz rendelik az ökotermékeket. Annak ellenére, hogy a kézbesítés 17-02 óra között történik.
Üdvözlöm! Ha nem természetes levélhullás, akkor valószínűleg valami gomba betegség lehet. Le kéne permetezni, Champion nevű szerrel, ami gomba és baktérium ölő és érdemes belekeverni valamilyen rovarölő szert is Pl.: Actara. Esetleg még lehet, hogy nem kap elég vizet?! Ha az öntözés megfelelő, akkor permetezzen a fent leírtakkal és ismételje meg 1 hét múlva a kezelést!
A homokos talaj nyilván szegényebb, de a szőlő , ha megfelelően van gondozva, szépen megél rajta. A szőlőt lombhullástól tavaszig lehet metszeni. A metszés általános alapelvei közé tartozik, hogy csak az egészséges és jól beérett vesszőig kell visszavágni, mivel a megmetszett vesszőnek jelentős hatása van a rajta fejlődő hajtásra. A hajtásnövekedést, a terméshozamot és a termésminőséget nagymértékben befolyásolja a metszési eljárás.Enyhe őszben az ország több borvidékén is láttuk, hogy metszeni kezdenek. Kopasz metszés: ha világos rügyeket nem hagyunk.Rövid csapos metszés: 1-1 világos rügyHosszú csapos metszés: 3-5 világos rügyFélszál vesszős metszés: 6-8 világos rügySzálvesszős metszés: 9-15 világos rügy marad a vesszőn. Nagyon fontos, hogy ősszel a lehullott leveleket ássuk be a talajba vagy kupacoljuk fel a tőke köré hogy védjük a fagyoktól a növényt. A szőlőt évente kétszer érdemes némi trágyával vagy komposzttal megszórni, tavasszal és ősszel.
A Germersdorfi legjobb pollenadói: Margit, Van, Sunburst, Linda, Hedelfingeni. De a Katalin is jó megoldás, a termés növelése érdekében! De rendszeresen minden évben augusztus és szeptember hónapban kell metszeni, ilyenkor kell a koronaalakító és ifjító metszést is elvégezni.A cseresznyefa átültetését a legjobb több lépesben kell megtenni, legalább egy éven keresztül iskolázni kell. Ez alatt azt kell érteni, hogy a fa gyökérzónáját tavasszal illetve ősszel 2-2 irányból körül kell határolni (ásás). Ezt lehetőleg minél többször fél éven át kell végezni. Ez azért szükséges, hogy a gyökerek egyszeri átvágása ne okozzon egyszerre túl nagy stresszt a növénynek, ne száradjon ki az átültetés után. A fát minál több földdel kell kivenni és áthelyezni új helyére. Apró figyelmesség, de ha lehetséges ne cseréljék fel észak-déli oldalát és eleinte rögzítsék a törzset, nehogy egy nyári vihar kifordítsa a helyéből.
Amig a sarj az anyanövényen van addig megfelelő a tápellátása és gyorsabban fejlődik ezáltal.Szabály:Addig nem bántani mig a sarj gyökerei el nem érik a legalább 6-10 cm hosszt.Akkor le lehet választani és önálló növényként kezelni de az bizti,hogy leválasztása után megáll a fejlődése amig észhez nem tér de ez természetes is. (Én rajta hagynám addig amig a sarj is nem hoz egy uj hajtást-ha tavasz akkor tavasz-) üdv
Lehet, csak arra kell ügyelni, hogy az ásványi sók közül a nátriumsók jelenléte (ami a tiszántúli zöldségtermesztő körzetekben gyakori) különösen káros, mert a nátriumsós vízzel való öntözés a talajt elszikesíti és terméketlenné teszi. Nem alkalmas a víz öntözésre akkor sem, ha szódatartalma 100 mg/l felett van, de összessó-tartalma sem haladhatja meg a 2000 mg/l mennyiséget. A nagy sótartalmú öntözővíz károsító hatása kötött talajokon megnő, laza, vízáteresztő talajokon kisebb.