3461. Készítsünk vajas szardíniával töltött uborkát! - piaci árak
Hozzávalók: 2 kis uborka, 25 g szardínia (50 g-ot is használhatunk, vegyük ki a konzervből, és csepegtessük le), 300 g vaj, ½ citrom, díszítésnek néhány szelet retek, só, fehér bors
Hozzávalók: 2 kis uborka, 25 g szardínia (50 g-ot is használhatunk, vegyük ki a konzervből, és csepegtessük le), 300 g vaj, ½ citrom, díszítésnek néhány szelet retek, só, fehér bors
A mai rohanó világban, egyre kevesebb idő jut arra, hogy kertünket gondozgassuk. Azt a kevés kis időt, ami mégis megadatik, nem feltétlen gyomlálással szeretnénk tölteni. Ez érthető. Ebben nyújthat segítséget a fenyőkéreg. De honnan tudjuk, hogy milyet válasszunk, és hogy választásunk biztos célnak megfelelő-e? Segítek!
Az idén 20 éves a Budavári Borfesztivál. Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait. A hazai nedűk mellett neves borkereskedők és a díszvendég jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül.
Szeretjük a hagymát. Szeretjük ízgazdagságáért a konyhában és deviáns virágaiért a kertben. Irodalmi adatok szerint a hagyma őse Iránból származik, már i.e. 8.000 tájékán termesztették, sikerét bizonyítja kultúrákon átívelő legalább 10.000 éves múltja!
Hozzávalók: paprika, túró vagy sajt szeletek, tojás, zsemlemorzsa, liszt, szezámmag, só, bors.
Valószínűleg valami gombás betegséget kaphatott a golgotavirágja, bár így látatlanban elég nehéz ezt diagnosztizálni. Mindenképpen kellene valami dísznövényekhez is használható gombaölőszer. Amúgy nem gondolom, hogy súlyos lenne a probléma!
Japánban a kertekben lévő fákat a bonsaihoz hasonló módon alakítják, anélkül, hogy a gyökerüket bolygatnák. Kövesse példájukat és metszéssel határozza meg a fa alakját és nagyságát oly módon, hogy a kívánt magasság elérését követően a felfelé törekvő ágakat tőböl kivágja! Törekedjen arra, hogy az így megmaradt korona szerkezete formás legyen. Ezt a japánok úgy érik el, hogy az irányítani kívánt ágat, annak megfásodásáig, bambuszrudakhoz kötözik! Sok sikert!
Bármikor termeljük a karalábét, tevékenységünk sikere nagymértékben függ a palánták minőségétől. Csak megbízható helyről vásároljunk palántát; a fiatal, de erőteljes, zömök, sötétzöld levelű palánták a jók. (Lehet, hogy nem őszi karalábépalántát ültetett?) Sok vizet igényel, gyakori öntözést, mert a gumója csak így marad zsenge, könnyen megfőzhető. Ne ültessük a karalábét gyümölcsfák vagy más árnyékot adó növények alá, mert ez a fényigényes növény felnyurgul, gumója fejletlen marad. Sajnos nyáron előfordulhat, hogy ha túl magas a hőmérséklet, akkor csak a lombja növekszik, de a gumója fejletlen marad.
A képen látható növény a díszeslevelű csillagvirág (Scilla violacea), Dél-Afrikában élő hagymás. A szárazságot jól tűri, heti 2 alkalommal elég meglocsolni kánikulában is. Jól drénezett talajt igényel, tartalmazzon homokot vagy perlitet a virágföld mellett. A képen látható növény nagyon megnyúlt, több fényt kell neki biztostani, hogy kompaktabb legyen.
Nehéz egyértelmű választ adni, ugyanis a tartási körülmények nem ismertek (szobában vagy szabadban tartott, ablak előtt, van-e légmozgás stb.), ezért inkább azt írom, hogy mit nem szabad tenni a bimbóit fejlesztő növénnyel! - Nem szabad a helyéről sem elmozdítani, sem elforgatni, - nem kaphat huzatot, viszont feltétlen szükséges egy kis enyhe légmozgás, - nem bírja a füstöt, - ha szobában tartjuk, minden romlandó gyümölcsöt ki kell vinni a helyiségből a fejlődő etiléngáz miatt, - a fejlődő bimbókat nem érheti víz még spriccelés formájában sem, - a virágszár fejlődésének kezdetekor a tápanyag-összetételt változtatni kell kálium-túlsúlyosra. Remélem a hibaokok ebből kiszűrhetők lesznek.