3461. Készítsünk vajas szardíniával töltött uborkát! - piaci árak
Hozzávalók: 2 kis uborka, 25 g szardínia (50 g-ot is használhatunk, vegyük ki a konzervből, és csepegtessük le), 300 g vaj, ½ citrom, díszítésnek néhány szelet retek, só, fehér bors
Hozzávalók: 2 kis uborka, 25 g szardínia (50 g-ot is használhatunk, vegyük ki a konzervből, és csepegtessük le), 300 g vaj, ½ citrom, díszítésnek néhány szelet retek, só, fehér bors
A mai rohanó világban, egyre kevesebb idő jut arra, hogy kertünket gondozgassuk. Azt a kevés kis időt, ami mégis megadatik, nem feltétlen gyomlálással szeretnénk tölteni. Ez érthető. Ebben nyújthat segítséget a fenyőkéreg. De honnan tudjuk, hogy milyet válasszunk, és hogy választásunk biztos célnak megfelelő-e? Segítek!
Az idén 20 éves a Budavári Borfesztivál. Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait. A hazai nedűk mellett neves borkereskedők és a díszvendég jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül.
Szeretjük a hagymát. Szeretjük ízgazdagságáért a konyhában és deviáns virágaiért a kertben. Irodalmi adatok szerint a hagyma őse Iránból származik, már i.e. 8.000 tájékán termesztették, sikerét bizonyítja kultúrákon átívelő legalább 10.000 éves múltja!
Hozzávalók: paprika, túró vagy sajt szeletek, tojás, zsemlemorzsa, liszt, szezámmag, só, bors.
A perlit önmagában nagyon jó ültető- és gyökereztető közeg. A vermikulitot kiváltja. Ez utóbbi valóban nem egészséges, szálas szerkezetű és belélegezve lerakódik a tűdőben. Az interneten 1-2 helyen azért be lehet szerezni, de elég drága.
Az orchideák, így az oncidiumok bulbái is tápanyagraktározó szerepet töltenek be. Ezek a már elvirágzott bulbák táplálják a már meglévő vagy leendő sarjakat. Ahogy fogy a tápanyagkészlet, úgy lesz a bulba egyre ráncosabb, majd miután szerepét betöltötte, szép lassan el fog halni. Ez egy természetes folyamat, ha már régi bulbáról beszélünk. Ha a bulba még fiatal és ráncos, akkor valószínű, hogy vagy kevés a tápanyag vagy a túlöntözéstől elhaltak a gyökerek. Tartásmódja: Nem túl meleg helyet kedvel, sok fénnyel (nem tűző napfény!). Talaja legyen szellős,(nagyon durva fakéreg), nyáron akár naponta lehet esővizzel öntözni, de ügyelni kell, hogy a gyökerei mihamarabb felszáradjanak, ugyanis a pangó víz elpusztítja a gyökereit. Télen hűvös helyen sok fénnyel és nagyon kevés öntözéssel tartható.
Valószinű, hogy nem pihente ki magát a növény, ha igen, akkor ez tápanyaghiányra vall. Hetente egyszer tápoldatos vízbe kell áztatni és a leveleit lombtrágyás vízzel kell permetezni (csak nappal, oly módon, hogy éjszakára leszáradjon!) különben legyengül.
A Jacobinea könnyen tartható szobanövény, közepes fény és vízigényű. Visszavágni csak akkor kell, ha kinőtte a rendelkezésére álló helyet. Gyorsan nő, gazdagon virágzik, könnyű szaporítani. Min. 10 °C fokon, világos helyen áttelel.
Növénye a Crassulaceae (Varjúhájfélék) családba tartozik és valószinűleg Pachyphytum oviferum. Ha megnézi Petra korábbi kérdéséhez kapcsolódó növényt, akkor láthatja, milyen nagy a formai hasonlóság, de a kettő mégsem egy. Északi fekvésű szoba ablakában télen biztosan kevés fényt fog kapni. Ilyen helyen én sem javaslok havi egy locsolásnál többet. Cél az lenne, hogy télire a növekedését leállítsuk. Ezt elérhetjük, ha hűvös helyen tartja és nagyon ritkán öntözi (havonta egyszer). Ha 20 °C feletti hőmérsékleten tudja csak tartani, de minél világosabb helyen, akkor egy-két hetente öntözze meg, de csak kisebb vízadagokkal.