3461. Készítsünk vajas szardíniával töltött uborkát! - piaci árak
Hozzávalók: 2 kis uborka, 25 g szardínia (50 g-ot is használhatunk, vegyük ki a konzervből, és csepegtessük le), 300 g vaj, ½ citrom, díszítésnek néhány szelet retek, só, fehér bors
Hozzávalók: 2 kis uborka, 25 g szardínia (50 g-ot is használhatunk, vegyük ki a konzervből, és csepegtessük le), 300 g vaj, ½ citrom, díszítésnek néhány szelet retek, só, fehér bors
A mai rohanó világban, egyre kevesebb idő jut arra, hogy kertünket gondozgassuk. Azt a kevés kis időt, ami mégis megadatik, nem feltétlen gyomlálással szeretnénk tölteni. Ez érthető. Ebben nyújthat segítséget a fenyőkéreg. De honnan tudjuk, hogy milyet válasszunk, és hogy választásunk biztos célnak megfelelő-e? Segítek!
Az idén 20 éves a Budavári Borfesztivál. Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait. A hazai nedűk mellett neves borkereskedők és a díszvendég jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül.
Szeretjük a hagymát. Szeretjük ízgazdagságáért a konyhában és deviáns virágaiért a kertben. Irodalmi adatok szerint a hagyma őse Iránból származik, már i.e. 8.000 tájékán termesztették, sikerét bizonyítja kultúrákon átívelő legalább 10.000 éves múltja!
Hozzávalók: paprika, túró vagy sajt szeletek, tojás, zsemlemorzsa, liszt, szezámmag, só, bors.
A rügypattanás előtti rezes lemosó permetezés nagyon fontos. A gyümölcshullás leggyakoribb oka, legalábbis a kertjeinkben a gyümölcsök molyossága ("kukacossága"). A molyok által károsított gyümölcsök egyfajta kényszerérésen esnek át és spontán lehullásuk jóval (akár hetekkel is) megelőzheti egészséges társaikét. Ha a félbevágott hullott gyümölcsök többségének belseljében rágcsálékkal és ürülékkel szennyezett járatok vannak, akkor ez a gond. A megelőző védekezést a virágzás végével induló programszerű (2-3-szor ismételt) rovarölős permetezési programmal lehet megtenni, 2-3 hetes permetezési fordulókkal. Virágzáskor a méhek védelme érdekében mindenképp a méhekre teljesen veszélytelen Calypso 480 SC (II. forgalmi kategória) ajánlott, amely szer a virágzás utáni ismételt kezelésekre is alkalmas.
A gránátalma igénytelen, kertbe is kiültethető, vagy dézsában nevelhető. Magról szaporítva lassan nő és nem lesz jó minőségű a gyümölcse. Ezért dugványokkal szaporítsuk. A nyári (júliusi) vékonyabb félfás hajtásai igen jól gyökeresednek. De a fás 1-2 éves vesszői is jól gyökeresednek. Bujtással is megbízhatóan gyökeresedik. Az ily módon szaporított növények 3-4 éves kortól virágoznak. A szimpla virágú fajták teremnek is, a teltek nem szoktak.
Valószínű, hogy nem csak a nyári szeles időre van megsértődve a vadkakaó, hanem a télből és a meleg, száraz szobai körülményekből is elege van már. Erre utalnak a sárguló és folyamatosan hulló levelek is. Tápoldatozást elég lesz csak tavasztól kezdeni, az előírt koncentrációban; majd nyár elejétől fokozatosan szoktatva a kinti léthez újra kikerülhet a szabadba, de ezúttal vagy egy nehéz kaspóba kerüljön, ami megvédi a széltől. Bővebben olvasat a növényről az Édenkert.hu magazin cikkei közt.
Csak találgatni tudok mert a tartási leírás megfelelőnek tűnik. Ami biztos a desztvizet egyáltalán nem javaslom, hosszútávon nem jó öntözőanyag. Eső vagy lágyított (forralt és pihentetett csapvíz)lenne inkább a megfelelő.A virágzáshoz szükséges lenne a nappali és éjszakai között legalább 4-7 fokos hőmérsékletkülönbségre is. Kaphatnak az ajtónyitástól hirtelen hideget vagy huzatot is.Esetleg a spricceléskor a bimbók is kapnak vizet(azt ugyanis nem kellene)Vagy erős a tápkoncentrátum. Ezek közül kellene válogatni!
Mivel már itt a tavasz a nyakunkon, (remélhetőleg) én nem várnék tovább az átültetéssel és az esetleges kártevőtől való megszabadulással. Mossa le a föld nagy részét a növény gyökeréről, hogy biztosan megszabaduljunk a földlakótól és úgy ültesse óvatosan az új földbe.