3461. Készítsünk vajas szardíniával töltött uborkát! - piaci árak
Hozzávalók: 2 kis uborka, 25 g szardínia (50 g-ot is használhatunk, vegyük ki a konzervből, és csepegtessük le), 300 g vaj, ½ citrom, díszítésnek néhány szelet retek, só, fehér bors
Hozzávalók: 2 kis uborka, 25 g szardínia (50 g-ot is használhatunk, vegyük ki a konzervből, és csepegtessük le), 300 g vaj, ½ citrom, díszítésnek néhány szelet retek, só, fehér bors
A mai rohanó világban, egyre kevesebb idő jut arra, hogy kertünket gondozgassuk. Azt a kevés kis időt, ami mégis megadatik, nem feltétlen gyomlálással szeretnénk tölteni. Ez érthető. Ebben nyújthat segítséget a fenyőkéreg. De honnan tudjuk, hogy milyet válasszunk, és hogy választásunk biztos célnak megfelelő-e? Segítek!
Az idén 20 éves a Budavári Borfesztivál. Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait. A hazai nedűk mellett neves borkereskedők és a díszvendég jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül.
Szeretjük a hagymát. Szeretjük ízgazdagságáért a konyhában és deviáns virágaiért a kertben. Irodalmi adatok szerint a hagyma őse Iránból származik, már i.e. 8.000 tájékán termesztették, sikerét bizonyítja kultúrákon átívelő legalább 10.000 éves múltja!
Hozzávalók: paprika, túró vagy sajt szeletek, tojás, zsemlemorzsa, liszt, szezámmag, só, bors.
Kedves Éva, biokertészeti módszer a szódabikarbóna alkalmazása lisztharmat ellen, egy lapos evőkanál szódabikarbóna két liter vízben feloldva kiváló permetezőszer.
Kedves Ágnes, nem tudom, hogy az igényeinek megfelelően tartja-e, ezér tinkább leírjuk: Datolyaszilva öntözése Főképp az ültetés utáni években bőségesen, de nagyobb korban is meghálálja a sok öntözést nagyobb és több gyümölccsel. Táplálása Ültetéskor a gödör aljára szerves trágya. Legjobb az érett marhatrágya. Később csak ősszel, beöntözéssel juttassunk tápanyagot a növénynek. Kártevője hazánkban nem ismert. Vírusra, gombabetegségekre nem érzékeny. Valódi biogyümölcsként nevelhető. Vegetációs időszakban, a nitrogénben gazdag tápoldat gyümölcshulláshoz vezethet. Dézsában is kitűnően tartható. Néhány jó tanács Célszerű datolyaszilva fánkat az első 2-3 évben takarni. A szabadgyökerű növények rosszul viselik az átültetést, lehetőleg konténeres növényt vásároljunk. Nyár közepén, amikor a gyümölcsök dió nagyságúak -a fa fálogat- ledob egy csomó termést, ez természetes folyamat. Az Olaszországból (főleg középről) behozott csemeték sokkat fagyérzékenyebbek, mint a hazai magból kelt, hazai fáról oltott növények. Még néhány jótanács a datolyaszilváról: Ősszel érik a japán kakiszilva vagy datolyaszilva - érdemes megkóstolni! Szabad-e metszeni nyár végén, ősszel a fügét, kivit, datolyszilvát? Datolyaszilva, gránátalma nem terem, mi lehet a gond?
Tisztelt Csereklyéné Zsóka! A képen a bogyók elszíneződése és deformációja, sajnos vírusos vagy mikoplazmás betegségre utal, mely lehet vírust hordozó rovar pl atka, kabóca, és levéltetű kártétele. A növények sajnos vírussal fertőzödtek, annak ellenére, hogy a gomba betegségekkel szinte ellenálló fajtáról van szó. Védekezés hogy a rovarok ellen jobban védekezünk pl Mospilan, Actara, Karathe, nevű rovarölő szerekkel valamint a metszés után lemósó permetezést nem hanyagoljuk el. A beteg növényeket az előírás szerint el kell távolítani, mert fertőzőek, és a gyümölcsük nem lesz élvezhető. Helyettük új és megbízható vírus mentes szaporító anyagot kell beszerezni, és a kert más helyére ültetni. Permetezés képen meg lehet próbálni a réz tartalmú bordói lével kezelni a töveket, de eredményt sajnos nem tudunk elérni. ma sajnos permetezéssel vírusos betegségek ellen nem lehet. Nos így eredményesen jostát termeszteni a jó szaporítóanyag kiválasztásával, és a megelőző permetezéssel a vírusvektor rovarok ellen lehetséges, Jó kertészkedést! Mezős Balázs növényvédelmi szakmérnök www.aleonkert.hu
Kedves Gábor! Ami a legjobb lenne az a leyland ciprus (Cupreccosyparis X leylandii), de ez nagyra nő és kell nyírni, viszont nagyon ellenálló és az Ön igényeinek maximálisan megfelel. Javaslom, hogy kompromisszumot kössön: ültessen leyland ciprust és nyírja 2-3 szor évente.
Tisztelt Aranka! A képen és a leírtak alapján a paradicsom baktériumos hervadásának kezdeti tünetei láthatók. A baktérium a gyökér, és a levelek sebzésein keresztül jut a növénybe és támadja meg teljes egészében. Védekezni palántázáskor, és a betegség megjelenésekor a réz tartalmú bordói lével és a Rézoxiklorid 50WP nevű gombaölőszerrel lehet. Jó kertészkedést! Mezős Balázs növényvédelmi szakmérnök www.aleonkert.hu