3461. Készítsünk vajas szardíniával töltött uborkát! - piaci árak
Hozzávalók: 2 kis uborka, 25 g szardínia (50 g-ot is használhatunk, vegyük ki a konzervből, és csepegtessük le), 300 g vaj, ½ citrom, díszítésnek néhány szelet retek, só, fehér bors
Hozzávalók: 2 kis uborka, 25 g szardínia (50 g-ot is használhatunk, vegyük ki a konzervből, és csepegtessük le), 300 g vaj, ½ citrom, díszítésnek néhány szelet retek, só, fehér bors
A mai rohanó világban, egyre kevesebb idő jut arra, hogy kertünket gondozgassuk. Azt a kevés kis időt, ami mégis megadatik, nem feltétlen gyomlálással szeretnénk tölteni. Ez érthető. Ebben nyújthat segítséget a fenyőkéreg. De honnan tudjuk, hogy milyet válasszunk, és hogy választásunk biztos célnak megfelelő-e? Segítek!
Az idén 20 éves a Budavári Borfesztivál. Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait. A hazai nedűk mellett neves borkereskedők és a díszvendég jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül.
Szeretjük a hagymát. Szeretjük ízgazdagságáért a konyhában és deviáns virágaiért a kertben. Irodalmi adatok szerint a hagyma őse Iránból származik, már i.e. 8.000 tájékán termesztették, sikerét bizonyítja kultúrákon átívelő legalább 10.000 éves múltja!
Hozzávalók: paprika, túró vagy sajt szeletek, tojás, zsemlemorzsa, liszt, szezámmag, só, bors.
Lehetséges, hogy már túlérett a füge, mert akkor hajlamos arra, hogy nyomás hatására szétnyíljon. A füge előső termése már augusztus végén érik. Mivel az idei nyár és ősz nem volt túl meleg, valószínű ez későbbre tolódott.
Növényvédelmi szakmérnök kollégám a következőket javasolja: "a vértetű rajzása az alma zöldbimbós állapotára tehető, akkor, mivel tetű, egy sima Pirimoros vagy Chess-es permetezéssel leküzdhető, de résen kell lenni, mert ha elszalasztja a rajzást, amikor kijönnek a ´gyapjú alól´, akkor már nem sokat ér, mint a víz az olajos rétegről lecsöpög róluk a permetlé, aztán éldegélnek vígan tovább, amíg meg nem halnak." <p> Mivel nagyon erős fertőzésről van szó, reménykednünk kell, hogy tavaszig kitart a fácska, s hatásos lesz a kezelés. (Amit még talán ősszel megtehet, hogy kefével eltávolít annyi vértetűt, amennyit csak lehetséges.)
A legtöbb kaktusz a minusz 1-2 fokot még kibírja, de mivel hazánkban nem ritka a minusz 10-20°C fok sem, ezért mindenképp egy védett helyre kell vinni őket. Legjobb számukra a világos 5-10°C-os helység. <p>Vannak viszont télálló kaktuszok, azok a mi teleinket is gond nélkül átvészelik a szabadban.
Valószínű, hogy valamilyen gombás betegség támadta meg a rózsabokrait. Most ősszel érdemes eltávolítani a betegnek tűnő, a vesszőn foltos részeket, majd tavasszal, metszés után gombaölő szerrel kellene kezelni a növényt. Ha tud képet beküldeni a rózsáról, talán könnyebben meg tudjuk állapítani, hogy mi is támadta meg a rózsabokrokat.
A levelek barnulását valóban okozhatja napégés is, de káliumhiányra is következtethetünk. Ha azonban nyáron rendszeresen kapott tápanyagutánpótlást a fácska, nem valószínű e hiánytünet, s marad, a tartósan nedves talaj, ami szintén okozhat hasonló tünetet. Tél felé közeledve ugyanis egyre kevesebb locsolást igényel a fa. <p> Bővebb leírás a citrusfélékről az alábbi cikkekben: