3461. Készítsünk vajas szardíniával töltött uborkát! - piaci árak
Hozzávalók: 2 kis uborka, 25 g szardínia (50 g-ot is használhatunk, vegyük ki a konzervből, és csepegtessük le), 300 g vaj, ½ citrom, díszítésnek néhány szelet retek, só, fehér bors
Hozzávalók: 2 kis uborka, 25 g szardínia (50 g-ot is használhatunk, vegyük ki a konzervből, és csepegtessük le), 300 g vaj, ½ citrom, díszítésnek néhány szelet retek, só, fehér bors
A mai rohanó világban, egyre kevesebb idő jut arra, hogy kertünket gondozgassuk. Azt a kevés kis időt, ami mégis megadatik, nem feltétlen gyomlálással szeretnénk tölteni. Ez érthető. Ebben nyújthat segítséget a fenyőkéreg. De honnan tudjuk, hogy milyet válasszunk, és hogy választásunk biztos célnak megfelelő-e? Segítek!
Az idén 20 éves a Budavári Borfesztivál. Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait. A hazai nedűk mellett neves borkereskedők és a díszvendég jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül.
Szeretjük a hagymát. Szeretjük ízgazdagságáért a konyhában és deviáns virágaiért a kertben. Irodalmi adatok szerint a hagyma őse Iránból származik, már i.e. 8.000 tájékán termesztették, sikerét bizonyítja kultúrákon átívelő legalább 10.000 éves múltja!
Hozzávalók: paprika, túró vagy sajt szeletek, tojás, zsemlemorzsa, liszt, szezámmag, só, bors.
Az új földréteg felhordása előtt győzödjön meg róla, hogy az előző gyepszőnyeg nem gyomosodott-e el! Ha gyomnövények is vannak benne, akkor inkább távolítsa el. A gyepesítésnél figyeljen oda, hogy kellően tömörödött legyen a talaj, hogy ne süllyedjen újra be!
Bár a képen nem lástszik tökéletesen, én egy új, az utóbbi időben nagyon kedvelt Ficus fajra gondolok. Ficus deltoideának hívják. A növény bokortermetű, bőrnemű, sötétzöld levelei vannak. Egész évben hozza apró, olivabogyóra emlékeztető, kezdetben zöld, majd bepirosodó terméseit.
A tárolt gyümölcsön keletkező foltok okát a nem megfelelő víz- és tápanyagellátásban kell keresnünk. Különösen a kalcium-hiány okozhat ilyen tüneteket. A magasabb hőmérsékleten való tárolás miatt a gyümölcs gyorsabban öregszik, hajlamosabb a betegségre.<p>Megoldásként azt javaslom, hogy a következő évben terméskötődés után permetezze le fáit kalciumtartalmú szerrel illetve tárolja a gyümölcsöt hűvösebb, de ne nedves helyen!
A selyemmályvát nyáron védeni kell az erős napfénytől, bőven kell öntözni (de kerüljük a pangó vizet), kéthetente lehet tápoldatozni. Télen mérsékeljük az öntözést. Tavasszal érdemes a fiatal hajtásokat visszametszeni, így szebben bokrosodik. Télen javasolt egy erős visszavágás, fele hosszúságúra. A téli 10-12 ° C-os helyiség megfelelő neki, csak ügyeljen arra, hogy ne legyen huzatos! Szaporítani fejdugványokkal, a hibrideket magvakkal is lehet.<p>A Plumbago (fokföldi ólomvirág) nyáron napos és meleg, de széltől védett helyet (ágai könnyen törnek) szereti. Télen világos 4-8 ° C-os helyen kell tartani. Nyáron bőségesen, télen mérsékelten öntözze! Augusztusig hetente kell tápoldatozni. Az elnyílt virágokat rendszeresen vágja le! Télen pedig az elszáradt leveleket szedje le, mert ezek nem hullnak le. Félfás dugványukkal szaporítjuk, lehetőleg nyáron.<p>Az enciánfa napos-félárnyékos helyet kedvel. Nyáron szabadban is tartható. A növekedés idején bőségesen kell öntözni. Hetente tápoldatozza! A teleltetés előtt a cserép szélétől számítva mintegy 50 cm-re vissza kell vágni a hajtásait. Az enciánfát is félfás dugványokkal szaporítjuk, tavasszal.
Sajnos a kertjéről küldött fotóját nem lehet rendesen látni, ezért annak elrendezésében nem tudok tanácsot adni. Ha kicsit vastagabban húzná meg a vonalakat és sötétebb tollal írna, akkor talán jobban látható lenne. Gyermeke miatt olyan fajokat válogattam, melyek nem tövisesek.<p>Magas cserjék: aranyvessző, orgona, nyáriorgona, gyöngyvessző, viráglonc.<br>Alacsony cserjék: gyöngyvirágcserje, hóbogyó, cserjés pimpó. <br>Néhány örökzöld faj: puszpáng, törpelonc, babérmeggy, örökzöld mirtuszlonc.