3536. Így kell diós rudacskákat készíteni - piaci árak
Hozzávalók: 5 dkg vaj, 6 dkg méz, 2 tojás, 25 dkg liszt, 25 dkg dió, 1 kiskafahéj.
Hozzávalók: 5 dkg vaj, 6 dkg méz, 2 tojás, 25 dkg liszt, 25 dkg dió, 1 kiskafahéj.
Új vécét szeretnél? Bemutatunk néhány, a hagyományos angol fehér vécétől eltérő, ám igazán hajmeresztő modellt.
"A legjobb eredményt adó növényi szívszer a galagonya". Ezt írja Dr. Oláh Andor "A természet patikája" c. könyvében. Ismerteti továbbá a galagonya hatóanyagainak a szívműködést kedvezően befolyásoló hatásait: javítja a szív koszorús ereiben a véráramlást, véd az angina pectoris (szívgörcs, szívnyomás) ellen.
Kik azok, akik a vacsora mellé szolgálják nekünk a száraz vöröset vagy a félédes fehéret? A borászok azok, akiknek nem egy első csókot, sok kellemes beszélgetést és megannyi felejthetetlen kulináris pillanatot köszönhetünk.
Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezik meg 2011. október 14-16. között a Debreczeni Zamat Pálinka és Pároskolbász Fesztivált a Nagyerdőn, ahol három napon keresztül a minőségi ételek és italok mellett koncertek és a Dumaszínház humoristái is várják a közönséget.
Kétféle szaporítása lehetséges: Az egyik a hajtásdugvány, a második a porzás. A hajtásdugvánnyal a következőt tegye: Egy egészséges növény 10-12 cm-es ágát levágjuk, az alsó leveleket levágjuk, a felsők felét is, ha nagyok majd vízbe mártjuk, majd gyökereztető hormonba mártjuk (fél fásnak valóba).Nagy lyukú cserépbe félig kb. 9-10 cm-es, sima B-s virágföldet teszünk. A közepébe ceruzával, vagy hurkapálcával lyukat fúrunk és beletesszük a hibiszkusz ágat. Meglocsoljuk. Egy műanyag palackot félbe vágunk és a tetejét /kupak nélkül/ ráborítjuk a növényre. A palackot nem vesszük le, a lyukon keresztül szükség szerint öntözzük. 4-6 hét múlva alul megjelennek a gyökerek. Ekkor már levehetjük a palackot, eleinte csak napi fél-egy órát, aztán egyre több időre, hogy szokja a növény. Vigyázzunk arra,hogy ne kerüljön tűző napra az edény,mert szétfőhetnek a dugványok.
Kedves Pókmedve! A mellékkelt cikkben talál megoldást ( fokhagyma) A hangyák kiirtására! Üdvözlettel, Édenkertész
A bazsalikom egyike a legmelegigényesebb fűszernövényeinknek. A növény növekedéséhez 20 °C vagy afeletti hőmérséklet szükséges. Hőigénye igen közel áll a paprikáéhoz. Fagyérzékeny, már az erősebb lehűlések is megakasztják a fejlődését. Tenyészidejében sok melegre van szüksége. Esős, hűvös nyarakon kevesebb illóolaj halmozódik fel benne. Fényigényes. Árnyékban, félárnyékban rosszul fejlődik, kevés virágot hoz és értéktelenné válik. Virágzásához tehát nemcsak nagy meleg, hanem sok napsütés is szükséges. Tegye az ablakba és helyre fog jönni.
Taplógomba és sajnos nem ehető. De nagyon szép!
Mivel leveleinek minden részéből regenerálódik a teljes növény, legegyszerűbb, ha leveléről szaporítjuk. A lehullott leveleket ültessük nedves homokba, tegyük világos helyre. Egy év múlva cserepezhetjük. Átültetése tavasszal aktuális. A Z. zamiifolia levéldugványozással szaporítható. Általában a leválasztott levélkéket az alsó részükkel lefelé ültetik a szemcsés, nedves komposztba, és a cserepet nejlonzacskóval borítják. Addig kell zacskó alatt tartani, amíg a levélkék elpusztulhatnak. Ekkorra a talajban apró gyöktörzsszerű képletek jönnek létre, melyek elültetve új leveleket hoznak.