3626. Így ültess szabad gyökerű fát szakszerűen
Ha kertünkbe növényt szeretnénk vásárolni, akkor alapvetően kétféle kiszereléssel találkozhatunk a különböző kertészetekben és faiskolákban: földlabdás/konténeres- vagy szabadgyökerű növényekkel.
Ha kertünkbe növényt szeretnénk vásárolni, akkor alapvetően kétféle kiszereléssel találkozhatunk a különböző kertészetekben és faiskolákban: földlabdás/konténeres- vagy szabadgyökerű növényekkel.
Számos országot bejárva tapasztalhatjuk, hogy bizony sehol sem használják ki eléggé az adott térség kínálta lehetőségeket. Még fejlettebb országokban is általában messze elmarad a magán, illetve közterületek parkosítási-parkosítottsági színvonala a lehetségestől.
A fekete retek (Raphanus sativus) elég furán néz ki, ennek ellenére meglepően sok betegség enyhítésére és kezelésére használható. Ismerkedjünk hát meg ezzel a közismert (vagy nem) zöldséggel!
A diós-mákos begjli az ünnepek egyik elmaradhatatlan velejárója, ami nem is csoda, hiszen könnyű elkészíteni, és hát mondjuk ki: egyszerűen finom! A következőkben diós- vagy mákos bejgli elkészítését írjuk le!
Az utóbbi időben Magyarországon az őshonosakon kívül nagyon sok mediterrán eredetű, főleg Olaszországból származó örökzöld növényt telepítettünk. Ezek kényesebbek, több odafigyelést igényelnek.
A lombhullató loncfajok többsége fás vagy zölddugványról a nyár elejétől, ősszig szaporítható, az örökzöld fajok nyárvégi félfás dugványról gyökereztethető. egyes fajokat, melyek nehezen gyökeresednek magvetéssel szaporítanak.
A követekező cikk az idei évben járványszerűen elszaporodó fitoftóra gomba kártételéről szól. Valószínű, ez okozhatja az Ön kertjében is a gondot.
Amennyiben virágzó növényre gondol akkor erre legmegfelelőbb a különböző színű árvácskák vagy az utóbbi években egyre divatosabbá váló díszkáposzta. Nagyobb ládában a kisebb örökzöldek is átvészelik a telet, főleg ha a ládáját valamivel kívülről bebugyoláljuk, s így a téli nagy minuszok sem járják át teljesen a földet.
A lopótök akkor szedhető, amikor héja megvastagszik és kisárgul, szára kemény és barna lesz. Legajánlatosabb az első fagyokig a növényen hagyni, majd néhány centis szárral leszedni. Ezután meg kell mosni, majd huzatos, aránylag meleg helyen ki kell szárítani.
Amennyiben egészségesek, természetesen felhasználhatók, csak a gyorsabb lebomlás érdekében érdemes feldarabolni a megfásodott ágakat.