3626. Így ültess szabad gyökerű fát szakszerűen
Ha kertünkbe növényt szeretnénk vásárolni, akkor alapvetően kétféle kiszereléssel találkozhatunk a különböző kertészetekben és faiskolákban: földlabdás/konténeres- vagy szabadgyökerű növényekkel.
Ha kertünkbe növényt szeretnénk vásárolni, akkor alapvetően kétféle kiszereléssel találkozhatunk a különböző kertészetekben és faiskolákban: földlabdás/konténeres- vagy szabadgyökerű növényekkel.
Számos országot bejárva tapasztalhatjuk, hogy bizony sehol sem használják ki eléggé az adott térség kínálta lehetőségeket. Még fejlettebb országokban is általában messze elmarad a magán, illetve közterületek parkosítási-parkosítottsági színvonala a lehetségestől.
A fekete retek (Raphanus sativus) elég furán néz ki, ennek ellenére meglepően sok betegség enyhítésére és kezelésére használható. Ismerkedjünk hát meg ezzel a közismert (vagy nem) zöldséggel!
A diós-mákos begjli az ünnepek egyik elmaradhatatlan velejárója, ami nem is csoda, hiszen könnyű elkészíteni, és hát mondjuk ki: egyszerűen finom! A következőkben diós- vagy mákos bejgli elkészítését írjuk le!
Az utóbbi időben Magyarországon az őshonosakon kívül nagyon sok mediterrán eredetű, főleg Olaszországból származó örökzöld növényt telepítettünk. Ezek kényesebbek, több odafigyelést igényelnek.
Egy kicsit valóban késő van, de szerintem még nyugodtan elültethet a hétvégén néhány krókusz, tulipán, nárcisz hagymát. A mostani kellemes időjárás pont alkalmas erre. <p> Ha a tavasznál korábban virágzó hagymásokat szeretne, akkor a következő cikket ajánlom:
Próbáljon meg kerti címtárunk tagjai közül árajánlatot kérni, ezt megteheti a következő címen: <p>http://www.edenkert.hu/index.php?menu=szaknevsor
Bár most nincs itt az átültetési szezon, de ilyen esetben érdemes átültetni a növényt és megszabadítani a lakótársaktól. A föld nagy részét el kell távolítani, óvatosan, hogy a gyökeres minél kevésbé sérüljenek.
A póráhagyma magvetésének fő szezonja a március, a telet inkább csak a téli fajták (pl. Tétényi áttelelő, Carentan, Platina) vészelik át biztonságosan. Ha ilyet ültetett, nyugodtan maradhat a földben. A magszárképződést a 4-8 hétig tartó 4-6 °C-os hőmérséklet váltja ki. Ha kellően megvastagodott, folyamatosan fogyasztható.
Ha nagyméretű dézsáról van szó, ami akár a minusz 20 fokban sem fagy át teljesen, akkor nyugodtan kinn hagyható a szabadban. Ha kicsi cserépben van a szamóca, érdemesebb fagymentes, de hűvös, világos helyre vinni a növényt, és ritkább öntözéssel ott átteleltetni.