3656. Így készül a citromos vonat-tekercs!
A következőkben a citromos vonat-tekercs elkészítését írjuk le, mely nagyszerű választás születésnapok vagy egyéb ünnepi alkalmakra.
A következőkben a citromos vonat-tekercs elkészítését írjuk le, mely nagyszerű választás születésnapok vagy egyéb ünnepi alkalmakra.
Az Uzsoki utca 57 számot október 28-án elárasztották a zuglói kertbarátok, akik Megyeri Szabolcs kertészmérnök irányítása alatt, a régi utcafrontból egy látványos utcafronti díszkertet hoztak létre. A jó hangulatban zajló munkanapot pedig egy kis uzsonnázgatással zárták.
A Virágzó Zugló 2011 Programja több esetben is bebizonyította, hogy egy minimális segítséggel, közös összefogással és megfelelő rendezettséggel néhány óra alatt is hatalmas változásokat lehet létrehozni. A Tihamér utca 21 szám alatti munkálatok egy újabb, bizonyíték rá, hogy szépet alkotni nem is olyan nehéz.
"Nincs olyan kert, amit nem lehetne tovább szépíteni" - tudja ezt bármilyen kertbarát. Így volt ez 2011. október 8-án is a Zoborhegy tér 9 szám alatt is, ahol az amúgy sem elhanyagolt utcafronti részt sikerült a kertbarátoknak még szebbé alakítaniuk.
Általánosságban elmondható, hogy a termesztett növények számára minden jónak eredője maga a termőföld. Azon azonban már vitatkozunk, hogy csak a talajban lehet növényt termeszteni. A tudomány eredményeinek felhasználásával kőzúzalék, homok, műanyagok, szalma, fakéreg, tőzeg, kőgyapot, tápoldat stb. felhasználásával helyettesíthetjük a termőtalajt (izolált termesztés).
Többféle betegség vagy élettani deformáció lehet a probléma. Vírus, bakteriális fertőzés, gombabetegség... Pontosan kizárni akkor tudnám a kórságot, ha látnám a növényt, illetve a patogenitást okozó elváltozást. Ha módja van rá, juttassa el a Phalaenopsisát speciális orchidea-kertészetünkbe, vagy küldjön róla fotót az Édenkertészhez, itt minden bizonnyal tudunk Önnek segíteni. Marczika András 2030 Érd, Napvirág u. 4/2. Telefonos bejelentkezést kérünk tisztelettel a 06 30 9483 695-ös számon.
Gondoljon már most arra, hogy az énekes madarak télen sok magot fognak elfogyasztani. Magunk között maradjon, de kombájnolás után érdemes végigsétálni egy betakarított napraforgó táblán, mert biztosan lehet egy kosárnyi napraforgó-tányér darabkát összegyűjteni a téli jótékonykodáshoz. Azt is ajánlom, hogy gyűjtögesse össze a bodza, a madárberkenye, a galagonya és a tűztövis bokrok bogyóit, a szelíd őszi napsütésben szárítsa meg és tárolja száraz helyen a téli szűkös időre, amikor kedves cinegéink és egyéb, ingyenes segítőtársaink rászorulnak az ember gondoskodására.
Szeptemberben rajzanak a bagoly- és a káposztalepkék, amelyeknek a hernyói berágják magukat a fejes káposzta, a kelkáposzta, a karfiol, a kínai kel és a fodros káposzta leveleibe. Roppant falánkok lévén nagy kárt okoznak a növényekben, és ürülékükkel annyira elszennyezik a terményeket, hogy azok fogyasztásra alkalmatlanokká válnak. Ellenük - és az ugyancsak gyorsan szaporodó levéltetvek ellen - rovarölő szer (Bi 58, Decis, Unifosz stb.) kipermetezésével lehet sikeresen védekezni.
Ez nagyon egyszerű és éppen most ősszel időszerű feladat. Egy egészséges, erőteljes szederhajtást tessék az előre fellazított talajba úgy beásni, hogy a hajtás csúcsának mintegy 20 cm-es darabja fejjel lefelé legyen a földben. Ezt az eljárást fejdugványozásnak nevezik és nagyon sikeres szokott lenni: a nyirkos, laza talajban a dugvány gyökeret ereszt és az új, fiatal növényt tavasszal már el lehet választani az anyanövénytől, a végleges termőhelyére lehet telepíteni. Bővebben a szeder gondozásáról itt olvashat: Hosszú távra tervezzük a szederbokrot! Őszi teendőnk a bogyósok körül
Már októberben befejeződött a szőlőszüret és méltatlan volna elégedetlenkednünk a terméssel: a szőlősgazdák jó közepes mennyiségű és jó minőségű szőlőt takaríthattak be. Nekem is módomban állott egy szép, derűs, október végi napon részt venni Tokaj-Hegyalján egy szüreten: élvezhettük a táj szépségét, a fürtökkel gazdagon megrakott szőlőtőkék és a szüretelő, vidám társaság hangulatát, meg a jól végzett munka után felszolgált kiváló ételek ízét, zamatát és a házigazdák vendégszeretetét. A szüretre készülve ismételten átlapoztam a Tokaj-hegyaljai Albumot, amely 1867-ben (a kiegyezés évében) jelent meg és ebből másoltam ki a következő mondatot: "A tokaj-hegyaljai bor termesztéséhez s hitele fenntartásához nem csak megért, de túlért szőlő kívántatik meg." Ezért szüretelnek itt akkor, amikor az ország többi borvidékén már fogyasztják is a jóféle újborokat.