3786. Így lesz tökéletes a húsvéti sonka! Ezeket mindenkinek tudnia kellene
A húsvéti sonka főzése bármilyen egyszerűnek is tűnik, külön tudomány. Mutatjuk, mire kell figyelni!
A húsvéti sonka főzése bármilyen egyszerűnek is tűnik, külön tudomány. Mutatjuk, mire kell figyelni!
Ha annyira károsodott vagy elgyomosodott a pázsit, hogy gyakorlatilag lehetetlen helyrehozni, akkor érdemes az újragyepesítés mellett dönteni. A legmegfelelőbb időpont a nedves nyárutó vagy a kora ősz, amikor a talaj még meleg, de túlzott hőségre vagy szárazságra már nem számíthatunk.
Előző részünkben azt részleteztük, hogy milyen előmunkálatokat ajánlott elvégezni egy újragyepesítés előtt; a következőkben a vetés körüli teendőket írjuk le az első fűnyírással bezárólag.
A nagyobb kertekben rengeteg a munka, és már az is emberfeletti feladatnak minősül, hogy a teendők fontossági sorrendjét felállítsuk. A napokban mindenképpen idők kell szakítani az örökzöld tűlevelűek, tuják metszésére, de csak akkor, ha feltétlen szükséges.
A trópusi mirtuszdió vagy guava a mirtuszfélék (Myrtaceae) családjába tartozó 2-4 m magasra megnövő gyümölcstermő növény. Habár Dél-Amerikában őshonos, a megfelelő védelemmel nálunk is megél.
Az agyagos, levegőtlen, rossz vízáteresztő, nagyon kötött talajokat homok vagy perlit hozzáadásával és szalmás istállótrágya bekeverésével tudjuk lazítani. Érdemes odafigyelni, hogy kötött (agyagos) talajon kevesebb és ritkább K utánpótlásra van szükség.A termőréteg többnyire sekély, kevés humuszt és tápanyagot tartalmaz. A talaj levegőtlen, tömörödő. E hibákat kevés meszezéssel, szerves trágya beforgatásával tudjuk javítani, de segíthet a pillangós virágú vetemény, például lucerna vagy vörös here talajba forgatása is foszfátműtrágya kíséretében. Ez mind a talaj szerves humusz anyagainak gazdagítását célozza meg, ami javítja szerkezetet
Lehet dézsába ültetni, de különösen kell figyelni az edény méretére, és a tápanyag- valamint vízellátásra.Télre nyugodtan kint lehet hagyni.
Kedves Érdeklődő! Mivel kép nincs, több dologra is lehet gondolni. 1, Lehetéséges a perzselés is, ami tárpanyag-túladagolástól vagy túl tömény permetszertől származhat. Lehetséges? Elképzelhető, hogy a növény tövéhez szórt valamennyi szilárd műtrágyát, és ráöntözött?? ha igen, akkor perzselt részeket metssze vissza. 2, Mostanában gyakori a didimaszcella is, erről itt olvashat: http://www.edenkert.hu/novenydoktor/novenyvedelem/kertepites-szaradas-didimaszcella-tuja/2198/ 3, A leggyakoribb természetesen a tuja kabatínás hajtás- és ágpusztulása (hajtásbarnulás)A kórokozó gomba nem csak a tuján (Thuja), hanem a hamiscipruson (Chamaecyparis ), a ciprusokon (Cupressus) és a borókán (Juniperus) is súlyos károkat okozhat. Elsősorban a kálcium-, magnézium- és mangánhiányos területen fejlődő növényeket támadja meg. Megfelelő védekezéssel és időben történő felismeréssel a károk megelőzhetők és orvosolhatók. Komoly veszély a fiatal növényeket fenyegeti, melyek a fertőzés következtében elhalhatnak.Kabatina thujae, Kabatina juniperi. Az előző évben megfertőzött hajtásokon telel át, majd május közepétől a hajtások felületén található foltok felszakadnak, és az ott keletkező konídiumtelepek ősszel újra fertőznek. A kórokozó gomba sebzéseken jut a növénybe, ezért rovarkártétel és mechanikai sebzések esetén a fertőzés veszélye fokozottan fennáll.Kezdetben a hajtásvégek szürkészöldre színeződnek, majd fokozatosan elhalnak. Az egész növényt csak fiatal korban károsítja, többnyire csak a hajtáscsúcsok halnak el. A fertőzött hajtásokon 0,2-0,4 mm nagyságú, nagyítóval is látható fekete foltok, termőtestek találhatóak.Védekezés:Kálcium-, magnézium- és mangántrágyázással pótoljuk a nem megfelelő termőterület hiányosságait, erősítsük meg a növényt, ellenállóvá téve a kórokozóval szemben. Fontos időpont a május, amikor az áttelelt szaporítóképletek fertőzni kezdenek. Lehetőleg ezt megelőzve távolítsuk el és semmisítsük meg a fertőzött hajtásokat. Súlyos esetben illetve ültetvények esetében indokolt a gombaölőszeres kezelés.
Kedves Jutka! Mivel a goji (lycium vagy ördögcérna) gyakrlatilag nálunk gyomnövény, így nem nagyon tud termőre fordító praktikákat bevetni. Maximum jól vissza tudja metszeni, ezzel elősgíteni a bokrosodást és a virágzást (majd a termést)
A homoktövis-szüret kézzel – az ágak tövisei miatt – nagyon lassú, ezért nem számolhatunk nagyobb (30–40 kg/nap) teljesítményre. Gépi szürete sem megoldott, mert ehhez le kell metszeni a gyümölccsel teli ágakat. A homoktövist metszőollóval kell szüretelni vagyis a bokorról vagy a fáról /ha úgy metsszük fa lesz/ kb 8-10 cm kis ágakat kell levágni, amin a bogyók vannak.