3811. Nyár végéig vethető a kínai kel
A kínai kel (Brassica rapa chinensis), mint ahogy neve is mutatja, Kelet-Ázsiából származik. A zöldségfélék között ez az egyik legfinomabb és legkönnyebben emészthető káposztaféle.
A kínai kel (Brassica rapa chinensis), mint ahogy neve is mutatja, Kelet-Ázsiából származik. A zöldségfélék között ez az egyik legfinomabb és legkönnyebben emészthető káposztaféle.
A május sokak számára az egyik legszebb hónap az évből. A természet ilyenkorra már zöldbe és virágba borult, és a fagyos időnek is (remélhetőleg) búcsút inthetünk. Lássuk, milyen tennivalók várnak ránk a veteményeskertünkben a májusi és júniusi hónapokban!
Az apró kertekben bevált módszer szerint elszórva telepítenek az ágyások közé egy-egy fűszernövényt. Ez nemcsak az öngyógyító kert szepontjából előnyos, de így sokkal jobban érvényesül az egyes növények díszértéke is.
Májusban már túl vagyunk néhány fűnyíráson, és remélhetőleg a gyep megkapta a tavaszi alaptápanyagot. Egyre többet tartózkodunk a szabadban, kezdődik a gyep folyamatos igénybevételének időszaka. Ebben a hónapban ültethetjük be a virágágyásokat is.
A kézmosás nem vesz igénybe sok időt és energiát, mégis nagy segítségünkre lehet az akár hetekig is elhúzódó, sok kellemetlenséggel járó fertőző betegségek megelőzésében.
A lombhullató loncfajok többsége fás vagy zölddugványról a nyár elejétől, ősszig szaporítható, az örökzöld fajok nyárvégi félfás dugványról gyökereztethető. egyes fajokat, melyek nehezen gyökeresednek magvetéssel szaporítanak.
A követekező cikk az idei évben járványszerűen elszaporodó fitoftóra gomba kártételéről szól. Valószínű, ez okozhatja az Ön kertjében is a gondot.
Amennyiben virágzó növényre gondol akkor erre legmegfelelőbb a különböző színű árvácskák vagy az utóbbi években egyre divatosabbá váló díszkáposzta. Nagyobb ládában a kisebb örökzöldek is átvészelik a telet, főleg ha a ládáját valamivel kívülről bebugyoláljuk, s így a téli nagy minuszok sem járják át teljesen a földet.
A lopótök akkor szedhető, amikor héja megvastagszik és kisárgul, szára kemény és barna lesz. Legajánlatosabb az első fagyokig a növényen hagyni, majd néhány centis szárral leszedni. Ezután meg kell mosni, majd huzatos, aránylag meleg helyen ki kell szárítani.
Amennyiben egészségesek, természetesen felhasználhatók, csak a gyorsabb lebomlás érdekében érdemes feldarabolni a megfásodott ágakat.