3811. Nyár végéig vethető a kínai kel
A kínai kel (Brassica rapa chinensis), mint ahogy neve is mutatja, Kelet-Ázsiából származik. A zöldségfélék között ez az egyik legfinomabb és legkönnyebben emészthető káposztaféle.
A kínai kel (Brassica rapa chinensis), mint ahogy neve is mutatja, Kelet-Ázsiából származik. A zöldségfélék között ez az egyik legfinomabb és legkönnyebben emészthető káposztaféle.
A május sokak számára az egyik legszebb hónap az évből. A természet ilyenkorra már zöldbe és virágba borult, és a fagyos időnek is (remélhetőleg) búcsút inthetünk. Lássuk, milyen tennivalók várnak ránk a veteményeskertünkben a májusi és júniusi hónapokban!
Az apró kertekben bevált módszer szerint elszórva telepítenek az ágyások közé egy-egy fűszernövényt. Ez nemcsak az öngyógyító kert szepontjából előnyos, de így sokkal jobban érvényesül az egyes növények díszértéke is.
Májusban már túl vagyunk néhány fűnyíráson, és remélhetőleg a gyep megkapta a tavaszi alaptápanyagot. Egyre többet tartózkodunk a szabadban, kezdődik a gyep folyamatos igénybevételének időszaka. Ebben a hónapban ültethetjük be a virágágyásokat is.
A kézmosás nem vesz igénybe sok időt és energiát, mégis nagy segítségünkre lehet az akár hetekig is elhúzódó, sok kellemetlenséggel járó fertőző betegségek megelőzésében.
Egy kicsit valóban késő van, de szerintem még nyugodtan elültethet a hétvégén néhány krókusz, tulipán, nárcisz hagymát. A mostani kellemes időjárás pont alkalmas erre. <p> Ha a tavasznál korábban virágzó hagymásokat szeretne, akkor a következő cikket ajánlom:
Próbáljon meg kerti címtárunk tagjai közül árajánlatot kérni, ezt megteheti a következő címen: <p>http://www.edenkert.hu/index.php?menu=szaknevsor
Bár most nincs itt az átültetési szezon, de ilyen esetben érdemes átültetni a növényt és megszabadítani a lakótársaktól. A föld nagy részét el kell távolítani, óvatosan, hogy a gyökeres minél kevésbé sérüljenek.
A póráhagyma magvetésének fő szezonja a március, a telet inkább csak a téli fajták (pl. Tétényi áttelelő, Carentan, Platina) vészelik át biztonságosan. Ha ilyet ültetett, nyugodtan maradhat a földben. A magszárképződést a 4-8 hétig tartó 4-6 °C-os hőmérséklet váltja ki. Ha kellően megvastagodott, folyamatosan fogyasztható.
Ha nagyméretű dézsáról van szó, ami akár a minusz 20 fokban sem fagy át teljesen, akkor nyugodtan kinn hagyható a szabadban. Ha kicsi cserépben van a szamóca, érdemesebb fagymentes, de hűvös, világos helyre vinni a növényt, és ritkább öntözéssel ott átteleltetni.