4051. Miért sárga a sárgarépa?
Több kertészeti szakkönyvben olvashatjuk, hogy a sárgarépa eredetileg nem narancssárga volt. Az első termesztett sárgarépák színe lila, citromsárga vagy fehér volt, a narancssárga csak később jelent meg.
Több kertészeti szakkönyvben olvashatjuk, hogy a sárgarépa eredetileg nem narancssárga volt. Az első termesztett sárgarépák színe lila, citromsárga vagy fehér volt, a narancssárga csak később jelent meg.
A nagy hőség a legtöbb pázsitot valószínűleg megviselte. Alapvető probléma a mélyre vágott fű, ugyanis a kánikulában 5-10 cm közötti magasságban kell tartani a gyepet, hogy elkerülhessük a nap perzselő hatásának káros következményeit.
Mint minden távol-keleti díszkerti növény, úgy a kínai lilaakác (Wisteria sinensis) is különleges.
Kevesen tudják, hogy a 2013-as év hivatalos, nemzetközileg elismert dísznövénye a magyar kezek által nemesített narancspiros virágú Celosia plumosa ‘Arrabona’, amelyet a tavalyi Fleuroselect konferencián jutalmaztak aranyéremmel.
Az elején tisztáznunk kell egy félreértést: a köznyelvben a Fragraria x ananassa magyar neve az eper, pedig az helyesen szamóca lenne. De akkor mi is a valódi eper?
Tisztelt Hölgyem/Uram! A tavasszal tapasztalat szerzés céllal paradicsomot ültettem cserepekben az erkélyre. az ajánlott tarsnövényeket tettem melléjük. Műtrágyát nem használok bio oldatokkal locsolom őket. Növényvédő szereket sem használok. A csatolmányban szereplő képeken jól látszik, hogy gyengén kötöttek a virágok, noha sok virágot hozták a paradicsom növények. Valamint sárgulnak / száradnak is a bimbók. Azt szeretném kérdezni, hogy mi az oka a fentieknek? Köszönettel: Csáki Attila
A paradicsom gyenge terméskötése mögött több tényező is állhat. Leggyakrabban a beporzás hiánya okozza ezt a problémát, különösen erkélyen vagy zárt helyen tartott növények esetében, ahol kevés a természetes beporzó rovar. Ezenkívül az időjárási körülmények – például túl magas hőmérséklet, száraz levegő vagy hirtelen hőingadozás – is akadályozhatják a virágok megtermékenyülését. A tápanyaghiány, különösen a kálium és a bór alacsony szintje szintén hozzájárulhat a gyenge terméskötéshez, még akkor is, ha bio módon történik a növények tápanyagellátása.