4051. Miért sárga a sárgarépa?
Több kertészeti szakkönyvben olvashatjuk, hogy a sárgarépa eredetileg nem narancssárga volt. Az első termesztett sárgarépák színe lila, citromsárga vagy fehér volt, a narancssárga csak később jelent meg.
Több kertészeti szakkönyvben olvashatjuk, hogy a sárgarépa eredetileg nem narancssárga volt. Az első termesztett sárgarépák színe lila, citromsárga vagy fehér volt, a narancssárga csak később jelent meg.
A nagy hőség a legtöbb pázsitot valószínűleg megviselte. Alapvető probléma a mélyre vágott fű, ugyanis a kánikulában 5-10 cm közötti magasságban kell tartani a gyepet, hogy elkerülhessük a nap perzselő hatásának káros következményeit.
Mint minden távol-keleti díszkerti növény, úgy a kínai lilaakác (Wisteria sinensis) is különleges.
Kevesen tudják, hogy a 2013-as év hivatalos, nemzetközileg elismert dísznövénye a magyar kezek által nemesített narancspiros virágú Celosia plumosa ‘Arrabona’, amelyet a tavalyi Fleuroselect konferencián jutalmaztak aranyéremmel.
Az elején tisztáznunk kell egy félreértést: a köznyelvben a Fragraria x ananassa magyar neve az eper, pedig az helyesen szamóca lenne. De akkor mi is a valódi eper?
Fiatal, tavaly ültetett selyemakác törzsén már a kezdetekben, s azóta is fekete foltok láthatók. Kérdésünk, hogy miként azonosítható ez, mi várható és főként, hogy mi a teendő? Mivel egy folt lehet árnyék, sérülés, betegség stb., ezért természetesen beszédesebb a lennebb látható néhány fotó. Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlöm, A fiatal selyemakác egyik leggyakoribb problémája a gombás eredetű betegségek kialakulása, amelyek a törzsön és a leveleken egyaránt megjelenhetnek. A fekete foltok gyakran a fekete foltbetegség jelei, amelyet különböző gombafajok okoznak, és a fiatal fák törzsén, hajtásain vagy a leveleken egyaránt előfordulhat. A fertőzés kezdeti stádiumában a foltok kicsik, sötétek és szabálytalan alakúak, de a betegség előrehaladtával a foltok terjednek, a fa kérge megbarnul, puhává vagy repedezetté válhat. A fertőzés első jeleinél érdemes eltávolítani a beteg részeket, majd a növényt gombaölő szerrel permetezni, hogy megakadályozzuk a betegség további terjedését. A növény általános erősítése, megfelelő tápanyagellátása és a sérült kérgek tisztán tartása szintén segít az egészséges fejlődés megőrzésében.