Miért sárga a sárgarépa?
Több kertészeti szakkönyvben olvashatjuk, hogy a sárgarépa eredetileg nem narancssárga volt. Az első termesztett sárgarépák színe lila, citromsárga vagy fehér volt, a narancssárga csak később jelent meg.

De hogyan, és miért? Erre a kérdésre egyik könyv sem adott választ. Végre Jamie és Adam (Az Állítólag c. műsor vezetői a Discovery csatornán) megválaszolták a blogjukban:

sargarepa_sarga
„A sárgarépa azért narancssárga, mert a narancs is narancssárga.”



Nos, ettől nem lettünk sokkal okosabbak, de a történet annál érdekesebb.

A rómaiak által Kr. e. 35-ben alapított dél-francia kisváros, Arausio nevét eredetileg 'Aurenja'-nak ejtették. Valószínűleg ebből lett az orange, mikor a franciák a perzsa 'narang'-ot határozatlan névelővel 'un naranj' –nak mondták, majd a névelőt egyszerűen lecserélték az ’or’= arany szóra. Így ismerősebben is hangzott, meg értelmes is lett. Amikor hallgatag herceg, Nassau-Dilneburgi Vilmos 1544-ben megörökölte az Orániai hercegséget, felvette az Orániai Vilmos (William of Orange) nevet. Ő lett a németalföldi szabadságharc vezetője.

Ebben az időben a hollandokat tartották Európa legnagyobb répatermesztőinek. A répa színe akkor még lila, citromsárga vagy fehér volt. A 17. században aztán egy nagyobb béta-karotin-tartalmú fajtát nemesítettek ki, ez volt az első narancssárga sárgarépa. A holland farmerek Orániai Vilmos tiszteletére elkezdték nagyban termeszteni az új narancssárga színű fajtát, így a hagyományos fajták visszaszorultak. Politika és divat - ki gondolta volna?

Ma már az eredeti színű répák számítanak ritkaságnak. Sajnos, pedig ezek a színes répák remekül feldobják a salátákat. A következőkben 5 fajtát mutatunk be, amelyeket érdemes elvetni a kertünkben:

1. 'Cosmic Purple' A sárgarépa héja élénk lila, a belseje pedig narancssárga. Zamatos, édes fajta. Egy másik lila színű fajtát a 'Purple Dragon'-t is beszerezhetjük internetes áruházakban.

 

lila_repa



2. 'Atomic Red' Ezek az élénk piros sárgarépák akár 20 cm-esre is megnőnek, és nagyon ízletesek. Megfőzve édesebbek, de nyersen is nagyon finomak.

 

atomic_repa



3. 'Snow White' A forgalmazók szerint ez a fajta volt a legnépszerűbb a középkorban, és ma is egyre több helyen termesztik. Krémfehér színű, ropogós húsú fajta. Megfőzve és nyersen egyaránt nagyon finom.

4. 'Lunar White' Ennek a fajtának krémfehér színe és enyhe íze van, igazi csemege.



lunar_repa



5. 'Amarillo' Ha citromsárga színű fajtát szeretnénk, akkor az 'Amarillo' a legjobb választás. A gyökér akár 20 cm hosszú is lehet, a húsa nagyon édes.

amarillo_repa



A hagyományos fajták közül nálunk ezek a leggyakoribb konyhakertben termeszthetők:

Nantesi: narancssárga színű, jó terméshozamú, édeskés ízű.

Ibiza: vörös színű, kiváló ízű fajta.

Párizsi vásár: narancssárga színű, rövid, gömbölyded formájú, finom ízű, korai fajta.

Duwicki: narancssárga színű, apró, gömbölyded fajta.

Amsterdami: narancssárga színű, hengeres gyökerű fajta.

Kerti (Marktgärtner): Narancssárga színű, hengeres testű fajta.

Chantenay: Hosszú tenyészidejű, jól tárolható, narancssárga színű fajta, széles vállal. Hosszúsága 22-30 cm. A kötött talajokon is bőven terem.

Vörös óriás: Narancssárga színű, a nevéből is kitűnik, hogy hatalmas fajta.

Flakker: Narancssárga színű, széles vállú fajta.

Aki mégis szeretné kipróbálni a különleges színű fajtákat, rendelhet vetőmagot itt.

 

szines_repak


Aki pedig ismer más rendkívüli sárgarépát, ossza meg velünk a tapasztalatát!

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Díszcserjéink (somok) levelei elkezdtek összezsugorodni és leszáradni. Megmenthető amelyiken már nincs levél?

Még nincs veszve minden!

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Eső után

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.