4116. Kankalin, primula
A kankalin latin neve a „primus” szóból származik, azt jelenti, első, ebből arra következtethetünk, hogy korán nyílik.
A kankalin latin neve a „primus” szóból származik, azt jelenti, első, ebből arra következtethetünk, hogy korán nyílik.
A méhek a propoliszt fertőtlenítő, tartósító- és építőanyagként alkalmazzák a kaptárban. A propolisz előállításához szükséges balzsamot, a Kárpát-medencében elsősorban a fekete nyár-, az éger, a gesztenye, a fűz illetve a tölgyfák rügyeiről gyűjtik.
A körülbelül gombostűfejnyi pajzstetvek a növények nedvét szívogatják, majd a felesleges cukros levet (mézharmatot) kiválasztják, és maguk mögött hagyják.
Milyen olajat válasszak? Elsőre egyszerű kérdésnek tűnik, de a boltok széles választékát tekintve közel sem könnyű megtalálni ízlésünknek, életmódunknak és a kiválasztott étel elkészítéséhez legmegfelelőbb olajat. Ez a növényi olaj kisokos ebben a döntésben igyekszik segítséget nyújtani.
Ha nem fogyasztunk zöldséget és gyümölcsöt, ha semmilyen vitamint nem szedünk, vagy ha nem sportolunk rendszeresen, az immunrendszerünk legyengülhet, melynek következtében fogékonyabbak lehetünk a vírusok és baktériumok okozta fertőzésekre.
Sajnos tűz ellen nincs orvosság. Amennyiben nem az egész szobafenyőt érintette az égés, akkor túl fogja élni, de a megperzselődött részek már nem lesznek a régiek. Érdemes megfürdetni a növényt, ill. hagyni, hogy kiheverje a sokkot.
A kertben termesztett növények nem igazán tartalmaznak D-vitamint, viszont a gombák, a tengeri halak, a tojás, a vaj, a máj annál inkább. Ezenkívül napi 10 percnyi napsütés is D-vitaminnal tölt fel minket.
A gyompálma azon ritka pálmafélék közé tartozik, amely szobai körülmények között is virágzik és termést érlel, amiről mag gyüjthető a szaporításhoz.<p>A gyompálmának a magjai kemény héjúak, ezért a sikeres csíráztatáshoz egy napra meleg vízbe kell áztatni. Ezután homokos tőzegbe kell rétegezni a magokat. Érdemes a csíráztató edényt műanyag fóliával lefedni, hogy ezáltal biztosítsuk számára a magasabb páratartalmat. Fontos, hogy 25 fok körüli hőmérsékelen kell tartani a magokat, ez segíti elő a kelést. Biztosítsuk a folyamatos vízutánpótlást rendszeres öntözéssel. Sok sikert!
A koreai jegenyefenyő (Abies koreana) igazán impozáns fenyő faj, igényességén túl jellemzője, hogy rendkívül lassú növekedésű, ezért meggondolandó, hogy érdemes e próbálkozni magvetésével. Ráadásul a különböző jegenyefenyő fajok kereszteződhetnek egymással, ezért gyakran előfordul, hogy hibrid - nem tisztán koreai - magoncok kelnek ki a magvetésből.
Mivel az időjárási körülmények a fenyő javára válnak nagy az esélye, hogy meg fog maradni a fácska! Biztosat én nem mondhatok, csak azt, hogy idővel ki fog derülni!