411. Őszi kikerics ültetése, gondozása, lelőhelyei
Az őszi kikerics (Colchicum autumnale) egy picike hagymás évelő növény, mely ősz elején virágzik. Nagyon hasonlít a krókuszra, ezért ha nem figyelünk oda, könnyen össze lehet vele keverni.
Az őszi kikerics (Colchicum autumnale) egy picike hagymás évelő növény, mely ősz elején virágzik. Nagyon hasonlít a krókuszra, ezért ha nem figyelünk oda, könnyen össze lehet vele keverni.
Piaci árkörkép július közepén a hazai piacokon, Németország nagyobb városaiban és a sógoroknál.
Apró oázis a Belváros aszfaltsivatagában, amelyről még sok helyi lakos sem tud. Aki viszont egyszer bejutott a kerítésen, csak ámul.
Lassan közeledünk a nyár vége felé. Lakjunk jól az idénygyümölcsökből, amíg lehet! Nézzük az árakat!
Augusztusi piacárak. Nézzünk körül, hogy hol érdemes bevásárolnunk a befőzéshez!
Kedves József! Egyértelműen a körterozsda diagnosztizálható. A levél fonákán azok a kórokozó termőtestei. Általában a boróka a köztesgazdája ennek a gombának. A borókán képződő bazidiospórák fertőzik a körte levelét. VAlószínüleg van a közelben az Ön kertjében boróka. A leveleken sárga-narancs színű kis foltok jelennek meg, amik a képen is látható nagy piros folttá színeződnek. A körte közelében lévő borókát nézze át és távolítsa el a fertőzött ágait. A termőtestek sajnos már üresek, tehát kihullott már a spóra, ami a borókát visszafertőzi és kezdődik a folyamat újra.
Kedves Judit! Az Ön helyében még várnék és amikor látja, hogy intenzíven növekszik a sarj növényke, akkor leválaszthatja. Amire ügyelni kell, hogy óvatosan válassza el az anyanövénytől, ne sérüljön és legyen rajta megfelelő gyökér mennyiség! Ezután elültetheti és szépen fog fejlődni.
Üdvözlöm! A képek alapján egyértelműen gyapjas pajzstetű. Ellenük felszívódó rovarölő szerrel kell védekezni. Actara a szer neve. Permetezze le és jól öntözze meg a növényt a permet keverékkel!
Üdvözlöm! Azt javaslom, hogy hagyja tavaszra! MOst következik a vegetációs időszak, hadd pihenjen és tavasszal egy erőteljes metszéssel is formálhatja.
Tisztelt Hajba Gyuláné! A Goji bogyót tudományos nevén Licium Barbarum a bokron teljes érettségében kell leszedni és 5 napig szárítani szükséges ahhoz, hogy édeskés mazsola és papaya ízű legyen egy kis savanykás ízkeveredéssel. Tehát szárítsuk meg és kóstoljuk meg utána is hogy milyen íze van. Jó kertészkedést! Mezős Balázs kertészmérnök növényvédelmi szakmérnök www.aleonkert.hu