426. Sokat fizet, aki körtepálinkát főz
Szárnyalásba kezdett a barack és a körte ára. Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki pálinkafőzésre adja a fejét. Piaci árles a 36. héten.
Szárnyalásba kezdett a barack és a körte ára. Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki pálinkafőzésre adja a fejét. Piaci árles a 36. héten.
Ha a virágot szereted, rossz ember nem lehetsz. Ha pedig még száraz állapotukban sem válsz meg tőlük, akkor okos is vagy. Hogy miért? És hogyan készíthetsz házi potpourrit egyszerűen és gyorsan? Cikkünkből megtudhatod!
Van egy olyan mosószer, amely a fán terem. India területén már évszázadok óta ismerik és használják a mosódiófa termésének héját.
A Kulturális Örökség Napjai alkalmából szeptember közepén a Füvészkert ingyenes belépéssel várta a látogatókat. Sokan voltak, ráadásul az édenkert.hu is odatolta az objektívjét.
Krumplit, hagymát vegyenek! - dübörög az utakon vánszorgó autó mikrofonjából a kihagyhatatlan lehetőség. De vajon megéri-e bespájzolnunk télire? Piaci árles a 37. héten.
A törpe rózsa a legszebb. Majd nyáron, ha odatűz a nap, akkor langyos öntözővizet használjon a növényeknek ilyenkor nem tesz jót a jéghideg csapvíz. Mivel a cserepes növények viszonylag kevés földben állnak, az egészséges fejlődés és a dús virágzás miatt fontos a rendszeres trágyázás. Ez folyékony vagy vízben oldódó trágyával a legegyszerűbb. Ön választhat a nyáron virágzó növények számára az erkélyen fejlődő és cserepes növényeknek készült különleges trágyák közül a rózsák számára készített sajátos trágya/tápanyag között.
Mérsékelten nedvesen tartsa a földjét; nyáron 2-3 naponta, télen csak ha a föld felszíne megszikkadt kaphat újra kis vizet. Mivel eléggé páraigényes növény, leveleit permetezni lehet. Átültetni tavasszal a legjobb. Tápanyagot kéthetenként kaphat tavasztól őszig, a tápoldat töménységét a javasolt érték felére csökkentsük. Növényvédelem: Kártevők nem nagyon támadják e növényt, sokkal többet árthat a helytelen öntözés - túlöntözés esetén a gyökerek megrothadnak - , és a száraz levegő. Ha túl hosszú ideig áll száraz levegőjű helyiségben, a levelek szélei megbarnulnak, a barnaság pedig mind nagyobb területre terjed ki, ilyenkor a száraz részeket vágjuk le esztétikai okok miatt. Mivel a földje élősködőkkel teli, ahogy látom, jobb lenne neki nagyobb cserép és teljes átültetés.
Dézsában metszéssel alakíthatjuk ki az olíva természeteshez hasonló alakját, elkerülendő a formátlan bokrosodást, és bármikor lehet metszeni! A kis fehér virágokból dézsában nagyon ritkán fejlődnek termések, hiszen a megtermékenyítéshez még egy fára van szükség. Ha ezt sikerül is megoldani, akkor is sajnos a mi éghajlatunkon a termések csak ritkán érnek be, hiszen az éréshez augusztustól decemberig 18-22 C -os, napos nappali hőmérséklet kell. Nagyon napos és meleg terasz, déli fekvésű rézsű, kánikulában naponta öntözzük. Talaj:1/3 kerti föld,1/3 komposzt 1/3 homok vagy kavics, kevés mésszel. A fiatal növényeket 4-5 évenként egyidejű gyökérmetszéssel, az idősebb nővényeket elég tízévenként átültetni, trágyázás komplex trágyával , vagy guanóval. Aktuális már a teleltetés is: Mindaddig szabadon maradhat, amíg a hőmérséklet nem esik -10 C alá. Ilyenkor az olajfát vigyük 2-3 hónapra hideg világos 10C alatti hőmérsékletre. Március elején már a szabadba tehetjük. Teleltethetjük a szobában is vagy hűvös, sötét pincében, de ne ijedjen meg, mert itt a leveleit majd elhullajtja.
A birsalma önbeporzós. Arra kell csak ügyelni, hogy a napos, meleg területeket kedveli, a talajra nem érzékeny, de száraz, meszes talajon a gyümölcse apró lesz. Legkedvezőbbek számára a középkötött, vályogos talajok. Májusban virágzik, ezért a tavaszi fagyokra kevésbé érzékeny. Évi 700-800 mm a csapadékigénye. A birs alanyú körteültetvények termesztési körülményei megfelelőek számára. Termése szeptembertől februárig érik. Faiskolákban megvásárolható.
Nem kell és ne is tápoldatozza, hiszen téli vegetálásra készül. Amikor a nappali hőmérséklet 15 fok fölé kúszik és elmúlnak az éjszakai fagyok, ki lehet vinni. A hajnali fagymentességre viszont csak május közepétől lehet számítani.