4511. Aszályos időben a járványokat megúszhatjuk
Aszályosra váltott az időjárásunk, így érthető, hogy idáig járványok nélkül megúsztuk a gombák támadását. Növényvédelmi előrejelzés - 2017. június közepe
Aszályosra váltott az időjárásunk, így érthető, hogy idáig járványok nélkül megúsztuk a gombák támadását. Növényvédelmi előrejelzés - 2017. június közepe
Műszakonként tíz tonna kapacitású gyártóüzemet adott át Nagytarcsán az Innovofoods Zrt. Az egyebek mellett saját fejlesztésű levesporokat, különleges fűszerkeverékeket, pudingporokat, instant kávékat és teákat előállító vállalat a magyar mellett nemzetközi piacokon is megjelenne.
Június 20-án ismét díjazzák az ország legjobb pálinkáit. A 2017. évi Pálinka Országkóstolóra idén 43 pálinkaház nevezett, a bírák összesen több mint 380 féle pálinkából, vakkóstoláson választották ki a legjobbakat. Az eredmények az ünnepélyes díjátadó gáláig titkosak, a győztes pálinkákat az Országház Felsőházi termében hirdetik ki.
Külföldi, főként egzotikus országba való utazás előtt érdemes mielőbb utazási orvoshoz fordulni, mert egyes védőoltásoknál hat hétre is szükség van a védettség kialakulásához - mondta Jelenik Zsuzsanna infektológus az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.
Maradandó károsodást okozó, veszélyes, agresszíven terjeszkedő, Ázsiából származó gyomnövényt távolítottak el Bács-Kiskun megyében a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) munkatársai - közölte szerdán a szervezet kommunikációs menedzsere az MTI-vel.
Az átültetésre jó esélyek vannak. Ha rendszeresen öntözött volt a terület, abban az esetben biztos hogy a növény gyökérzónája nincs túl mélyen. Érdemes kb. 50-60 cm-es földlabdával, egyenletes körben kiszedve kiemelni a növényt és így átültetni új helyére. Ha megtörtént az átültetés, úgy az utógondozást 2-3 hétig intenzív öntözéssel, majd ennek lassankénti csökkentésével segítsük elő a friss gyökérképződést. Az átültetés során keverjünk az ültetőgödör földjéhez tőzeget, valamint hosszú hatástartamú -pl. Scotts - műtrágyát is.
A Gönci és a Pannónia öntermékeny, a Budapest-nek jót tesz az idegen megporzás, amit a másik két fajta meg fog tenni. A szőlőnél használt szerek nem ártanak a kajszinak. Valami más baj lehet. A Budapest egyébként érzékeny a rákosodásra, de az a betegség nem így kezdődik. Viszont lehet verticilliumos fertőzés, ami legalább annyira veszélyes, és igazán nem is tudunk védekezni ellene. Remélem tévedek.
Védekezhetünk ellene a pocokjáratok betemetésével, csapdázással, a ragadozómadarak odacsalogatásával, T alakú lesőfák kihelyezésével. Bővebben az alábbi cikkben olvashatsz a mezei pockokról.
Egy módon lehet csak a növényt tönkretenni: ha túl gyakran öntözik, annyira, hogy a cserép alatti tálkában megáll a víz. Elegendő csupán akkor meglocsolni, ha a felső néhány centiméter föld teljesen száraz. Lakásban legyen világos helyen, akár napos ablak elé is kerülhet. Tavasztól őszig kint a kertben, laza lombú fa alatt is jól érzi magát. Már csak azért is célszerű nyáron a szabadban tartani, mert a télen rátelepedő kártevőket (pajzstetveket, üvegházi molylepkéket) a katicabogarak leeszik, és ezáltal megtisztul a növény. Ha egész évben lakásban van, időnként zuhanyrózsával át kell öblíteni a leveleit, hogy a portól és esetleges kártevőktől megszabaduljon a növény. Átültetni csupán akkor kell, amikor a palack és a cserép fala között már csak keskeny földcsík látszik. Tápoldatozni nem kell, de a földjét célszerű minden tavasszal felújítani: a felső réteget óvatosan le kell szedni, úgy, hogy a földfelszínhez közeli vékony gyökerek ne sérüljenek. Helyére kerüljön dús kerti föld néhány ujjnyi vastagon, de a palacktörzset nem szabad földdel betemetni, a fele álljon ki a cserépből!
Kertben termesztett hibiszkusz alkalmas tea készítésére. De a gyógynövényszaküzletekben, vagy gyógyszertárakban kapható hibiszkusz teát javasolnám teljes biztossánggal:) Forró vízbe 2-3 dl-ként egy kávéskanálnyi teát kell tenni, majd 2 percig tovább forralni. Ezután leszűrni és hagyni, hogy lehüljön. Tudta, hogy kiváló immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatása van? Fogyasszon naponta belőle.