4676. Biztonságos és egészséges kertészkedés: ezekre figyelj oda!
Sokan vagyunk, akik szívesen töltik minden szabadidejüket kertészkedéssel, de vajon odafigyelünk-e eléggé arra, hogy kedvenc hobbinkat egészséges és biztonságos határok között űzzük?
Sokan vagyunk, akik szívesen töltik minden szabadidejüket kertészkedéssel, de vajon odafigyelünk-e eléggé arra, hogy kedvenc hobbinkat egészséges és biztonságos határok között űzzük?
Lassan a szezon végéhet közeledik a szamóca, újra áremelkedés várható. Még most főzzön be télire, aki szeretne!
Több száz ligeti fát veszélyeztet az építkezés és a közművesítés: Az Építési Szabályzat módosításával szentesítenék a további parkrombolást?
A magunk készítette italokkal – főleg ha némi kísérletezésre is időt szántunk – nagy elismerést vívhatunk ki nyáresti vendégeink körében. Mivel a tinktúráknak is az alkohol az alapja, ezek az italok is kivonják a hatóanyagot a növényi alapanyagokból, így az alkohol kellemes hatása mellett az emésztésnek is jót tesznek – megfelelő mennyiségben fogyasztva.
A korábbi hetek kánikulai szárazsága főleg a kártevők (rovarok, atkák) terjedését segítette. A záporok, esők hatására kialakult párás melegben a levéltetvek kifejezetten jól érzik magukat. Több faj gazdacserés, elhagyják a gyümölcsfák hajtásait és a lágyszárú növényekre pl. zöldségekre költöznek.
3 az 1-ben könyvet nem igazán tudok Önnek ajánlani. A Cser Kiadó témakörönként megjelentetett jól használható könyveket, ezeket tudnám javasolni. <p>Lombos fák, cserjék címmel pedig a Botanika kiadó jelentetett meg 4. kiadásban az új fajták leírásával bővített könyvet.
A tulipánok és sok más hagymás növénynél fontos, hogy 2-3 évente elvirágzás után vegyük fel hagymáikat a földből, szárítsuk ki, és hűvös helyen ´nyaraltassuk´, majd ősszel ültessük el őket. A következő évben ismét teljes pompával fognak virítani.
A borókaféléket a magvetésen kívül őszi hidegágyi vagy téli üvegházi duványozással lehet szaporítani. Tavasszal is lehetséges a szaporítás: áprilisban-májusban a friss hajtásról szedett dugvány még ugyanabban az évben meggyökeresedhet. A rosszul szaporodó fajtákat üvegházakban oltják.
A közönséges dió meleg- és fényigényes. Mélyrétegű, tápdús nem túl nedves talajt kedvel. Az átültetést és a metszést rosszúl tűri. Amennyiben több környezeti elvárásában is hiányt szenved, könnyen előfordul, hogy nem fejlődik rendesen.
Valószínű a diófáját a dió gnomóniás betegsége támadta meg, amely 3-4 mm-es barna szegélyű foltok megjelenésével kezdődik, amelyek később felfedezhetők lesznek a hajtásokon majd a gyümölcs húsán(zöld külső burkán) is.<p> A fertőzési források a lehullott levelek, ezért is érdemes ezt ősszel elégetni. Ha ez elmarad, az eredményes védekezéhez a lombot fertőtleníteni kell, lombhullás után DNOC, benomil vagy tiofanát-metil hatóanyag-tartalmú szerekkel kell permetezni.