4676. Biztonságos és egészséges kertészkedés: ezekre figyelj oda!
Sokan vagyunk, akik szívesen töltik minden szabadidejüket kertészkedéssel, de vajon odafigyelünk-e eléggé arra, hogy kedvenc hobbinkat egészséges és biztonságos határok között űzzük?
Sokan vagyunk, akik szívesen töltik minden szabadidejüket kertészkedéssel, de vajon odafigyelünk-e eléggé arra, hogy kedvenc hobbinkat egészséges és biztonságos határok között űzzük?
Lassan a szezon végéhet közeledik a szamóca, újra áremelkedés várható. Még most főzzön be télire, aki szeretne!
Több száz ligeti fát veszélyeztet az építkezés és a közművesítés: Az Építési Szabályzat módosításával szentesítenék a további parkrombolást?
A magunk készítette italokkal – főleg ha némi kísérletezésre is időt szántunk – nagy elismerést vívhatunk ki nyáresti vendégeink körében. Mivel a tinktúráknak is az alkohol az alapja, ezek az italok is kivonják a hatóanyagot a növényi alapanyagokból, így az alkohol kellemes hatása mellett az emésztésnek is jót tesznek – megfelelő mennyiségben fogyasztva.
A korábbi hetek kánikulai szárazsága főleg a kártevők (rovarok, atkák) terjedését segítette. A záporok, esők hatására kialakult párás melegben a levéltetvek kifejezetten jól érzik magukat. Több faj gazdacserés, elhagyják a gyümölcsfák hajtásait és a lágyszárú növényekre pl. zöldségekre költöznek.
A lombhullató loncfajok többsége fás vagy zölddugványról a nyár elejétől, ősszig szaporítható, az örökzöld fajok nyárvégi félfás dugványról gyökereztethető. egyes fajokat, melyek nehezen gyökeresednek magvetéssel szaporítanak.
A követekező cikk az idei évben járványszerűen elszaporodó fitoftóra gomba kártételéről szól. Valószínű, ez okozhatja az Ön kertjében is a gondot.
Amennyiben virágzó növényre gondol akkor erre legmegfelelőbb a különböző színű árvácskák vagy az utóbbi években egyre divatosabbá váló díszkáposzta. Nagyobb ládában a kisebb örökzöldek is átvészelik a telet, főleg ha a ládáját valamivel kívülről bebugyoláljuk, s így a téli nagy minuszok sem járják át teljesen a földet.
A lopótök akkor szedhető, amikor héja megvastagszik és kisárgul, szára kemény és barna lesz. Legajánlatosabb az első fagyokig a növényen hagyni, majd néhány centis szárral leszedni. Ezután meg kell mosni, majd huzatos, aránylag meleg helyen ki kell szárítani.
Amennyiben egészségesek, természetesen felhasználhatók, csak a gyorsabb lebomlás érdekében érdemes feldarabolni a megfásodott ágakat.