4676. Biztonságos és egészséges kertészkedés: ezekre figyelj oda!
Sokan vagyunk, akik szívesen töltik minden szabadidejüket kertészkedéssel, de vajon odafigyelünk-e eléggé arra, hogy kedvenc hobbinkat egészséges és biztonságos határok között űzzük?
Sokan vagyunk, akik szívesen töltik minden szabadidejüket kertészkedéssel, de vajon odafigyelünk-e eléggé arra, hogy kedvenc hobbinkat egészséges és biztonságos határok között űzzük?
Lassan a szezon végéhet közeledik a szamóca, újra áremelkedés várható. Még most főzzön be télire, aki szeretne!
Több száz ligeti fát veszélyeztet az építkezés és a közművesítés: Az Építési Szabályzat módosításával szentesítenék a további parkrombolást?
A magunk készítette italokkal – főleg ha némi kísérletezésre is időt szántunk – nagy elismerést vívhatunk ki nyáresti vendégeink körében. Mivel a tinktúráknak is az alkohol az alapja, ezek az italok is kivonják a hatóanyagot a növényi alapanyagokból, így az alkohol kellemes hatása mellett az emésztésnek is jót tesznek – megfelelő mennyiségben fogyasztva.
A korábbi hetek kánikulai szárazsága főleg a kártevők (rovarok, atkák) terjedését segítette. A záporok, esők hatására kialakult párás melegben a levéltetvek kifejezetten jól érzik magukat. Több faj gazdacserés, elhagyják a gyümölcsfák hajtásait és a lágyszárú növényekre pl. zöldségekre költöznek.
Egy kicsit valóban késő van, de szerintem még nyugodtan elültethet a hétvégén néhány krókusz, tulipán, nárcisz hagymát. A mostani kellemes időjárás pont alkalmas erre. <p> Ha a tavasznál korábban virágzó hagymásokat szeretne, akkor a következő cikket ajánlom:
Próbáljon meg kerti címtárunk tagjai közül árajánlatot kérni, ezt megteheti a következő címen: <p>http://www.edenkert.hu/index.php?menu=szaknevsor
Bár most nincs itt az átültetési szezon, de ilyen esetben érdemes átültetni a növényt és megszabadítani a lakótársaktól. A föld nagy részét el kell távolítani, óvatosan, hogy a gyökeres minél kevésbé sérüljenek.
A póráhagyma magvetésének fő szezonja a március, a telet inkább csak a téli fajták (pl. Tétényi áttelelő, Carentan, Platina) vészelik át biztonságosan. Ha ilyet ültetett, nyugodtan maradhat a földben. A magszárképződést a 4-8 hétig tartó 4-6 °C-os hőmérséklet váltja ki. Ha kellően megvastagodott, folyamatosan fogyasztható.
Ha nagyméretű dézsáról van szó, ami akár a minusz 20 fokban sem fagy át teljesen, akkor nyugodtan kinn hagyható a szabadban. Ha kicsi cserépben van a szamóca, érdemesebb fagymentes, de hűvös, világos helyre vinni a növényt, és ritkább öntözéssel ott átteleltetni.