Őszi talajmunkák a kertben
Az őszi talajmunka sokcélú művelet: a talaj szerkezetének javítását, a növények által kivont tápanyagok visszapótlását és a gyomirtást jelenti. A gyümölcsösök talajának alapmunkája is az őszi ásás.

Őszi munkálatok a kertben: őszi ásás

A szántóföldi növényekhez képest a dísznövények és zöldségfélék a talaj felső 30-35 centiméterben, a gyökérszintben egyenletesen elmunkált, porhanyós, jó levegő- és vízgazdálkodású, elegendő tápanyaggal ellátott talajt kívánnak. A gyümölcsfák és a szőlő gyökérzete mélyebbre nyúlik a talajban, ám a tápanyagot felvevő hajszálgyökerek zöme a felső talajrétegekben helyezkedik el, ezért ajánlatos a sorközök, illetve a fatányér talajának lazítása is.

 

őszi ásás

 

Különösen csapadékos nyáron még a máskor gyommentes kertekben is felütik fejüket a gyomok, és milliószámra érlelik, szórják szét magvaikat. Szükséges tehát ősszel a gyomokat kiszedni, összegyűjteni és elégetni, nehogy a talajba kerülő magok a következő évben további kellemetlenségeket okozzanak.

A növényi maradványok jelentős része fertőzött valamilyen gombás betegséggel; szedjük tehát össze a bab, az uborka, a dinnye, a paradicsom, a paprika, az egynyári virágok stb. szárát, és ezeket égessük el. Nem felesleges a gyümölcsfák lehullott lombjának elégetése sem! Az  egészséges lombot azonban ne égessük, inkább komposztáljuk!

A gyümölcsösök talajának alapmunkája az őszi ásás. Lehetőleg a kert teljes területét ássuk fel, ne csak a fák környékét. Ügyeljünk arra, hogy az esetleg túl magasan elhelyezkedő gyökérágakat az ásással ne sértsük meg. Trágyázzunk is ősszel!

 

Az őszi ásás

A kiskertekben ritkán szántanak, sokkal kényelmesebb és megfizethetőbb a motoros rotációs kapa használata. Pedig ha nem is minden évben, de legalább kétévente ajánlatos mélyebben és alaposabban megforgatni a talajt. Ha valaki komolyan gondolja a kertészkedést, és piacra is termel, érdemes olyan, 10-13 lóerős univerzális kistraktort vásárolnia, amihez több munkaeszköz, például eke, rotációs kapa, permetezőgép és fűkasza is csatlakoztatható.

Miért hasznos az őszi ásás?

  • Az őszi talajműveléshez használt legegyszerűbb szerszám az ásó, amely a talajforgatás, lazítás eszköze. Gépesített megfelelői az ásógép, az eke, de motoros kapával is elvégezhető a művelet. Lényege, hogy az év során megtömörödött felső talajréteget fellazítsuk és ezzel alkalmassá tegyük az őszi, téli csapadék felvételére. A felásott talajban tárolt víz biztosítja a növények tavaszi- és nyár eleji egyenletes, erőteljes növekedését.

  • A növények gyökereinek nemcsak nedvességre, hanem levegőre is szüksége van. A talajban zajló biokémiai folyamatokhoz is szükség van oxigénre. A forgatás és lazítás a jó levegő-ellátottságot is lehetővé teszi.
    Az ásáskor kiemelt talajszeleteket a levegő átjárja, a rögöket a tél fagya felbontja, így a növények számára a legkedvezőbb talajösszetétel alakul ki.

  • Az ásás harmadik célja, hogy a talaj felszínén és felső rétegében levő szerves anyagokat leforgassa és a talajra kiszórt trágyaanyagokat abba a mélységbe juttassa, ahol a növények gyökerei helyezkednek el.

E célok elérése érdekében ősszel minél mélyebben, hantosan ássunk. A rögöket - ellentétben a tavaszi ásással - nem szabad elegyengetni.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Milyen növényeket ültethetek diófa alá?

A kiválasztott árnyéki növények nevelhetők a diófa alatt. Fontos azonban gondoskodni arról, hogy a lehető legtöbb fényt juttassuk nekik, amit a diófa ágainak felfelé terelésével (metszéssel) érhetünk el

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

primula

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.