5
Őszi talajmunkák a kertben
Az őszi talajmunka sokcélú művelet: a talaj szerkezetének javítását, a növények által kivont tápanyagok visszapótlását és a gyomirtást jelenti. A gyümölcsösök talajának alapmunkája is az őszi ásás.

Őszi munkálatok a kertben: őszi ásás

A szántóföldi növényekhez képest a dísznövények és zöldségfélék a talaj felső 30-35 centiméterben, a gyökérszintben egyenletesen elmunkált, porhanyós, jó levegő- és vízgazdálkodású, elegendő tápanyaggal ellátott talajt kívánnak. A gyümölcsfák és a szőlő gyökérzete mélyebbre nyúlik a talajban, ám a tápanyagot felvevő hajszálgyökerek zöme a felső talajrétegekben helyezkedik el, ezért ajánlatos a sorközök, illetve a fatányér talajának lazítása is.

 

őszi ásás

 

Különösen csapadékos nyáron még a máskor gyommentes kertekben is felütik fejüket a gyomok, és milliószámra érlelik, szórják szét magvaikat. Szükséges tehát ősszel a gyomokat kiszedni, összegyűjteni és elégetni, nehogy a talajba kerülő magok a következő évben további kellemetlenségeket okozzanak.

A növényi maradványok jelentős része fertőzött valamilyen gombás betegséggel; szedjük tehát össze a bab, az uborka, a dinnye, a paradicsom, a paprika, az egynyári virágok stb. szárát, és ezeket égessük el. Nem felesleges a gyümölcsfák lehullott lombjának elégetése sem! Az  egészséges lombot azonban ne égessük, inkább komposztáljuk!

A gyümölcsösök talajának alapmunkája az őszi ásás. Lehetőleg a kert teljes területét ássuk fel, ne csak a fák környékét. Ügyeljünk arra, hogy az esetleg túl magasan elhelyezkedő gyökérágakat az ásással ne sértsük meg. Trágyázzunk is ősszel!

 

Az őszi ásás

A kiskertekben ritkán szántanak, sokkal kényelmesebb és megfizethetőbb a motoros rotációs kapa használata. Pedig ha nem is minden évben, de legalább kétévente ajánlatos mélyebben és alaposabban megforgatni a talajt. Ha valaki komolyan gondolja a kertészkedést, és piacra is termel, érdemes olyan, 10-13 lóerős univerzális kistraktort vásárolnia, amihez több munkaeszköz, például eke, rotációs kapa, permetezőgép és fűkasza is csatlakoztatható.

Miért hasznos az őszi ásás?

  • Az őszi talajműveléshez használt legegyszerűbb szerszám az ásó, amely a talajforgatás, lazítás eszköze. Gépesített megfelelői az ásógép, az eke, de motoros kapával is elvégezhető a művelet. Lényege, hogy az év során megtömörödött felső talajréteget fellazítsuk és ezzel alkalmassá tegyük az őszi, téli csapadék felvételére. A felásott talajban tárolt víz biztosítja a növények tavaszi- és nyár eleji egyenletes, erőteljes növekedését.

  • A növények gyökereinek nemcsak nedvességre, hanem levegőre is szüksége van. A talajban zajló biokémiai folyamatokhoz is szükség van oxigénre. A forgatás és lazítás a jó levegő-ellátottságot is lehetővé teszi.
    Az ásáskor kiemelt talajszeleteket a levegő átjárja, a rögöket a tél fagya felbontja, így a növények számára a legkedvezőbb talajösszetétel alakul ki.

  • Az ásás harmadik célja, hogy a talaj felszínén és felső rétegében levő szerves anyagokat leforgassa és a talajra kiszórt trágyaanyagokat abba a mélységbe juttassa, ahol a növények gyökerei helyezkednek el.

E célok elérése érdekében ősszel minél mélyebben, hantosan ássunk. A rögöket - ellentétben a tavaszi ásással - nem szabad elegyengetni.

értékelés