VÁZLAT KÉSZÍTÉSE
A vázrajz lesz a gyümölcsöskert "alapokmánya", amely rögzíti az eredeti helyzetet, és kiindulási pontként szerepel további terveinkhez is.

A telekről - munkánk és pihenésünk, gondjaink és örömeink színhelyéről - készítsünk minél előbb pontos vázlatrajzot. Ajánlatos erre a célra milliméterpapírt használni. A legmegfelelőbb méretarány az 1:50, vagyis az olyan rajz, amelynek minden centimétere a valóságban fél méternek felel meg. Ilyen léptékarányú rajzon minden egyes gyümölcsbokrot is külön feltüntethetünk, és az egész vázrajz mégsem olyan nagy, hogy az asztalra terítve kényelmesen ne lehetne áttekinteni.

A vázrajz lesz a gyümölcsöskert "alapokmánya", amely rögzíti az eredeti helyzetet, és kiindulási pontként szerepel további terveinkhez is.

A vázrajzon tüntessük fel az esetleg már meglevő épületeket és építményeket; rajzoljuk be azokat a fákat, bokrokat is, amelyeket meg kívánunk tartani.

Óva intem kedves Olvasómat attól, hogy kertészpályafutását faírtással kezdje. Hagyjuk meg azokat a fákat, amelyek egészségesek és ha nem is a legjobb, de valamilyen gyümölcsöt teremnek mindaddig, amíg az általunk ültetendő csemeték fává nem serdülnek. A szép, öreg fák már az első évben változatossá teszik a kert képét, árnyékot adnak, megtermik az első saját gyümölcsöt, és még arra is alkalmasak, hogy a kezdő kertész rajtuk próbálja ki metszési tudományát. Amikor pedig kivágásra ítélünk egy gyümölcsfát - mielőtt fejszét emelnénk rá, gondoljunk arra, hogy a fa az ember életében egyszeri és megismételhetetlen; felneveléséhez sok fáradság, szakértelem, törődés, de mindenekelőtt sok idő, hosszú évek kellenek.

Jó azonban azt is tudni, hogy a gyümölcsfa nem műemlék, hanem termelőeszköz, amelyet csak addig célszerű megtartani és ápolni, amíg rendszeresen, jó minőségű gyümölcsöt terem - viszonylag kevés ráfordítás árán. A szuvas, senyvedő faaggastyánok nemcsak csúnyák, haszontalanok, de a környezetükre is hátrányosak.

De térjünk vissza a vázrajzhoz! Tervezzük meg a telepítendő fák, cserjék és virágágyak helyét. Jelöljük be, hogy hová kívánjuk helyezni a később építendő nyaralót, víkendházat vagy egyszerű szerszámkamrát a hozzájuk vezető úttal. Jelöljük meg a kút, illetve vízcsap helyét. Nem felesleges álmodozás már most kigondolni, hogy hol kap majd helyet a madáretető, a szőlőlugas, a szalonnasütő és mindaz az apró építmény, amely színessé, hasznossá és otthonossá teszi a kertet. Persze ez az eredeti vázrajz is sokat módosul majd a megvalósulásig. Sokszor hajolnak még össze a családtagok a papír felett, amíg kialakul az a végleges elképzelés, amely leghívebben tükrözi a család igényeit. Mert az ábrándozás és az álmodozás - ellentétben a költő véleményével - nem "az élet megrontója, mely kancsalul festett egekbe néz", hanem éppen olyan erő, amely új vágyakat szül és azok megvalósítására serkent bennünket. És ha ezek a vágyak hasznosak és nemcsak az egyén, hanem a közösség érdekeit is szolgálják, akkor megvalósulásukat érdemes és értelmes dolog sürgetni.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Hogyan kell leválasztani lepkeorchideán szárán fejlődő kis növénykét?

Meg kell várni, amíg a gyökerek megnőnek kb. 5-8 cm hosszúra. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Gyüjtögetés

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.