-
Fogtechnikus
-
takarító
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Kőműves
-
óvodapedagógus
-
karbantartó
-
Óvodapedagógus
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Karbantartó Helyettes
2025. 01. 17
-
QA expert (REF3080Q)
2025. 01. 17
-
FOGÁSZATI ÉRTÉKESÍTŐ
2025. 01. 18
-
Termelési munkatárs
2025. 01. 18
-
Kézi anyagmozgató
2025. 01. 18
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Készítsünk komposztládát és saját komposztot!
Egy kerek, vagy szögletes szerkezetet lehet készíteni dróthálóból. A lényeg az, hogy a komposztanyag összepréselődjön, hogy melegben legyen és a rothadási folyamat megfelelően meginduljon. A komposztláda legalább 90 cm széles és 90 cm mély legyen, hogy elegendő helye legyen a szétterjedő anyagnak.
Használjunk nyersfa, vagy fém rudakat a sarkokhoz és tekerjünk köréjük masszív dróthálót. A hálónak elég sűrűnek kell lennie ahhoz, hogy a rothadó anyagok ne hulljanak ki belőle. Amikor a komposzt elkészül, lazítsuk ki a drótot, és lapátoljük ki az aljáról a halmot. Aztán rakjuk meg újra elbomlatlan komposztanyaggal és tekerjük vissza a drótot a halom köré.
Komposztáló láda
A lelkes kertészek szerint a komoly komposztáláshoz három komposztláda kell. Ha van három ládánk vagy tartályunk, akkor szakaszosan komposztálhatunk: az egyikben kész komposzt van, a másikban épp érlelődik, és a harmadikban pedig a frissen gyüjtött komposztanyag van. Ha a komposzt tartályokat letakarjuk egy műanyag ponyvával vagy falappal, megakadályozzuk a kellemetlen szag kiszivárgását és megelőzzük a nyirkosodást és a vadon élő kártevőket. A megfelelő összetételű, jó illatú komposzthalom az, amit használni szeretnénk.
Könnyen összeállíthatjuk a saját komposzthalmunkat. Először helyezzünk le egy réteg lekaszált füvet, keverjünk hozzá némi lehullott falevelet és gallyat, ez olyan keveréket képez, mely humusszá válik, ami a növények legmegfelelőbb tápláléka. A komposzthoz adott összetevők mindan nap kikerülnek a konyhából és az udvarról. De kerüljük azokat az elemeket, melyek tönkretehetik a humuszt.
Használjunk zöld anyagokat, mint a gyümölcs- és zöldséghulladék, tojáshéjak, kávézacc, lekaszált fű és levelek, valamint barna anyagokat, mint a lehullott levelek, a fadarabok és a forgács, az újságpapírdarabok, a szalma, a fűrészpor – az utóbbi nyers fából.
Ne használjunk húst, olajat, zsírt, beteg növényeket, préselt-falemezből származó fűrészport vagy forgácsot, kutya- és macskaürüléket, felmagzó gyomokat, és tejtermékeket. Ezek bemocskolják, meddővé, büdössé és avassá teszik a tökéletesen jó, produktív komposzthalmot.
Kétféle komposztálás ismeretes: a hideg és a meleg. A hideg komposztálás egyszerű: felhalmozzuk az udvarról összeszedett szerves hulladékot, vagy a konyhai hulladékot, mint a gyümölcs- és zöldségmaradékot, a kávézaccot, a tojáshéjat, és kupacba gyüjtjük őket. Az év folyamán ezek az anyagok lebomlanak. A meleg komposztálás a komolyabb kertészek módszere, ez meleg időben 1-3 hónap alatt elkészül. A gyors lebomlású meleg komposzthoz négy alapanyag szükséges: nitrogén, szén, levegő és víz. Ezek táplálják a mikroorganizmusokat, melyek felgyorsítják a bomlási folyamatot.