Most van itt az ideje a komposztálásnak!
A komposztládában tartjuk a komposzthalmot, ez egyrészt jobban mutat, másrészt megakadályozza, hogy a komposzt kiömöljön, vagy szétfújja a szél az udvaron. 

Készítsünk komposztládát és saját komposztot!

 

Egy kerek, vagy szögletes szerkezetet lehet készíteni dróthálóból. A lényeg az, hogy a komposztanyag összepréselődjön, hogy melegben legyen és a rothadási folyamat megfelelően meginduljon. A komposztláda legalább 90 cm széles és 90 cm mély legyen, hogy elegendő helye legyen a szétterjedő anyagnak.

Használjunk nyersfa, vagy fém rudakat a sarkokhoz és tekerjünk köréjük masszív dróthálót. A hálónak elég sűrűnek kell lennie ahhoz, hogy a rothadó anyagok ne hulljanak ki belőle. Amikor a komposzt elkészül, lazítsuk ki a drótot, és lapátoljük ki az aljáról a halmot. Aztán rakjuk meg újra elbomlatlan komposztanyaggal és tekerjük vissza a drótot a halom köré.

 

Komposztláda-készítése

 

A lelkes kertészek szerint a komoly komposztáláshoz három komposztláda kell. Ha van három ládánk vagy tartályunk, akkor szakaszosan komposztálhatunk: az egyikben kész komposzt van, a másikban épp érlelődik, és a harmadikban pedig a frissen gyüjtött komposztanyag van. Ha a komposzt tartályokat letakarjuk egy műanyag ponyvával vagy falappal, megakadályozzuk a kellemetlen szag kiszivárgását és megelőzzük a nyirkosodást és a vadon élő kártevőket. A megfelelő összetételű, jó illatú komposzthalom az, amit használni szeretnénk.

Könnyen összeállíthatjuk a saját komposzthalmunkat. Először helyezzünk le egy réteg lekaszált füvet, keverjünk hozzá némi lehullott falevelet és gallyat, ez olyan keveréket képez, mely humusszá válik, ami a növények legmegfelelőbb tápláléka. A komposzthoz adott összetevők mindan nap kikerülnek a konyhából és az udvarról. De kerüljük azokat az elemeket, melyek tönkretehetik a humuszt.

 

Saját-komposzthalom-készítése

 

Használjunk zöld anyagokat, mint a gyümölcs- és zöldséghulladék, tojáshéjak, kávézacc, lekaszált fű és levelek, valamint barna anyagokat, mint a lehullott levelek, a fadarabok és a forgács, az újságpapírdarabok, a szalma, a fűrészpor – az utóbbi nyers fából. Ne használjunk húst, olajat, zsírt, beteg növényeket, préselt-falemezből származó fűrészport vagy forgácsot, kutya- és macskaürüléket, felmagzó gyomokat, és tejtermékeket. Ezek bemocskolják, meddővé, büdössé és avassá teszik a tökéletesen jó, produktív komposzthalmot.

Kétféle komposztálás ismeretes: a hideg és a meleg. A hideg komposztálás egyszerű: felhalmozzuk az udvarról összeszedett szerves hulladékot, vagy a konyhai hulladékot, mint a gyümölcs- és zöldségmaradékot, a kávézaccot, a tojáshéjat, és kupacba gyüjtjük őket. Az év folyamán ezek az anyagok lebomlanak. A meleg komposztálás a komolyabb kertészek módszere, ez meleg időben 1-3 hónap alatt elkészül. A gyors lebomlású meleg komposzthoz négy alapanyag szükséges: nitrogén, szén, levegő és víz. Ezek táplálják a mikroorganizmusokat, melyek felgyorsítják a bomlási folyamatot.

A következő videón azt figyelhetjük meg, hogy mennyire hatékony a házilag készített komposzt. A felvételen 74 napon át készült képek sorozatát láthatjuk felgyorsított lejátszásban:

 

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Hogyan és mikor szaporitható a kecskerágó?

A kecskerágó szaporítási ideje nyár közepe.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Gloxínia

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.