-
mérlegképes könyvelő
-
Shop eladó
-
KONYHALÁNY
-
Mérlegképes könyvelő
-
Bolti eladó és Webáruház kezelő
-
Virágkötő állás
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Karbantartó villanyszerelő
2023. 03. 24
-
Munkaügyi És Bérszámfejtő Munkatárs | Debrecen
2023. 03. 23
-
Hegesztési vezető (Vas megye)
2023. 03. 24
-
Mérlegképes könyvelő (Biatorbágy régió)
2023. 03. 24
-
Controller
2023. 03. 24
-
Global Engineering Validation Specialist
2023. 03. 24
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Nincs még egy olyan szervestrágya, amelynek akkora jelentősége lenne a biokertészkedésben, mint a darált szarvasmarhapatából gyártott, tartós hatású tápanyagforrásként használt szaruliszt vagy szaruforgács.
Miért olyan jó a szaruliszt?
A szarulisztet a talajban élő mikroszervezetek bontják le olyan anyagokká, amelyeket a növények képesek felvenni - elsősorban nitrogénné. (A szaruliszt kb. 12-14% nitrogént tartalmaz, ami különösen a nagy tápanyagigényű növények számára nélkülözhetetlen, mint pl. a kukorica, paradicsom, saláta, stb.)

Mivel ez a folyamat meglehetősen sokáig tart - ez az egyik előnye a vérliszttel összehasonlítva-, ezért több héten keresztül szolgáltatja a nitrogént a bomlásban lévő szaruliszt. Ennek egyik következménye az intenzívebb levélnövekedés, növényfejlődés. Viszont - mivel a lebontásához mikroszervezetekre van szükség - kizárólag ott használható eredményesen, ahol semmi nem tette tönkre a működő talajéletet.
A lassú bomlásából ugyanakkor az következik, hogy gyakorlatilag nem lehet túladagolni. Kiindulópontként egy maroknyi szarulisztet számolhatunk növényenként (uborka, paradicsom), illetve erkélyláda-méterenként. Ültetéskor kell a talajba dolgozni.