Kertek tápanyagutánpótlása, trágyázása
Növények tápanyagfelvétele és ez alapján a fejlődése mindig, a talajban, a legkisebb mennyiségben előforduló tápanyaghoz igazodik.. 


Növényeink a talajból folyamatosan kivonják a növekedésükhöz, virágzásunkhoz, termésérlelésükhöz szükséges tápanyagokat. Például a nitrogént, a foszfort, a káliumot, a magnéziumot, és a kalciumot nagyobb mennyiségben igénylik, mint a ként, a bórt, a vasat, a mangánt, a rezet, a molibdént, és a cinket. Ezeket a makro- és mikroelemeket a talajok egy ideig a növényeink rendelkezésére bocsátják, majd fokozatosan lemerül a készletük és a mi feladatunk ezek visszapótlása. Arról mindenképp tudnunk kell, hogy a növények tápanyagfelvétele és ez alapján a fejlődése mindig, a talajban, a legkisebb mennyiségben előforduló tápanyaghoz igazodik.

 

Tápláljuk kertünk talaját!
Jóltáplált talajban látványos a növényfejlődés

 

Tápanyagutánpótlásnál mesterségesen jutattjuk vissza azokat az anyagokat, amelyeket a növény növekedése során kivont a talajból. A tápanyagutánpótlás célja a növekedéshez szükséges tápanyagok biztosítása. A kijuttatás módjánál és idejénél figyelni kell a növény igényeit, a talaj típusát, a termesztéstechnológiát és a termesztés célját.

 

Tápláljuk kertünk talaját!
Amikor a gyomok törnek előre...

Hogyan  és mivel végezzük a tápanyagpótlást?

A virágágyásokhoz jól használhatók a természetes, növényi vagy állati eredetű trágyák. A tehéntránya mellett alkalmas talajjavító anyag a szaru- és csontliszt. Ismert szervestrágya még a guano, ami tengeri madarak kiszáradt ürüléke. A kerti komposzton kívül növényi trágyaként használhatjuk még a levágott csalánt és a fűkaszálékot is.

A szervetlen trágyák, - műtrágyák - olyan ásványi anyagokat tartmalmaznak, melyek kisebb nagyobb mennyiségben a földben is megtalálhatók. A műtrágyák vegyipari termékek, vagy egyéb anyagok gyártásának melléktermékei.

A virágágyásokhoz a komplex műtrágyák, tápoldatok a legmegfelelőbbek. Ezek a szükséges arányban tartalmazzák a szükséges elemeket. Mindig vegyük figyelembe a használati útmutatót.

A kereskedelmi forgalomban lévő virágföldek, amit ládák és edények beülttéséhez használunk, általában már mind tartalmazzák a fontos tápanyagokat, ezért közvetlenül ültetés után nem kell tápoldatozni. Várjunk vele 6-8 hetet.

 

Tápláljuk kertünk talaját!

 

Telepítés előtt vizsgáltassuk meg talajunk állapotát!


Nagyon kívánatos volna, hogy minél több kistermelő vizsgáltassa meg laboratóriumban a kertje talaját! A talajvizsgálati eredmények sok olyan kudarc okára mutathatnak rá, amelyeket hosszabb ideje képtelenek voltak megfejteni. A talajvizsgálati szakvélemény pedig útmutatást nyújt a továbbiakban folytatandó talajművelésre, az öntözésre, a talajtakarás módszereire, valamint a trágyázás követendő gyakorlatára is. A következő hetekben ezekkel a kérdésekkel részletesebben foglalkozunk majd!

Megosztás

Édenkertész válaszol

Tujám ágai sárgulnak. Mi a teendőm?

Sajnos a tujáknak az utóbbi években egyre több kártevője és kórokozója van, amelyek megjelenése tipikusan az élettanilag hátrányos helyzetű növényállományban fokozott.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Április elsején

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

2600 Vác, Cserhát u. 13.
1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.