Kertek tápanyagutánpótlása, trágyázása

5
Kertek tápanyagutánpótlása, trágyázása
Növények tápanyagfelvétele és ez alapján a fejlődése mindig, a talajban, a legkisebb mennyiségben előforduló tápanyaghoz igazodik.. 


Növényeink a talajból folyamatosan kivonják a növekedésükhöz, virágzásunkhoz, termésérlelésükhöz szükséges tápanyagokat. Például a nitrogént, a foszfort, a káliumot, a magnéziumot, és a kalciumot nagyobb mennyiségben igénylik, mint a ként, a bórt, a vasat, a mangánt, a rezet, a molibdént, és a cinket. Ezeket a makro- és mikroelemeket a talajok egy ideig a növényeink rendelkezésére bocsátják, majd fokozatosan lemerül a készletük és a mi feladatunk ezek visszapótlása. Arról mindenképp tudnunk kell, hogy a növények tápanyagfelvétele és ez alapján a fejlődése mindig, a talajban, a legkisebb mennyiségben előforduló tápanyaghoz igazodik.

 

Tápláljuk kertünk talaját!
Jóltáplált talajban látványos a növényfejlődés

 

Tápanyagutánpótlásnál mesterségesen jutattjuk vissza azokat az anyagokat, amelyeket a növény növekedése során kivont a talajból. A tápanyagutánpótlás célja a növekedéshez szükséges tápanyagok biztosítása. A kijuttatás módjánál és idejénél figyelni kell a növény igényeit, a talaj típusát, a termesztéstechnológiát és a termesztés célját.

 

Tápláljuk kertünk talaját!
Amikor a gyomok törnek előre...

Hogyan  és mivel végezzük a tápanyagpótlást?

A virágágyásokhoz jól használhatók a természetes, növényi vagy állati eredetű trágyák. A tehéntránya mellett alkalmas talajjavító anyag a szaru- és csontliszt. Ismert szervestrágya még a guano, ami tengeri madarak kiszáradt ürüléke. A kerti komposzton kívül növényi trágyaként használhatjuk még a levágott csalánt és a fűkaszálékot is.

A szervetlen trágyák, - műtrágyák - olyan ásványi anyagokat tartmalmaznak, melyek kisebb nagyobb mennyiségben a földben is megtalálhatók. A műtrágyák vegyipari termékek, vagy egyéb anyagok gyártásának melléktermékei.

A virágágyásokhoz a komplex műtrágyák, tápoldatok a legmegfelelőbbek. Ezek a szükséges arányban tartalmazzák a szükséges elemeket. Mindig vegyük figyelembe a használati útmutatót.

A kereskedelmi forgalomban lévő virágföldek, amit ládák és edények beülttéséhez használunk, általában már mind tartalmazzák a fontos tápanyagokat, ezért közvetlenül ültetés után nem kell tápoldatozni. Várjunk vele 6-8 hetet.

 

Tápláljuk kertünk talaját!

 

Telepítés előtt vizsgáltassuk meg talajunk állapotát!


Nagyon kívánatos volna, hogy minél több kistermelő vizsgáltassa meg laboratóriumban a kertje talaját! A talajvizsgálati eredmények sok olyan kudarc okára mutathatnak rá, amelyeket hosszabb ideje képtelenek voltak megfejteni. A talajvizsgálati szakvélemény pedig útmutatást nyújt a továbbiakban folytatandó talajművelésre, az öntözésre, a talajtakarás módszereire, valamint a trágyázás követendő gyakorlatára is. A következő hetekben ezekkel a kérdésekkel részletesebben foglalkozunk majd!

értékelés